Kereső toggle

Több a munka, több a köszönet is

– mondja Kovács Sándor, a Hites Adakozók Hálózatának vezetője

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megérezték az ország 2011-es anyagi alászállását?

- A válság a szolgálatunkat igénybe vevők létszámának megnövekedésében könnyedén érzékelhető volt 2011-ben. Igaz, mindig is voltak és lesznek is olyan rászorulók, akik felé meg kell nyílnunk, még ha nem is vagyunk része az államháztartás osztogató fejezeteinek, és a bevételeink, természetbeni adományaink döntően a Hit Gyülekezete tagságától származnak. Ezek a támogatóink, önkénteseink, külső segítőink látják a rászorulók felé végzett tevékenységünket, és adományaikkal, munkájukkal szavaznak a folytatás mellett. A munkánk alapja az a meggyőződés, hogy Jézus Krisztus szolgálatában állunk. Sokszor ez adja meg azt a pluszerőt, amelyre a bajban és nyomorban élők között forgolódva szükségünk van. De ez az az erő, amely az adakozási kedvet is fenntartja, még most, a világválság idején is.

Mi volt az idei év „specialitása"?

- Míg a tavalyi évet a katasztrófák elleni védekezésnek és az újjáépítés évének, addig a 2011-es esztendőt az új módszerek bevezetése évének nevezhetjük. Ilyen volt idén tavasszal a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak nyújtott kétkezi segítségünk, amikor is a vidéki szervezeteink és a hozzánk csatlakozott helyi gyülekezeti aktivisták segítségével nagyjából nyolcezer család részére vittünk vetőmagcsomagot és ötszázezer kisállatot. Így visszatekintve, még belegondolni is sok. Aztán a zöldségeskertek egyszer csak meghozták a várt termést, és még a hűtőládákba is jutott, a kiskacsák pedig három-négy kilósra nőttek. Azok a családok, akik akartak, tudtak élni az öngondoskodás e merőben új fajtájával. Nem gondoltam volna, hogy a megmaradási arány meghaladja majd a nyolcvan százalékot, vagyis nagyon sikeresnek bizonyult ez a program.

Merre járt idén a Hites Adakozók Hálózata, a HAH?

- Januárban Nagyváradon kezdtünk. Különböző adományaink mellett cipődobozos ajándékokat vittünk a Bihar megyei gyermekeknek. Külön élmény volt egy román nemzetiségű télapóval osztani az adományokat, nagyon könnyen megtaláltuk a közös hangot, a szeretet hangját. Telente évek óta járjuk sátrainkkal az ország városait, falvait. Bevisszük a segítséget a lakótelepekre, faluközpontokba. Ruhával, élelmiszerrel és jó hírrel várjuk a hozzánk fordulókat. Már visszavárnak minket Miskolcon, Győrben, Járdánházán, megannyi Pécs környéki településen. Tavasszal futott hónapokon keresztül a több száz önkéntest megmozgató vetőmag- és kisállatosztó akciónk, amelyet már említettem, nyáron pedig a szociális élménytáborunk fogadta a kis vendégeket. Ősszel és télen a megnövekedett segélykérők megsegítése a legfőbb célunk.

Idén hány helyi szervezettel működött a HAH?

- Az adományokat országszerte harmincnégy helyi szervezetünk dolgozta fel, és osztotta, osztja ki. Már most látom, hogy idén túl fogjuk lépni a tavalyi számadatainkat, és fölötte leszünk a kétszázmilliós segélyosztási értéknek. Irodáink szinte éjjel-nappal működnek, és a munkatársaink folyamatosan dolgozzák fel a beérkező segélykérelmeket. Úgy vélem, hogy nem túlzás e kérelmek nagy számából a Hit Gyülekezete társadalmi elfogadottságának mértékére következtetni.

Apropó: befolyásolta a segítséget kérők számát az egyházak jogállásáról született új törvény?

- Az adatokat figyelve az egyházügyi törvény elfogadása után igencsak megugrott a kérelmek száma. De elmondhatom, hogy a hála és a köszönet is megszaporodott. Sok ember sírva köszöni meg a segítséget. Hogyan is tudnám illusztrálni azt az örömöt, ami egy fagyoskodó családban felszabadul, amikor begördül az udvarukba a tűzifát szállító autónk? De megindító volt látni a megkönnyebbülést és az örömöt annak az idős asszonynak az arcán is a múlt heti járdánházai osztásnál, aki nem tudott karácsonyi ajándékot venni hat kisunokájának, és az adományok között talált számukra megfelelőt. És nem utolsósorban nagy öröm volt számomra az az összefogás is, amelyet éppen e lap hasábjain megjelenő interjú eredményezett a vajdasági kislány, Dávid Kitti megsegítésére. Épp a napokban küldünk a családnak százezer forintot karácsonyra.

Mit terveznek karácsonyra?

- Többnapos karitatív ruha-, játék- és élelmiszerosztó akciót szervezünk Budapesten. Az idei szlogenünk („Hozzunk örömöt 1000 gyermeknek karácsonyra!") nemrég aktualitását vesztette, mivel már legalább ötszázzal meghaladtuk ezt a létszámot. Az akció, amelyre nagyjából háromezer-ötszáz rászorulót várunk, Kőbányán lesz december 22-e és 24-e között. Karácsony utánra szervezünk egy utat a csángóföldi Gyimesbükkre, ahol a helyi iskolát szeretnénk megáldani több ezer kötet magyar nyelvű könyvvel, közöttük több száz Bibliával. Mert itt a szeretetszolgálatban is hisszük: „Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, amely Isten szájából származik..."

Olvasson tovább: