Kereső toggle

Kalózok a piacon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Agyhullámokkal irányítható mobiljáték, ételfotók kiválogatásával működő étteremkereső, úti cél helyett büdzsé alapján szelektáló repülőút-alkalmazás: csak hogy párat említsünk a múlt héten lezajlott Startup Pirates @ Budapest (Startup Kalózok) programhét vállalkozásötletei közül. Amíg megoldatlan problémák vannak, és a mindennapi életünket gördülékenyebbé lehet tenni, addig az ötletek sem fogynak el.

„A startup olyan problémákkal foglalkozó vállalkozás, amelyeknek a megoldása nem nyilvánvaló és a siker nem garantált” – fogalmaz Nearby Blumenthal, a Warby Parker társ-vezérigazgatója a terület kihívásairól. Mégis egyre többen vetik bele magukat ebbe a kockázatos, egyúttal életteli és hatalmas nyereségeket ígérő világba. Az általában, de nem szükségszerűen szoftveres új ötlet, akár minimális kezdeti befektetéssel viszonylag gyorsan nagy hasznot termel, ebben áll a startup különös vonzereje. Rendszerint egy széles körben jelentkező problémára nyújt gyors és hatékony választ – ilyen például a Doodle időpontegyeztető alkalmazás –, ugyanakkor színesebbé szeretné tenni az életünket, mint például a vetítéssel illusztrált előadásokat forradalmasító magyar vállalat, a Prezi.

Budapesten is egyre több startup-találkozóba és -képzésbe lehet botlani, változó színvonallal, általában borsos árakon. Egy fiatal felvidéki vállalkozó elmondása alapján még mindig fővárosunk a térség központja e téren. Az immáron másodszorra, idén január 31. és február 7. között megrendezett Startup Pirates @ Budapest angol nyelvű programhét egyedisége abban áll, hogy ötvözi a párnapos akcelerátor- (a cégek felfutását gyorsító) és a több hónapos mentorprogramok műfaját azzal, hogy egy hét alatt egy rendkívül intenzív kínálatot nyújt a résztvevőknek előadásokkal, befutott vállalkozók személyes mentorálásával, a végén pedig értékes nyereményekkel kecsegtető versennyel. Nevezhettek több éve dolgozó üzletemberek és egyetemisták, de akár középiskolások is, ötlettel és anélkül, csapatban és egyedül: a lényeg az volt, hogy meglegyen bennük a vállalkozó kedv.

A tavalyi program egyik résztvevője (az ideinek már mentora), a rendezvény alatt küldte el a főnökének a felmondását, önálló vállalkozásba kezdett, több startup-verseny nyereményeit zsebelte be, és már a Szilikon-völgyben tevékenykedik. A 3D-s nyomtatási ötletükkel taroló tavalyi győztes csapat, a My3Dreams tagjai is itt ismerkedtek meg, azóta több millió forinttal gazdagodva Chilében tartózkodnak egy pár hónapos mentorprogramon.

„Miért csatlakoznál a flottához, ha kalóz is lehetsz?” – szól az eredetileg portugál diákok által indított kezdeményezés Steve Jobstól kölcsönzött jelmondata. Immáron 16 országban és 27 városban rendezik meg a programot. Hazánkban egy egyetemközi szakkollégium, a Mathias Corvinus Collegium diákjai szervezik az eseményt nonprofit kezdeményezésként. A cél, hogy bárki lehetőséget kaphasson az ötlete és egyéni képességei továbbfejlesztésére, illetve a megvalósításához kellő anyagi és kapcsolati tőkéhez jusson. Ehhez olyan szponzorok járulnak hozzá, mint a Microsoft, a P&G és különféle coworking irodák (Coworking, Kubik, stb.), ahol a friss vállalkozások ideális munkakörnyezetre és infrastruktúrára lelhetnek.

Az idei zsűri az XPIRE programban látta a legtöbb fantáziát. A program lényegében a döbbenetes élelmiszer-pazarlás globális problémájának megoldásán dolgozik helyi szinten. Az alkalmazást használók a boltok közeli lejáratú, kedvezményes termékeit és a bolt földrajzi helyét látják az okostelefonjukon, ha a bolt közelében járnak. A győztes csapat tagjai a Juventus Rádió és egy svájci Export Show segítségével rengeteg emberhez juttathatják el terméküket, a Demola és a BizSpark program pedig támogatja annak fejlesztését.

A győztes csapat egyik tagja, Mihala Ferenc, a Corvinus Egyetem hallgatója elmondta a Heteknek, hogy a hét legnagyobb tanulságának a csapatmunka elsöprő erejét tartja, amelyet az is igazol, hogy a csapat a félidőben megtett hajtűkanyar és az eredeti ötlet teljes újragondolása után is képes volt az élen zárni. Elmondása szerint Magyarországon nem kedvezőtlenebbek a vállalkozásindítás feltételei, mint másutt, és sokszor jó is, ha a „farkastörvények” alapján csak a legéletképesebb ötletek maradnak meg. Az állam nem az egyes vállalatokért, hanem a kedvező körülmények kialakításáért felel. A startupok mégis inkább bajtársai, mint ellenségei egymásnak. Szerinte a Startup Pirates-hoz hasonló kezdeményezések, ahol a magyarországi vállalkozói krémtől és saját tapasztalataikból tanulhatnak a résztvevők, nemcsak számukra nyitnak meg lehetőségeket, hanem mindazoknak, akik az ő példájukból merítenek saját álmaik megvalósításához.

A legnagyobb magyarországi startup- akcelerátor, a Traction Tribe kezdő startup cégekbe fektet tőkét, és viszi ki őket az Egyesült Államokba. Farkas Zsolt, a cég koordinátora és a Startup Pirates @ Budapestnek tavaly résztvevője, idén pedig már mentora maga is ingázik hazánk és Amerika között, hogy befektetői és vállalkozói elitkörökben forgolódva szerezzen kapcsolatokat a magyar vállalkozóknak. Lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a magyarországi és a szilícium-völgyi modell között elsősorban nem tudás-, hanem gondolkodásmódbeli különbségeket lát. A magyar vállalkozóknak szerinte azt kellene megtanulniuk, hogy nem rögtön tőke után kell szaladni, hanem a kiinduló sikerekre alapozva keményen és kitartóan dolgozni.

Olvasson tovább: