Kereső toggle

Milyen kandallóval fűtsünk?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy megfelelően megválasztott kandalló a gazdaságos fűtés egyik alternatívája lehet, emellett pedig a hideg, barátságtalan hónapokban kellemes hangulatot keltő, tetszetős berendezés. Működtethető fával, gázzal, pellettel vagy akár elektromos árammal.

Ha csak látványelemként szeretnénk egyet a nappaliban elhelyezni, akkor 30-40 ezer forintos összegtől beszerezhető az elektromos változata, igaz, ekkor hamis farönkök lángolásának a szimulációjával kell beérni, ám ha igazi lángokat szeretnénk, és fűtésre is vagy akár melegvíz-ellátásra is használnánk a kandallót, akkor igényektől függően félmillió forintba, luxuskivitel esetén pedig akár milliókba is kerülhet a tűz ropogásának élménye.

A filmekből jól ismert, nyílt égésterű kandallókat (működésükhöz a levegőt a helyiségből veszik) a szakemberek nem nagyon ajánlják alacsony hatásfokuk miatt. Hátrányuk még, hogy a parázs a lakótérbe kipattanhat, ami jelentős károkat okozhat a padlóban, berendezési tárgyakban, tehát folyamatos fűtésre nem a legelőnyösebb választás. Ha otthonunkba tervezzük, és fűteni is szeretnénk vele, akkor magasabb teljesítményű, zárt tűzterű kandallót (működéséhez a levegőt egy csövön keresztül veszi) érdemes választani. Ám ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani az élő tűz látványáról, célszerű az úgynevezett liftes ajtóval felszerelt kivitelt választani, ami kiválóan elősegíti, hogy mind a biztonság, mind az esztétikum megvalósuljon.

Az elmúlt években több technikai újdonság is megjelent a kandallóiparban, ennek egyik gyümölcse a vízteres kandalló, amely a fatüzelésű kandalló és a kazán előnyeit egyesíti. A tűzteret (ahol a tűz ég) víztartály veszi körül, az abban levő vizet pedig a lángok felmelegítik, így különböző kiegészítőkkel felszerelve a kazán szerepét átveheti, biztosítva ezzel a fűtés mellett a háztartás melegvíz-szükségletét is.

Azoknak, akik nagyon szeretnének kandallót, ám a fa beszerzése, tárolása gondot okoz, netán kémény sincs, mert panellakásban laknak, az elektromos kandalló jó megoldásnak tűnhet. Ám ahhoz, hogy ne bánjuk meg a későbbiekben az árammal működő kandalló megvásárlását, szükséges ismerni annak előnyeit és hátrányait. Egyik előnye a mobilitása: egyik helyiségből a másikba gond nélkül átvihető, vagy akár költözéskor is könnyedén mozgatható. Csupán a hálózatra kell csatlakoztatni, és már működik is. Legnagyobb hátránya a villanyszámla tanulmányozása során érzékelhető. Ha csak a fényhatását szeretnénk élvezni, a fűtést kikapcsolhatjuk, a hangulatvilágítás nem fog meglepetéseket okozni a számlánkban.

Az elmúlt időben a biokandalló használata is elkezdett terjedni, ami szintén kémény nélkül alkalmazható. Ez ugyancsak 30-40 ezer forinttól beszerezhető, bioetanollal és bioalkohollal működtethető. Használata során vízpára és kevés szén-dioxid keletkezik, az égés folyamán káros anyag nem termelődik.

Ha eldöntöttük, hogy „igazi” kandallót szeretnénk az otthonunkba, az első, amit meg kell vizsgálni, hogy technikailag kivitelezhető-e a kandalló beépítése, rendelkezünk-e kéménnyel, vagy lehetőség van-e az utólagos kiépítésére. Fontos megvizsgálni, hogy miért szeretnénk kandallót. Ha nem kimondottan célunk kandallóval fűteni, csupán a hideg téli napokon a családunkkal a tűz melegsége mellett szeretnénk egymás társaságát élvezni, akkor egy hagyományos, fatüzelésű kandalló tökéletes választás, ám ha szeretnénk, hogy a háztartás melegvíz-ellátását is biztosítsa, és a meglévő fűtésrendszerhez tudjuk csatlakoztatni, célszerű a vízteres változatra voksolni.

Érdemes megfogalmazni, hogy milyen elvárásaink vannak az új alkalmatossággal szemben. Napjainkban már rendkívül széles a kínálat a fűtéstechnika terén, így akár többféle fűtési módszert is tudunk ötvözni, elképzeléseinknek csak a pénztárcánk vastagsága szabhat határt. Ilyen a cserépkandalló is, amely a cserépkályha és a kandalló tulajdonságait egyesíti. Ha fával szeretnénk fűteni, nem árt tudatosítani az ezzel járó kényelmetlenségeket is, hiszen a fával való fűtés életmódot jelent! Ezt követően célszerű megvizsgálni, hogy milyen fűtési teljesítménnyel bír a választott berendezés.

A következő fontos szempont az eszköz hőtartása, amelyet a fűtőberendezés anyaga határoz meg.

A kandallók igen gyorsan adják le a meleget, tehát a begyújtástól nem kell sokáig várni, amíg hőt bocsátanak ki, ám a hőtartásuk csekély. Tehát ha elalszik a tűz, hamar kihűlnek. Ezzel szemben a cserépkályhák hőtartása kimagaslóan jó, de begyújtás után még sokat kell várni, hogy meleget árasszanak. Mindezek mellett fontos szempont a kivitelezhetőség, hogy az otthonunkban milyen munkálatokra, átalakításokra van szükség a választott fűtőeszköz telepítéséhez. Nem elhanyagolható kérdés, hogy mindez milyen költségekkel jár. Ha körvonalazódott, hogy milyen fűtőeszközt szeretnénk, indokolt szakember véleményét kikérni az elképzeléseinkkel kapcsolatban, aki a helyszíni adottságokat is figyelembe véve, fontos tanácsokkal láthat el bennünket!

2009. szeptember 1-jétől a cserépkályhát és kandallót építtetőknek a kivitelező vállalkozóval egy nyilatkozatot kell kitöltetni. Új építésű ingatlan esetén a dokumentum hiányában megtagadható a használatbavételi engedély, lakóépület esetén pedig a kéményseprő-vállalat megtilthatja a fűtőeszköz használatát, és ennek érvényesítése érdekében intézkedhet. A szigorításokra az elmúlt időben megszaporodott balesetek miatt volt szükség, amelyek a szakszerűtlen telepítés miatt következtek be. A nyilatkozatot kizárólag szakirányú végzettséggel vagy mesterlevéllel rendelkező szakember bocsáthatja ki, így célszerű a kivitelezővel a szerződés aláírása előtt ezt egyeztetni.

Olvasson tovább: