Kereső toggle

Palántázható az év gyógynövénye

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Görcsoldó, vírusölő, nyugtató hatású, fűszereskertben és balkonon is megélő növényt választott idén az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Melissa officinalis, magyar nevén orvosi citromfű Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén honos, de hazánkban is megélő évelő, mely már a középkori füveskönyvekben  is előkelő helyen szerepelt, a XVII–XIX. században pedig  karmelita-cseppek néven gyógyszerként használták. Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga, tudományos kutatások középpontjában álló, egyszerre hagyományos és modern gyógynövény.

A növényi nyugtatók – így a citromfű is – elsősorban a szorongást oldják, és nem altató-nyugtató hatásúak. A hatás mérsékeltebb és lassabban alakul ki, mint a mesterséges szereké, ezért akut, súlyos esetben nem alkalmazhatók. Ugyanakkor nem figyeltek meg egyik növényi szernél sem egyre nagyobb adagra való igényt, sem függőséget. A patikában vény nélkül is kapható, alvást elősegítő  készítmények egy része citromfüvet (is) tartalmaz. Erre a célra teaként is használható, mivel a vízoldékony vegyületei felelősek a szorongás csökkentéséért (illóolajnál ez a hatás nem megfigyelhető).

A citromfű görcsoldó, emésztésjavító hatása miatt is használatos. Ráadásul, mivel az emésztési panaszok hátterében nagyon gyakran a feszültség és stresszes életvitel áll, a szorongásoldó hatás is hozzájárul az effajta tünetek csökkenéséhez.

Bár egészséges önkénteseken a kognitív teljesítmény nem nőtt citromfű alkalmazásakor, klinikai vizsgálatok szerint 16 hetes kezelés után jelentősen javult az Alzheimer-kóros betegek állapota.

Az orvosi citromfű nemcsak kémcsőben (in vitro), hanem emberen vizsgálva is bizonyítottan herpeszvírus-ellenes hatású. Melissa-kivonatot tartalmazó ajakbalzsam vagy ajakír hatékonyan gyógyítja a herpeszt, ha rögtön a tünetek jelentkezésekor alkalmazni kezdjük. Naponta 2-4 alkalommal ajánlott a beteg területet vékonyan bekenni.

Saját citromfüvet is termeszthetünk: kiskertben, balkonon, konyhaablakban is megél. Magról is lehet vetni, de elég nehezen kel, több sikerélménnyel kecsegtet a palántázás, aminek akár már most nekiállhatunk. Erősen fényigényes, de jól tűri a szárazságot. Telepítésénél a könnyen melegedő, déli fekvésű helyeket részesítsük előnyben. Meglevő ültetvény nyár végén tőosztással is szaporítható, így az új tövek télig meg tudnak erősödni.

Olvasson tovább: