Kereső toggle

Kincsek a nádasban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fertő tó egyedülálló tájegységén több nyelv, klíma, fauna, flóra találkozik. Ez a vidék a Bécs-Győr-Pozsony nagyvárosok régiójának zöldövezete, ahol főúri paloták, ódon városok, paraszti hajlékok sorakoznak.

A 16. század óta az Eszterházy család határozta meg a Fertő tó történetét. A Fertő-tájat 2001. december 16-án az UNESCO által a Világörökség részévé választották. A táj egyik legszebb természetvédelmi területe a Fertő–Hanság Nemzeti Park. A nemzeti parkot évente több tízezer látogató keresi fel. Kilátótornyaiból megtekinthetjük területeinek természeti szépségeit. (Tiszta időben az Alpok is látható). Sem Magyarországon, sem Ausztriában nincs még egy ilyen hely, ahol ilyen nagy a látóhatár. Három kiállítóhely mutatja be a növény- és állatvilág egy részét:  Kócsagváron természetvédelmi, Sarródon a Hanság élővilágáról szóló és Öntésmajorban az Eszterházy Madárvártában madárvédelmi kiállításokat látogathatnak meg az érdeklődők. 

A Fertő tó rendkívül sekély, hossza 35 kilométer, szélessége 7–15 kilométer, területe 320 négyzetkilométer, ennek több mint felét nádas borítja. A víz hőmérséklete sekélysége miatt gyorsan követi a levegő hőmérsékletét. A „fertő” szó jelentése: sekély, iszapos; a tó kénhidrogénes, erős lúgos kémhatású állóvíz. A víz egyik különlegessége, hogy  sós, ilyen sós terület a tengertől távol ritkán található. A Fertő tó iszapjának magas ásványianyag-tartalma miatt egyesek gyógyhatást tulajdonítanak. Sekélysége miatt a gyermekes családok számára a legideálisabb fürdőhely mind az osztrák, mind a magyar oldalon. Ha már ezen a területen járunk, a Fertő szomszédságában található a gyógy- és ásványvizeiről híres Balf. A balfi vizet ivókúraként az idegrendszeri stabilitás megőrzése érdekében, a vízben való fürdőzést pedig a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedők számára ajánlják. A magas oxigén-ózon tartalmú levegőnek, és az alpesi klímának köszönhetően szívbetegeknek, vérszegényeknek, pajzsmirigytúltengésben, idült légúti panaszokkal, valamint emésztőrendszeri problémákkal küszködöknek nyújthat ideális felüdülést. A rehabilitáció részét képezik a szabadtéri programlehetőségek is. A Fertő-táj területén több tanösvényt járhatunk végig, ezen kívül ne hagyjuk ki a Fertő tavi hajókirándulást naplementével karöltve! A biciklizést szerető kirándulóknak a tó körbetekerése kedvelt időtöltés, de a vízi sportok tekintetében is gazdag választék várja az odalátógatókat.

Magyarországot elhagyva Frakno (Forchtenstein) várába sétálhatunk fel. A vár 1626 óta az Eszterházyak tulajdona, a család drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos „trezorja” volt. Ezután Fertőmeggyes (Mörbisch) felé vezet az út, mely nevét onnan kapta, hogy területe meggyfában gazdag volt. A környék a bortermelésről híres. Itt látható a hajdani vasfüggöny egy része is. A Soprontól mindössze 29 kilométerre fekvő településen található a Fertő tóra épített monumentális mörbischi vízi szabadtéri színpad, mely egész Európában híres. Fertőmeggyest az „operett mekkájának” is nevezik. Majd Ruszt (Rust) településhez érünk, amely a gólyák városa, ahol minden épület műemlék, védett terület, szintén a Fertő-táj világörökség része. Érdemes betérni egy tradicionális ruszti étterembe, ahol megkóstolhatóak a térség híres borai. Ruszttól 5, Soprontól 25 kilométerre van Szentmargitbánya (Sankt Margarethen), ahol Ausztria legnagyobb szabadidőparkja található. Az év újdonsága Leonardo da Vinci repülőgépének hasonmása. A Meseparkban található egy kisebb állatkert is, ahol főként háziállatokat lehet megtekinteni.

Ausztria középpontja felé haladva érdemes felutazni Kismartonba (Eisenstadt), ahol a híres Eszterházy-kastély, a Haydn-ház, a Burgenlandi Bormúzeum, a Tartományi Múzeum és az Osztrák Zsidómúzeum tekinthető meg.

A Fertő tó északkeleti oldalán található Féltorony (Halbturn) település, amelynek legfőbb nevezetessége a barokk kastély, a császári Habsburg-ház vadászháza és nyári rezidenciája. A kastélyban rendszeresek a klasszikus zenei koncertek, rendezvények, képzőművészeti kiállítások. Közelebb kerülve a magyar határhoz eljutunk Illmicbe, ahova érdemes átruccanni a strandolás kedvéért is. Bár fizetős, de tiszta és szépen karbantartott része a tájnak: élményjátszótér is várja a gyerekeket, csónak és vízibicikli is kölcsönözhető.

Első és egyben a táj leghíresebb települése Fertőd, melynek ékessége az ország egyik legszebb barokk kastélya, az Eszterházy-kastély. Itt megtekinthető a Haydn emlékmúzeum és a helytörténeti kiállítás. Fertődön járva figyelmet érdemel a Muzsika-ház is. Fertőszéplakon található öt tájház, majd átsétálhatunk a Vasúti lámpamúzeumba, ahol 21 ország 246 különböző világító eszközeivel ismerkedhetünk meg. Következő úticél lehet a Széchenyi család egykori birtokhelye, Nagycenk, itt látható a Széchenyi-mauzóleum és a Széchenyi-kastély. Végül Fertőrákos zárja a Fertő-táj legfelső csücskét, ahol témapark és tanösvény vezeti utunkat. A felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban érdekes előadások várnak, de az egész világon egyedülálló Kristálymúzeumban is gyönyörködhetünk.

Olvasson tovább: