Kereső toggle

Mennyire vagy erős mentálisan?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Forbes hasábjain keresztül 10 millió embert ért el, és több mint 740 ezer megosztás útján vált nemzetközi jelenséggé Amy Morin 13 pontja, melyben felsorolja, hogy mit nem tesznek a mentálisan erős emberek. Az azóta könyvvé bővített cikket a szerző saját személyes tragédiái, valamint klinikai szociális munkásként átélt tapasztalatai ihlették.

A pszichoterapeutaként, főiskolai előadóként, íróként, valamint az About.com tanácsadójaként is dolgozó Amy Morin cikke 2013 őszén jelent meg weboldalán, majd miután szinte vírusként kezdett a világhálón terjedni, a Forbes is megjelentette. A nagy siker hatására a cikkből könyvet írt, melyben személyes történetével és a praxisából származó anekdotákkal fűszerezve ismerteti bővebben a stratégiákat, melyekkel elkerülhetjük a destruktív gondolatokat, érzelmeket és viselkedési formákat. Nézzük, mik is ezek!

A legelső pont szerint a mentálisan erős emberek nem pazarolják arra az időt, hogy sajnálják magukat. Morin azt érti ez alatt, hogy nem üldögélnek a körülményeiken sajnálkozva, és nem bosszankodnak azon, ha valaki rosszul bánt velük. Tisztában vannak azzal, hogy az élet nem mindig igazságos, és ha kellemetlen vagy rossz helyzetbe kerülnek, azt mondják: „Na, jól van” vagy egyszerűen csak: „Jöhet a következő!”

A következő pont, hogy nem adják át másnak az irányítást, befolyást az éle-tük felett. Nem engedik kontrollálni magukat, és nem hagyják, hogy mások felülkerekedjenek rajtuk. Ez különösen az érzelmek terén jelenik meg, mert Morin szerint egy mentálisan erős ember nem mond olyanokat például, hogy a főnököm miatt érzem magam ilyen rosszul, mert tudja, hogy egyedül rajta áll, hogyan irányítja az érzelmeit, és ő választja meg azt is, hogyan reagál egy adott szituációval kapcsolatban.

Harmadszor, nem félnek a változástól. Az erős lelkű emberek nem elkerülni próbálják a változásokat, hanem éppen ellenkezőleg: örömmel üdvözlik azokat, és készek rugalmasan reagálni rájuk. Megértik, hogy egyedül a változás állandó, és hisznek a saját alkalmazkodóképességükben.

A negyedik pont szerint nem pazarolják energiájukat olyasmire, amin nem tudnak változtatni. Egy mentálisan erős ember nem panaszkodik egy elveszett poggyász vagy a forgalmi dugók miatt. Ehelyett arra összpontosít, amit irányítani tud az életében, de tudja, hogy néha az egyetlen dolog, amit szabályozni tud, az a hozzáállása.

A következő, ötödik pont: nem aggódnak azon, hogy mindenkinek megfeleljenek. Tudják, hogy nem szükséges mindig mindenkinek megfelelniük, és nem félnek nemet mondani, vagy éppen felemelni a hangjukat, ha szükséges. Törekednek a kedvességre és tisztességre, de tudják kezelni azt is, ha nem mindenki elégedett velük.

Nem félnek ésszerű kockázatot vállalni, állítja a hatodik pont. Kerülik az ostoba vagy felelőtlen rizikót, de a kiszámítható kockázatot vállalják, minden tényezőt alaposan mérlegelve, és teljes körű tájékozódást végezve a nagy döntések előtt.

A hetedik pont szerint, ha mentálisan erős emberek vagyunk, nem a múltban élünk. Tehát nem vesztegethetjük az időt a múlton való rágódásra, azt kívánva, bárcsak máshogy történtek volna a dolgok. Nem elég lezárni a múltat, tudni kell, hogy mit tanultunk belőle. Az erős lelkű emberek az idejüket nem azzal töltik, hogy újraélik a negatív élményeiket, és a fénykor dicsőségéről ábrándoznak, hanem a jelenben élnek, és a jövőnek terveznek.

A nyolcadik pont: az erős lelkű emberek nem követik el újra és újra ugyanazokat a hibákat. Felelősséget vállalnak a viselkedésükért, és tanulnak a múltjuk hibáiból, így előzve meg, hogy azokat ismétlődően elkövessék. Morin szerint egyszerűen tovább kell lépni, és a jövőben jobb döntéseket hozni.

A kilencedik pont alapján nem neheztelnek mások sikereire, hanem értékelik azokat, és együtt örülnek nekik. Nem irigyek és féltékenyek, nem érzik magukat becsapottnak, ha valaki túlszárnyalja őket, mert tudják, hogy a siker kemény munka gyümölcse, és mindent megtesznek a saját eredményességük érdekében.

A tizedik pont így hangzik: nem adják fel az első kudarc után. A kudarc nem ok a feladásra, hanem egy lehetőség növekedni és fejlődni; és addig próbálkoznak, amíg el nem érik a kívánt eredményt.

Tizenegy: a mentálisan erős emberek nem félnek az egyedülléttől. Nem félnek a csendtől, és mernek egyedül maradni a gondolataikkal, valamint produktívan ki tudják használni a holtidőket.

A tizenkettedik pont szerint nem érzik úgy, hogy a világ tartozik nekik valamivel. Nem azzal a mentalitással születtek, hogy valaki más majd vigyáz rájuk, vagy hogy a világ majd nyújt számukra valamit. Ehelyett keresik annak a lehetőségét, hogy ők maguk hogyan tudnának elérni valamit, ami az ő érdemük lesz.

Az utolsó pont azoknak is hasznos, akik most az első tizenkettőt próbálják megvalósítani: a mentálisan erős emberek nem várnak azonnali sikereket. Az élet akármelyik területéről legyen is szó, tudni kell, hogy az eredmények nem azonnal jönnek. A legjobb képességünket és tudásunkat nyújtva kitartóan kell dolgozni, mert a valódi változáshoz idő kell.

A szerző hangsúlyozza, hogy ezek nem varázsütésre kialakuló jellemvonások, hanem a fizikai izomzat edzéséhez hasonlóan a lélek erősítéséhez is komoly gyakorlatokat kell végezni. Ehhez ad hasznos tanácsokat Amy Morin „5 hatékony gyakorlat, mely növeli a mentális erőnket”, valamint az „5 legnagyobb mítosz a mentális erőről” című írása.

A 2014 karácsonyára megjelent sikerkönyv mára már 20 nyelven kapható, és az Amazonnál decemberben a hónap könyve lett.

Olvasson tovább: