Kereső toggle

Matrackisokos

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Senki sem szeret fájós háttal, kialvatlanul vagy elgémberedett végtagokkal felkelni. Pedig egy rosszul kiválasztott matraccal hosszú évekre álmatlan éjszakákat vagy akár gerincproblémákat is szerezhetünk magunknak. Vásárlás előtt fontos, hogy kellő időt fordítsunk arra, hogy több üzletben is megtekintsük a kínálatot, ezáltal kisebb eséllyel hozunk elhamarkodott döntést.

Hazánkban a legelterjedtebb és sokak által ismert a kókuszmatrac. Akik a vásárlás során előnyben részesítik a természetes anyagokat, biztosan fontolóra veszik. Előállításakor a kókuszdiót vastag rétegben beborító kókuszrostot egy speciális eljárással leválasztják. A rostokat táblákba préselik és latextejjel összesütik, ez adja a matracban levő kókuszlap rugalmasságát. Ezeket a lapokat különböző vastagságú és keménységű szivacsrétegek közé helyezik. Minél vastagabb a rostlap, annál keményebb a matrac fekvőfelülete. Természetes összetevője mellett fontos szempont, hogy nem szívja magába a nedvességet, és szellőzik. Atka- és molyálló, illetve asztmás megbetegedés esetén is ajánlott. A hátgerincet stabilan alátámasztja, azonban a túl kemény matrac nem ajánlatos, mivel hátfájdalmakat eredményezhet. A kókuszrétegben összepréselt rostok nem fognak felpuhulni, így ha abban reménykedünk, hogy egyszer csak jobb lesz, érdemes inkább lecserélni egy kényelmesebb felületre.

Szintén úgynevezett biomatrac a latex matrac. A naturlatexet a kaucsukfa nedvéből állítják elő. A fa kérgéből csapolt gumitejből habosítás útján könnyed, rugalmas anyagot készítenek. Szerkezetének fő jellemzője az egymással kapcsolatot fenntartó cellák, légjáratok. Ezek gondoskodnak az optimális szellőzésről, jól szabályozzák az alvási hőmérsékletet. A latex matrac abban a pontban süllyed, ahol nyomjuk, és jó alátámasztást ad a test érzékeny pontjainak. A kókusz- és latexrétegek társíthatók egymással, számtalan rétegvastagság és kombináció létezik.

A hideghab matracok alapanyaga az úgynevezett poliuretán hab, melyet további összetevőkkel vegyítenek. Fontos tudni, hogy minél nehezebb a hideghab a gyártás során, annál jobb minőségű matrac készül. Ezt a csomagoláson a feltüntetett habsűrűségből tudhatjuk meg, a szám tehát nem a keménységet jelzi, hanem a tartósságot. (A túl alacsony habsűrűségű matrac hamarvkigödrösödik.) Magyarországon gyártott matracok esetében 30-35 kg/m3 szokott lenni az átlagos érték, nyugaton ennél magasabb habsűrűség jellemző, de magyar pénztárcának ez már nehezen elérhető árkategória.

Rugós matracból kétféle típus létezik, a bonell, illetve a táskarugós (utóbbit zsákrugónak is nevezik). Míg az első típusban a rugótestek egymással össze vannak kötve, addig a táskarugónál a használat során a rugók külön mozognak, így meggátolják a hullámzást. Ha el szeretnénk kerülni, hogy társunk leessen az ágyról, miközben mi felkelünk, akkor ezt a típust válasszuk. A táskarugós matracok további előnye, hogy hosszabb ideig használhatók. Ma már különböző erősségű rugók segítségével testvonalunk mentén ergonómiai zónák alakíthatók ki, ezzel is fokozva a kényelmet. Abban az esetben ajánlott a rugós matrac, ha fontos számunkra a kényelem, de nem szeretnénk sokat költeni rá.

Az úgynevezett memória matracokat az 1980-as évek óta gyártják. Általában hideghab rétegre helyeznek egy „emlékező” habot, amelynek tulajdonsága, hogy testünk melege hatására képlékennyé válik, így a legnagyobb nyomást kifejtő pontok (fej, a váll, a csípő és a térd) formáját pontosan felveszi. A típus egyik hátránya, hogy kevésbé légáteresztő, de egyes gyártók már szellőzőcsatornákra is gondoltak, ezzel elkerülve a befülledést. Kutatások szerint kevesebb idő alatt jobban kipihenjük magunkat az ilyenfajta matracon, mint a hagyományos szivacsos vagy rugós fajtán. Álmatlanságban vagy ízületi bántalmakban szenvedőknek előszeretettel ajánlják.

Mindenképpen egyedi, saját igényeinknek megfelelő matracot érdemes keresni, és a választásban figyelembe venni a testsúlyt, a kedvelt alvási pozíciót, az esetleges reumatológiai, ortopédiai betegségeket, de még az ágyrács típusát is, mivel nem mindegy, hogy íves-rugalmas, vagy fix ágyrácshoz vásárolunk.

Matracvásárlásban alapszabály: ne webshopon vagy katalógusból válasszunk terméket. Mindenképpen próbáljuk ki az üzletben, ha szükséges, többször is. Kedvenc testhelyzetünkben töltsünk el néhány percet. Amennyiben a hazaszállítás problémát okoz, válasszuk a vákuumkiszerelést. (A matrac kibontás után levegőt szív magába és felveszi eredeti formáját, ami több napot is igénybe vehet.) Mindenképpen visszavásárlási garanciával vásároljunk, hogy legyen lehetőségünk a cserére, ha mégsem a megfelelőt választottuk.

Olvasson tovább: