hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csőbe húzva
Hogy lesz haszon a vevő gyarlóságából?

2012. 10. 11.
Amikor vásárolni indulunk, még sok esetben nem igazán tudjuk, mit szeretnénk, de ha tudjuk is, nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a valós értéke. A közgazdaságtan fennkölt nézeteivel szemben a visel­kedéstudomány jóval kedvezőtlenebb képet fest rólunk: kiszámíthatók és megtéveszthetők vagyunk.

Miközben a készen kapott döntésekkel, a lehetőségek tálalásával befolyásolhatók vagyunk, a kereskedők erőszakos árudömpingjének egyre inkább szabad prédájává válunk. Gazdasági viselkedésünket elemző kutatók bebizonyították, hogy döntéseink során agyunk több ízben is cserbenhagy bennünket.

Vegyünk egy példát: besétálunk egy coffee-to-go kávézóba, és kétféle akciót látunk. Az egyik 33 százalék engedménnyel, a másik 33 százalék extra kávéval kecsegtet. Vajon melyik ajánlat éri meg jobban? Egyből rávágnánk, hogy a kettő megegyezik, de tévedünk! Lássuk a matematikát! Egy 33 százalékos árcsökkentés 50 százalékos mennyiségi növekedésnek felel meg. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy egy fekete ára 1000 forint, melyet 3 rész kávénak tekintünk. Ha a 33 százalék extra kávét választjuk, végeredményben 4 rész kávét kapunk, azaz egy rész ára 250 forint lesz. Ha inkább az engedményt kérjük, 670 forintot kell kifizetni 3 rész kávéért, azaz egy rész ára 225 forintba kerül. És máris megtévesztés áldozatai lettünk, hiszen a két ajánlat mégsem egyenértékű! A legtöbb embernek azonban pszichikai­lag jobban esik, ha valamit ingyen megkap, mintha ugyanazt olcsóbban megvásárolhatná.

Néhány példa annak illusztrálására, milyen könnyen megtéveszthetők vagyunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!