hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kontrasztok, feszültségek és a művészet új útjai
A hétvégén nyílik a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2014. 10. 11.
Az elmúlt évek kimagasló művészeti attrakcióit, a Picasso-kiállítást, a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadását, a Csernus Tibor-, illetve a Koszta-kiállítást követően az idén is kiemelten készül Hódmezővásárhely városa a legjelentősebb művészeti eseményére, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Immár hat évtizedes hagyomány, hogy október első vasárnapján megnyílik az Őszi Tárlat, amely nemcsak történelmi múltja, hanem sokkal inkább a kiállított művek kvalitása és a kortárs művészeti palettán elfoglalt helye miatt érdemes megtekintésre. Az idei kiállítás is hűen tükrözi napjaink művészeti trendjeit és hatásait.

Az Őszi Tárlatok különlegessége abban rejlik, hogy a kezdetek, azaz 1954 óta meg tudta őrizni hangsúlyos, realizmusra épülő és építő arculatát, és a mai napig az „alapító atyák” (Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festő- és Szabó Iván szobrászművész) szellemiségében, a figurális törekvések befogadó otthonaként tevékenykedik. Az Őszi Tárlat az évtizedek viszontagságai, hullámvölgyei és hullámhegyei között talpon maradt, mert a legfontosabb értékmérőre, a látogatókra támaszkodott.

A tárlat művészi népszerűségét jelzi a beérkező pályamunkák nagy száma, aminek köszönhetően évről évre komoly feladat hárul a zsűrire, hogy kiválassza azt a kétszáz alkotást, amelyet a közönség a vasárnap nyíló kiállításon megtekinthet. Az idei évben rekordszámú, 812 alkotás érkezett a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Az augusztus elején zajló zsűrizésen a tizenkét tagú szakmai testület 155 művész 213 műalkotását találta alkalmasnak, hogy reprezentálja a jelen képzőművészetét az idei Őszi Tárlaton. Nagy Imre művészettörténész, a tárlat rendezője elmondta, hogy a kiállítás meghatározó műfaja továbbra is a festészet. A tárlaton 122 festményt, 31 grafikát, 56 plasztikát és 4 egyéb művet láthat a közönség. A szakember kifejtette, hogy a nagy méretű alkotások miatt komoly feladatot jelentett a rendezés. A különböző termekben úgy helyezte el a műveket, hogy a hangulati feszültségek és kontrasztok felszínre kerüljenek.

Az Őszi Tárlat kiemelt szerepet tölt be Hódmezővásárhely kulturális életében, hiszen október folyamán számos kísérő kiállítás is várja az érdeklődőket: a Tornyai János Múzeumban Németh József (1928–1994) festőművész, az alföldi iskola egyik legmarkánsabb képviselőjének életművét, illetve a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotójának, Czene Márta festőművésznek az alkotásait mutatják be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!