hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agymanók
Filmek a fejünk belsejéből

2015. 08. 08.
Aktuális lelkiállapotunkat nem csak neveltetésünk, képzettségünk valamint az időjárás befolyásolja. Érzelmek, emlékek, benyomások és hajlamok kavalkádja színesíti azt az egyedülálló világot, amit a pszichológusok személyiségnek hívnak. A legnagyobb titkok azonban valahol mélyen a tudat alatt bújnak meg – ahová időnként a filmipar is bemerészkedik.

Az Agymanók című Disney animáció nagyrészt egy kislány fejében játszódik. A négy főhős – erősorrendben: Derű, Majré, Harag és Undor – jópofa szimbolikus figurák, akik a lány, Riley pillanatnyi lelkiállapotát és a külvilággal való kapcsolatát kontrollálják. Az életből ismerős módon, hol az egyik, hol a másik veszi át a kormányrudat a viselkedésében, szerencsére alapvetően Derű a falkavezér. Egy hagyományos (egy Apa és egy Anya) családban látjuk Riley-t egész a születéstől felcseperedni, történetünk idején a kiskamaszkorba lép. Épp most költöznek a havas Minnesotából a napfényes San Franciscóba, s e két kemény ténnyel együtt az érzelmek zűrzavara is beköszönt persze.

Az ügyes alapötletre igényes felépítmény kerül a következő moziórában. A négy fő érzelem egy üvegfalú vezérlőteremből irányít, de az emberi jellem más részeit is szemmel tartják. A „személyiség-szigetek” például egyedien tervezett városok, egy nagy sötét mélység odalent pedig a tudattalan, ahová nem jó beleesni, mert ki tudja, mit találunk ott. Freud kéznyoma itt-ott természetesen tetten érhető ebben az egész családnak ajánlható mesében, ahol analízisről, meditációról nincs szó, szerencsére. Kifejezetten humoros például az „álomstúdió”, ami a hollywoodi filmipar frappáns paródiája, és az is életszerű, amikor egy stresszhelyzetben (bemutatkozó monológ az új osztályban) roppant érzelmi kavargás megy végbe az  „alany”-ban.  Az „agymanók” perpatvarának tétje ekkor éppen az, hogy a kedves családi napra jóleső örömmel vagy depressziósan reagál Riley, akinek csapongó lelkivilága a moziban ülő szülők számára igen ismerős lehet. Bizony, itt a kiskamaszkor pontos diagnózisáról van szó.

Az emlékek, az álmok és a tudattalan témája Freud óta jó mélyen beágyazódott az európai kultúrtörténetbe. Az efféle művészeti alkotások és a társadalmi folyamatokat ilyen módon elemző tanulmányok mennyisége mára kitenne egy kiskönyvtárat, de a következtetések igen eltérőek. Van köztük világnézeti különbség is. Hiszen a „kik és hogyan irányítják döntéseinket a háttérből„ és a „tartsuk mélyen lenyomva a gátakat áttörni kívánó vágyakat avagy szabadítsuk fel azokat a megkönnyebbülés igényével” kérdésekre egészen más választ ad  példának okáért a bibliai hitű és a materialista nézőpont, mely a lélek változásait (többnyire) biokémiai reakciók kölcsönhatásaként magyarázza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!