hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A páncélajtó mögött
Tények az újfajta értékmegőrzésről

2013. 09. 12.
A történelem során mindig is neuralgikus pont volt, hogy az emberek hova tudják biztonságba helyezni a pénzüket, értékeiket. A bank mindenkinek eszébe jut, csakúgy, mint hogy valaki otthon őrizgesse a pénzét. És sokan gondolják úgy, hogy a legnagyobb biztonságot egy otthoni páncélszekrény jelenti. A bankokkal kapcsolatban azonban manapság többeknek vannak ellenérzései, otthon őrizgetni pedig félnek, és páncélszekrényt se vennének otthonra, talán nem is engedhetnék meg maguknak.

Mindeközben Magyarországon az általános tapasztalatok mellett statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a lopás aktuális téma az országban. A KSH 2010-es adata szerint, csak abban az évben a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár közel 140 milliárd forint volt. A HVG akkori cikke alapján egy év alatt mérhetően, közel 18 százalékkal nőtt a betörések száma. A Tények értesülései szerint pedig soha nem volt annyi betörés Budapesten, mint az elmúlt hónapokban.

Kevesen tudják azonban hazánkban, hogy a fentebb említett módokon kívül van más lehetőség is arra, hogy az ember otthonától független helyen biztonságba helyezhesse pénzét, értéktárgyait. Svájci példából kiindulva több nyugati országban elterjedt, hogy az emberek egy erre kiépített intézményben bérelnek széfet vagy páncélszekrényt. Mi megkerestük az első ilyen magyarországi intézmény, a Széfbank Kft. igazgatóját, Gurály Ottót, és vele beszélgettünk arról, hogy az ő cégében például milyen módon helyezhetik el az ügyfelek a pénzüket, értéktárgyaikat. És ha már ilyen kivételezett helyzetbe kerültünk, hogy egy komplett páncélterem-komplexumba nyerhettünk belépőt, kikérdeztük arról is, hogy mi igaz a híres bankrablós filmjelenetekből.

Gurály Ottó elöljáróban érdemesnek tartotta megjegyezni, hogy széfet bérelni bármennyire luxusnak tűnik is, gyakorlatilag mindenki számára elérhető lehetőség. Bárkinek lehetnek például olyan tárgyai, amelyeket nem használ igazából, viszont rendkívül fontosak a számára, és sajnálná, ha ellopnák. Az elhelyezhető dolgok értékéhez képest  kicsiny töredékébe kerül a széf vagy páncélszekrény bérlése. Az igazgató elmondta azt is, hogy szabad széfet manapság már nem is talál az ember bankoknál, ugyanis már rég nincs szabadon bérelhető belőlük, a széfbank éppen ezt a hiányt tölti be. Nem mellékesen azt is megtudtuk, hogy a széf és a páncélszekrény két különböző dolog. A széf, mondhatni, egy nagy páncélfal egyetlen kisebb fakkja, míg a páncélszekrény egy kóddal és kulccsal nyitható, erős acélból készült szekrény. Ilyet ma Magyarországon az ő cégükön kívül nem is lehet csak úgy kibérelni. Ilyen van a bankoknál, de nem magánszemélyek számára, és otthon is lehet valakinek, ha megveszi magának, de olyan csak az ő cégéhez hasonló intézményekben lehetséges a világon, hogy egy magánszemély havidíj fejében, saját páncélszekrényt bérelhet egy páncélteremben. Hogy ez mennyire megbízható és mik az előnyei, arról részletesen kikérdeztük az igazgatót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!