hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Névtrendek
Melyek a népszerű magyar és külföldi utónevek?

2014. 02. 27.
Miközben csökken a születésszám, a választható utónevek száma folyamatosan nő. A szülők ugyanis világszerte egyre gyakrabban keresnek ritka, egyedi neveket csemetéiknek. Hazánkban 2014. január 1-jén jelent meg az adható utónevek legfrissebb listája. Ennek kapcsán néztünk utána a legújabb divatos keresztneveknek, a névadási szokásoknak és a rossz választás hátrányainak.

Fahéj, Gyömbér, Rozmaring, Majoranna, Ánizs – nem, nem a sarki fűszerbolt kínálatát soroljuk, hanem néhányat a ma már adható utónevek közül. Idén ugyanis már 1550 férfi és 2029 női név közül lehet választani, a fűszerek mellett pedig akár kedvenc virágunk, gyümölcsünk, sőt kedvenc filmünk főszereplőinek nevét is adhatjuk gyermekeinknek. Bár a 20. század második felétől a magyar keresztnévkincs változását többféle jogi szabályozással is próbálták központilag befolyásolni, azt mégis inkább az egyéni ízlés és az igények alakítják.

„A legújabb kutatási eredményeink alapján a név hangzása, jelentése, gyakorisága, a névnap, az eredet, és egyéb, szubjektív szempont alapján, például öröklés, tiszteleti névadás  döntenek a szülők” – mondta lapunknak Dr. Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa. A híres névkutató hozzátette: „Ma a névadást a sokszínűségre, az egyediségre, a különlegességre való törekvés is jellemzi, de sztárok, sportolók, mese- és rajzfilmfigurák, képregényhősök nevei is egyre gyakoribbak, és hatalmas hatása van az internetnek is. Természetesen meghatározó lehet a külföldön eltöltött néhány év is. Érdemes a statisztikai adatokat megvizsgálnunk. A lánynevek közül teljesen eltűntek a hagyományos nevek (Erzsébet, Márta, Katalin, Mária). A fiúnevek esetében is háttérbe szorultak, de itt még az apa nevének a továbbvitele a hagyomány miatt jobban előfordul. De megfigyelhető egy másik vonulat is: a régi, magyar nevekhez való visszatérés vagy éppen a magyarnak, ősmagyarnak vélt nevek adása. Utóbbi esetén azonban sok olyan név kerül elő, amelyek nem feltétlen régi magyar nevek, inkább kitalált vagy egyéb eredetű névalkotások.”

A nem megfelelő névválasztásnak azonban számos káros következményei lehetnek, mivel az embert ez általában egész életében végigkíséri. Arról nem is beszélve, hogy főleg gyerekkorban milyen megpróbáltatásokkal jár, ha valakit például Herkulesnek neveznek el, hiszen tudjuk, sokszor milyen kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek kortársaikkal szemben. Raátz Judit hangsúlyozza: „Arra sem gondol sok szülő, hogy ami ma aranyos, kedves, jópofa név, az később éppen nyűg lehet. Másrészt, néha azt látom, hogy a névválasztó bele sem gondol a név jelentésébe és abba, hogy azt a külvilág nem olyan érzelmekkel, nem abban a jelentésben értelmezi, mint amilyen szándékkal a szülő választotta.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!