Kereső toggle

Édes ajándékok a konyhából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Karácsonyi csokilevél

 

Hozzávalók 2 levélhez:

• sütőpapír

• 2 db „ablakos” DVD boríték

• kötözőszalag

• 20 dkg tejcsoki

• őrölt mézeskalács fűszerkeverék

• 5 dkg kandírozott narancshéj

• 4 db gyömbéres keksz, darabokra törve

• 5 dkg pirított mandula

• színes cukorgyöngy

 

Elkészítés:

A sütőpapíron ceruzával rajzoljuk körül a borítékot, majd fordítsuk a sütőpapírt a másik oldalára, és helyezzük egy tálcára.Gőzfürdő fölött olvasszuk fel a csokit, és egy kanál segítségével a megrajzolt négyzetek mentén egyenletesen kenjük el. Még melegen szórjuk meg a mézeskalács- fűszerrel és a többi hozzávalóval, amit óvatosan nyomkodjunk bele a masszába, hogy amikor a csoki megszilárdul, le ne szóródjon. Tegyük a hűtőbe fél órára. Amikor már teljesen szilárd, csomagoljuk be először celofánba, majd csúsztassuk bele a borítékba. Kössük át színes szalaggal vagy raffiával. Ragaszthatunk rá színes filcből bélyeget, a boríték hátulját pedig elláthatjuk személyes üzenettel is.

 

Rugelach

 

Hozzávalók:

• 30 dkg liszt

• 20 dkg lágy vaj

• 20 dkg natúr krémsajt

(Philadelphia jellegű)

• 5 dkg porcukor

• 1 rúd vanília

• csipet só

 

Töltelék:

• 20 dkg sárgabaracklekvár

• 20 dkg apróra vágott mazsola

• 10 dkg apróra vágott dió

• 2 kk őrölt fahéj

• 10 dkg barna cukor

 

A tetejére:

• 1 tojás

• barna cukor

 

Elkészítés:

Keverjük össze a vajat, krémsajtot a porcukorral. Ízesítsük a vanília kikapart magjával, sózzuk, és dolgozzuk össze a liszttel közepesen lágy tésztává. Osszuk a tésztát 2 részre, és csomagoljuk be egyenként folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára (még jobb, ha egész éjszakára). Keverjük össze a fahéjat, barna cukrot a dióval és a mazsolával. Vegyük ki az egyik adagot a hűtőből, és még hidegen, erősen lisztezett deszkán – mert ragadhat – nyújtsuk kb. 30 cm átmérőjű körlappá. Kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg a diós-mazsolás-fahéjas-barna cukros keverékkel. Vágjuk először 3 részre a kört, majd minden harmadot 4 részre. A kis háromszögeket a csúcsuk irányába tekerjük fel, és a kapott kifliket kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg barna cukorral. 170 fokra előmelegített sütőben süssük világosbarnára, kb. fél óra alatt.

 

Gyümölcskenyér „befőtt”

 

Hozzávalók:

• 3 db 3 dl befőttesüveg tetővel

• zsákanyagból, az üveg kerületével megegyező hosszúságú csík

• piros kötözőszalag

• ajándékkísérő

• 15 dkg liszt

• 15 dkg porcukor

• 15 dkg lágy vaj

• 2 egész tojás

• késhegynyi sütőpor

• 5 dkg apróra vágott dió

• 5 dkg mazsola

• 5 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack

• 10 dkg kandírozott narancshéj

• csipet só

• 1-2 ek. tej

 

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket és a diót összekeverjük 1 evőkanálnyi liszttel, hogy sülés közben ne süllyedjenek a süti aljára.A vajat, porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék sütőporral elkevert lisztet, majd lazítjuk a tejjel és belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, végül a csipetnyi sóval felvert tojáshabot. A befőttes üvegeket kivajazzuk, és kilisztezzük, majd ¾-ig töltjük őket a masszával. Előmelegített sütőben 175 fokon fél óráig sütjük. Ha kihűlt, rácsavarjuk a tetejét, körbetekerjük a zsákanyaggal és a színes kötözővel – amire már ráfűztük az ajándékkísérőt – átkötjük az üveget.

Kis kreativitással, igényes, ehető ajándékcsomagokat készíthetünk! Sütikedvelőknek meghatározó élmény lehet a rugelach, ami talán a legnépszerűbb kelet-európai gyökerű, hanukai zsidó sütemény. De ha valami meglepőt szeretnénk ajándékozni, süssük meg a klasszikus gyümölcskenyér formabontó változatát, a befőttnek álcázott süteményt, vagy készítsünk a megmaradt csokimikulásokból trendi kézműves csokit! A gyerekeket pedig a szivárvány minden színében pompázó sütinyalókával lephetjük meg (ennek receptje, valamint további, a karácsonyi asztalra és a hétköznapokra szóló ötletek a tuzrolpattant.postr.hu blogon olvashatók).

Receptek és fotók:

Kánai Krisztina

tuzrolpattant.postr.hu

Olvasson tovább: