Kereső toggle

Ízlések és buborékok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ma már a hírességek, a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. Mára azonban már egy átlagos polgári család is különleges kapcsolatot ápolhat a gyöngyöző nedűvel.

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára, bár az angolok a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. A pontos eredete tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk: vissza kell mennünk időben mintegy 300 évet Champagne vidékére, ahol a Reims környéki Szent Benedek Apátság pincemestere, Dom Perignon elsőként zárt le parafa dugóval – melynek feltalálója is egyben – egy palacknyi erjedetlen, cukrot tartalmazó bort. Az erjedéskor keletkezett szén-dioxid a borban megőrződött, és így pezsgő keletkezett. Elfogyasztása közben így kiáltott fel: „Éppen a csillagokat iszom!” Sokáig az apátságon belül őrizték a pezsgő titkát, a francia királyok is csak megkoronázásukkor kóstolhatták meg a nemes italt. A pezsgőgyártás végül a 18. században indult el Reimsben és környékén. A pezsgők Champagne-nak csak akkor nevezhetőek, ha azok Franciaország borvidékén készültek. A 19. század lett a pezsgőgyártás aranykora.

Hazánk sem sokkal maradt le, hiszen 1825-ben Pozsonyban megalakult  dr. Schönbauer Mihály és Fischer János pezsgőgyára, melyet később a Hubert család vett át. Az 1842-ben Pesten rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon szintén első díjat kapott. A mai Magyarországon az első pezsgő gyártása 1852-ben, a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban indult el, de máig az egyik leghíresebb az 1882-ben Törley József által alapított budafoki pezsgőgyár.

Törley, a leleményes vállalkozó

Törley József egy reimsi pezsgőgyár-tulajdonossal, Theophil Roedererrel ismerkedett meg, akitől eltanulta a pezsgőkészítés fortélyait, majd francia befektetőkkel és szakemberekkel indította el üzemét Budafokon, mely 1887-ben elnyerte a „A borok és pezsgők nemzetközi városa” címet. A pezsgőgyártás az első világháború végéig elérte a kétmillió palackot. Törley nemcsak jó üzletember, hanem jó szakember is volt: folyamatosan fejlesztett, újított. Ő találta fel a fagyasztási eljárással (degorzsálás) készült pezsgőket. A Törley pezsgők a milleneumi kiállításon a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték; 1907-től világszerte ismert volt: Amerikától Ausztráliáig, sőt még Párizsban is ittak Törleyt. A II. világháború alatt bombatámadás érte a gyárat, később államosították, négy fővel dolgozott az üzem, majd újjáéledt.

Törley igen hamar nagy hírnévre tett szert, amit nem csak  kiváló pezsgőjének köszönhetett: elsők között ismerte fel a reklám fontosságát. Folyamatosan szelték az utakat teherautói, melyeket úttörőként ellátott cége nevével, valamint emblémájával. Ő teremtette meg az első reklámhordozókat az országban. Kiváló marketingfogással reagált arra is, hogy több hazai vendéglátóhelyen nem lehetett Törley pezsgőt kapni.  A legenda szerint kisebb beépített társaságokat küldött ezekre a helyekre, akiknek csak annyi volt a dolguk, hogy a márka termékeit kérjék a vendéglátóstól. Aki pedig a vendég kedvében akart járni, az beszerezte Törley pezsgőit is. Törley József egy személyben egyesítette a kiváló üzletember, a csalafinta marketinges és a leleményes vállalkozó archetípusát.  Jelmondata volt: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.”

Svédországban és Észtországban a legkedveltebbek közé tartozik a 133. évfordulóját ünneplő Törley. A magyar pezsgőgyártásban a Törley, a Hungaria és a Francois márkák a világ pezsgőversenyein rendre komoly díjakat érnek el. Tavaly ősszel a pezsgők Oscar-díjának tartott Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyről egyedüli magyarként a Törley Fortuna doux édes pezsgője tért haza ezüstéremmel, míg a londoni Decanter borversenyen aranyérmes lett.

1987-ben alakult meg a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers Törley Magyarországon, amely Törley Józsefnek állít emléket és igyekszik megőrizni a nevével fémjelzett évszázados hagyományokat. A pezsgőrend lovagjainak az avatási szertartáson nemcsak a pezsgőfajtákat kell felismerniük és meghatározniuk, de örök hűséget kell esküdniük a pezsgő tiszteletére. A tagok között megannyi hírességet, színészt, művészt, sportolót találunk.

 

Híres emberek és a pezsgő

A francia történelem egyik leghíresebb alakja, Bonaparte Napóleon mondta: „Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megér-demlek, a vereségnél pedig szükségem van rá!”
Széchenyi István és Wesselényi Miklós meglátogatta a franciaországi Moët pezsgőgyárat, ahol alaposan felöntöttek a garatra az addig számukra ismeretlen nedűből. Széchenyire olyan nagy hatással volt ez az élmény, hogy egyes források szerint ezt követően írta le Hitel című munkájában elsőként a pezsgő szavunkat.
Sir Winston Churchill a háborús évek alatt sem nélkülözte kedvencét, a Pol Roger Champagne-t. Vallotta: „A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz.”

Olvasson tovább: