Kereső toggle

Ünnepek alatt is BEACTIVE!

Cseresnyés Beáta master trainer formába hozó tippjei gerinc- és ízületvédelemmel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Cseresnyés Beátáról és edzésmódszeréről, a BEACTIVE-ről néhány héttel ezelőtti lapszámunkban írtunk. Így már tudjuk, hogy a BEACTIVE egy szerethető, „felhasználóbarát”, különleges edzésmódszer, amely úgy ad kihívásokat a testnek, és úgy fejleszt erőt, hogy közben okosan készteti munkára a gerincet és az ízületeket. Beát most arról kérdeztük, hogy milyen egészséges tippjei vannak év végére.

Az én tippjeim nagyon egyszerűek. Az evés öröm, az ünneplés és megemlékezés is öröm, no és a testmozgás is. Igyekezzünk az ünnepek alatt mindegyiket végezni – csak figyeljünk az ételek mennyiségére, minőségére, az étkezés rendszerességére, s ha előfordulnak majd „kilengések”, akkor azok kompenzálására, a bölcs egyensúly megtartására. Ha például többet és másképp eszünk, mint eddig, többet pihenünk, mint eddig, akkor picit jobban oda kell figyelnünk a testmozgásra is. A sportolás, az aktivitás kiválóan karbantartja a testsúlyt, és konzerválja a jó hangulatot, életörömöt.

November 2-án zajlott a „fitnesz világ karácsonya”, a 9. DECATHLON FittAréna, ahol rengeteg embert mozgattál meg. Hogy érezted magad ez a megarendezvényen?

Remekül. Ez a rendezvény számomra a hazai topkategória. A sportfeeling, a közösségi élmény és a mintegy hatezer résztvevő által kibocsátott endorfintenger idén is megalapozta az év utolsó két hónapjának hangulatát. Nagyszínpadi órámon például rengeteg ember kedves, vidám tekintete jelezte: itt vagyok, küzdeni akarok, meg akarom csinálni, és építeni akarom nemcsak magamat, hanem a környezetemet is. Ez a győztes hozzáállás a mindennapok kihívásaihoz is szükséges, de ad egy önbizalmat ahhoz is, hogy a jól megérdemelt nyugalomban, békességben zárjuk az évet. A Hetek olvasóinak is hoztam néhány „bejgliledolgozó”

BEACTIVE gyakorlatot.

Ezek az edzésfeladatok első ránézésre közismertnek mondhatók. A technika az, ami gazdagítja, egyedivé és még hatékonyabbá teszi őket.

FONTOS: Minden gyakorlat előtt (1) orron át belégzéssel gondolatban távolítsd a csigolyákat egymástól, (2) szájon át kilégzéssel feszítsd meg a hasizmokat.

BEACTIVE síelős gyakorlat (1-3)

Fejleszti a testtudatot, erősíti a törzsizmokat, formálja a feneket és a combot. Helyezkedj el csípőszéles terpeszben, lábak párhuzamosak, karok a törzs mellett (1). Belégzéskor a karok előre lendítésével ereszkedjünk guggolásba (2), kilégzéskor a has- és farizmok megfeszítésével emelkedj fel, egyik lábad pipáló lábfejjel a karokkal együtt lendítsd hátra (3). Ismétlésszám: váltott lábbal 4x20. Figyelj arra, hogy a láb hátralendítését farizomkontrollal és a has-izmok megfeszítésével állítsd meg! Ez növeli a gyakorlat hatásfokát, és védi a gerincet.

BEACTIVE „farzsebbe nyúlás” (4-5)

Felületes és mély hátizmok, váll- és hasizmok tónusfokozása, fenék formálása, gerinc mobilizálása. Helyezkedj el a képen látható kiinduló helyzetben (4). Orron át történő belégzéssel készülj elő, majd szájon át történő kilégzéskor emeld el a törzsed a talajtól, miközben a karodat oldalsó középtartásból hátravezeted, mintha zsebre tennéd a kezed (5). Ismétlésszám: 4x10.

BEACTIVE lebegőülés (6-7)

A hasizmok edzése. Vedd fel a képen látható kiinduló helyzetet (6). Belégzéssel készülj elő a feladatvégzésre, és kilégzéskor (a hasizmok erőteljes megfeszítésével) döntsd hátra a törzsed és nyújtsd ki a lábad (vállakat tartsd lenn) (7), majd belégzéskor emelkedj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismétlésszám: 4x10.

BEACTIVE hattyúgyakorlat (8-9)

Hát- és vállizmok tónusfokozása és olajozása, gerinc mobilizálása, csípőízület lazítása, csípőhorpasz izom nyújtása (a sok ülés miatt erre nagy szükség van). Vedd fel a képen látható kiinduló helyzetet (8). Belégzéssel készülj elő, és kilégzéssel lendítsd a karod (lendítsd, és tudatosan állítsd is meg) mellső középtartásba (9). Zárt ujjak, feszes tenyér, az ujjak pontozzanak előre.

A nyújtott láb oldalán nyomd a csípődet a talaj felé. TIPP: Mellső középtartás helyett lendítsd a kart a fül mellé magastartásba. Ismétlésszám: 4x12. Minden sorozat végén tartsd ki a végpózt 40 másodpercig.

Végezd el ezt a feladatsort 4 héten át heti 2-3 alkalommal. Ha már jól megy, akkor sorozatonként váltogasd a feladatokat, „keverd össze” őket. Ha szép a technika, akkor gyorsíts a tempón!

Aktív karácsonyt, és még aktívabb új esztendőt kívánok!

 

Edzés- és életmódtippek, motiváció: www.facebook.com/cseresnyesbeataegeszsegmentor
Még több gyakorlat itt: www.youtube.com/cseresnyesbeata
Weboldal: www.beactive.info.hu

Olvasson tovább: