hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkóstoltuk Észak-Franciaországot

2014. 07. 19.
Franciaország a történelmi, természeti látványosságok és a gasztronómia eldorádója. Ahogy az ország gasztronómiája nem alkot egységes egészet, úgy az északi területeké sem; régiónként más és más az, amit mi „francia konyhaként” emlegetünk. Megunhatatlan változatossága pont a régiók természeti adottságaiban, a kapcsolódó növénytermesztésben, állattartásban, így a jellegzetes helyi ételekben, italokban keresendő. Észak-Franciaország sokszínűségének felfedezése okot ad egy kis álmodozásra.

Ha Franciaországot egy képzeletbeli harmadolóvonallal felszeletelnénk, az északi harmadra Champagne– Elzász-Lotaringia, Párizs és az azt körülölelő île-de-France, a Loire vidéke, a Centre régió, Bretagne, Normandia, Nord-Pas-de-Calais és Picardia területe jutna. Együttesen egyetlen dolog közös ezekben a régiókban: a hatalmas kontraszt.

A belga határ felől emelkedő Ardennek elsősorban vadhúsairól híres, bár a helyiek szíve a sertéshez húz. Elzász és Lotaringia térsége között ez jelenti a kapcsolódási pontot. Elzász a libamájpástétom, a sertéshús-feldolgozás, a savanyú káposzta és nem utolsósorban a sör hazája. Ezen a vidéken már a gallok is ittak sört, de amikor a rómaiak megjelentek boraikkal, a sör a matrózok italává züllött. Romlandósága miatt eleinte csak kis mennyiségben főzték, de az 1800-as évek végén, a pasztörizálás feltalálásával a keserű ital hosszabb ideig is eltarthatóvá vált, így kezdetét vette az ipari sörgyártás. A sörfőzés elzászi fellegvára a mai napig az 1740-ben alapított, Strasbourg egyik elővárosában működő Schutzenberger sörgyár.

Elzász büszkesége többek között a choucroute, azaz a füstölt sonkával, kolbásszal, sóban pácolt lapockával, különféle kolbászokkal tálalt savanyú káposzta. Choucroute-ot javasolt winstubban rendelni. Ezzel két legyet is ütünk egy csapásra: hamisítatlan ízeket kóstolhatunk, valamint betekintést nyerünk egy olyan hangulatos kis borozó világába, ahova a helyiek a kezdetektől beszélgetni, házias ételeket enni, nem pedig hangosan kiabálni járnak. A winstub szó szerint borszobát jelent. Már a középkorban létjogosultsága volt, mivel a bor nehézkes szállítása miatt a termelők igyekeztek azt helyben, winstubokban értékesíteni. Miután 1870-ben a németek megszállták Elzász-Lotaringia térségét, a Strasbourg környékén állomásozó németek esténként a sörözőkben tivornyáztak. Annak érdekében, hogy maguk között tölthessék estéiket, a franciák sorra nyitották a borozóikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!