Kereső toggle

„Egyszer volt, hol nem volt…”

…volt egyszer egy „Oscar-díjas” gyermekhonlap

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szülők többsége rémülten és tehetetlenül nézi, ahogy az internet, a „digitális univerzum” beszippantja a gyermekeit, azt a nemzedéket, akiket már a szakma is „digitális zennszülötteknek” nevez. A virtuális világ mára már az egészen kicsiket sem kíméli, a kakaóbiztos óvodai gépeken rutinosan kattintgatnak az apróságok, és búgócsiga helyett az egérrel játszanak. Az Egyszervolt.hu weboldal megálmodóinak erre a jelenségre sikerült gyermek- és szülőbarát megoldást kitalálniuk.

Pintér Róbert, az Egyszervolt.hu ügyvezetője mesélt nekünk a kezdetekről, az új és még újabb ötletekről, a kutatásokról és nem utolsósorban a vállalkozás sikereiről.

– Igazából nem szakmai szándékból találtuk ki annak idején a honlapot, egyszerűen a „józan paraszti észt” követve szerettünk volna valami olyat csinálni, ami hasznos és örömteli lehet a gyerekeinknek. Merthogy az egész projektet a saját gyerekeink ihlették, és az, hogy semmi olyat nem találtunk a neten, amit szívesen mutattunk volna meg nekik. Egyszerűen akkoriban nem volt a médiában semmilyen elérhető, minőségi gyerekprogram. Az Egyszervolt.hu ily módon hiánypótló kívánt lenni. Ami miatt gyorsan el is tudtuk érni a közönséget, az többek közt az volt, hogy szinte elsőként indultunk el az interneten, és az akkor még újdonságnak számító, ám kifejezetten látványos és sokoldalú flashtechnológiát alkalmaztuk, s ez komoly lendületet adott az induláskor. Vagyis nemcsak szöveg volt képpel, hanem kisebb animációk is. Ez olyan unikumnak számított, hogy szinte azonnal elhoztunk vele egy komoly európai díjat is. A látogatottságunk azóta is folyamatosan növekszik, most naponta 20-30 ezer, havonta 350-450 ezer látogatónk van, akik egy hónap alatt átlagosan 3,5-4,5 millió oldalt töltenek le nálunk.

Mi volt a kezdetekben a „fő menü”?

– Kimondottan a gyermekkultúrára koncentráltunk, a mesék, versek, dalok és játékok mellett szerettük volna tájékoztatni a látogatókat a színvonalas színház, mozi és egyéb, gyermekek számára rendezett eseményekről is.  A technika gyors fejlődésével már mesefilmek és egyéb „mozgó” tartalmak is megjelenhettek. Olyan szakemberekkel működtünk együtt, mint például Ranschburg professzor, akinek egy ideig saját rovata volt a honlapon, ahol családi problémákra, kérdésekre adott választ, tanácsot. Igazából nagyon fontos volt számunkra, hogy a szülők számára is legyenek hasznos információk az oldalon, ugyanis nem titkolt célunk, hogy a gyerekeket a szüleikkel együtt ültessük le a gép elé, hogy ne magányos, izolált időtöltés, hanem örömteli, közös élmény legyen az Egyszervolt.hu tartalmainak böngészése. A statisztikáink szerint a hozzánk látogató gyerekek több mint 40 százaléka egyik szülőjével együtt használja az oldalunkat.

 Magam is megerősíthetem, hogy ez a céljuk megvalósul – én magam is a kislányom révén ismerhettem meg a honlapot, akivel együtt hallgattuk a kedvenc gyerekdalainkat, és együtt játszottuk a rejtvényjátékokat.

– A kulturális dimenzió mellett azóta a legkomolyabb projektünk végül az Okos Doboz lett, amivel az évek során számos nemzetközi szakmai díjat sikerült elnyernünk. Ez egy komplex képességfejlesztő oktatási program, ami a NAT-ra épül, és az alsó tagozat hat műveltségi területét érinti, és mára az Oktatási Hivatal által akkreditált digitális taneszköz. A digitális játékgyűjtemény folyamatosan bővülő kínálata jelenleg 251 különböző játékot és azokban több mint 1506 feladatot tartalmaz, amivel az alsós tananyagot teljesen lefedi. Folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk gyakorló pedagógusoktól is, akik nemcsak arról számolnak be, hogy hatékonyan fejlesztenek a játékaink, hanem arról is, hogy az Okos Dobozzal való munka a gyermekek számára jutalomértékű, gyakran használják motivációként a tanórákon.

Ha jól tudom, nem elégedtek meg a pozitív kritikákkal, hanem tudományos kutatásnak is alávetették az Okos Dobozt.

– Így van. Most készült el a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének kísérlete, ahol az induktív és deduktív gondolkodás fejlődését tesztelték az Okos Dobozt rendszeresen használó gyermekcsoportban illetve a csupán hagyományos oktatást kapó kontrollcsoportban. A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy ezeknek a játékos feladatoknak a rendszeres használata komplex módon és jelentős mértékben fejleszti a gondolkodási képességeket mind a gyerekek korábbi eredményeihez, mind a kontrollcsoport eredményeihez képest.

Ha mind a szakma, mind a szülők és persze a gyerekek ilyen pozitívan ítélik meg ezt a programot, nyilván jó esély van arra is, hogy bekerülhet az állami oktatási rendszerbe is.

– Ez egy nagyon érdekes és kényes kérdés. Az évek során körülbelül tíz hazai és nemzetközi díjat nyertünk el, és 2004-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium tankönyvvé is nyilvánította az Egyszervolt.hu CD-ROM változatát, illetve a jelenlegi Okos Doboz elnyerte az Oktatási Hivatal tananyag-minősítését. Jelenleg mégis az a tapasztalatunk, hogy mindezek ellenére nem örvendünk teljes elfogadottságnak a pedagógustársadalomban, még mindig nagyon sok tanító számára idegen terep a világháló, a számítógépes alapú metodika. Még mindig sokan vannak, akik nehezen fogadják el, hogy a gyerekek számára viszont vonzó és magától értetődő dimenzió az internet és a számítógépek világa. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy ezt a bizonyos falat, oktatói passzivitást a pozitív eredmények megismertetésével át tudjuk törni. Immár a teljes digitális feladatgyűjteményt meg lehet vásárolni az offline változaton túl végre online formában is.

Már többször említettük, hogy az Egyszervolt.hu számos szakmai díjat kapott, például a Junior Príma Díjat 2011-ben. Van olyan a sok elismerés közt, amit szívesen kiemelne, amire különösen büszke?

– Mindegyiknek nagyon örülünk, de talán a szintén 2011-es Európai Digitális Kiválóságok Platina Díját említeném, amit Hannoverben vehettünk át. Ez egy jelentős díj, amit félhivatalosan úgy is becéznek, hogy „Digitális Oscar-díj”.

Olvasson tovább: