Kereső toggle

Gyerekeknek tilos!

Új mozgalom Amerikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre több amerikai véli úgy, hogy gátat kell vetni a rakoncátlan gyermekek „önkényének”, és egyre többen értenek egyet azzal a döntéssel, hogy egyes éttermek korhatárhoz kötik a gyermekek jelenlétét. Az ellenzők tábora viszont elfogadhatatlan diszkriminációnak tartja a gyermekek közösségi vagy közéleti helyszínektől való távoltartását.

Amikor Mike Vuick, a pennsylvaniai McDain's étterem 64 éves tulajdonosa idén nyáron úgy döntött, hogy étterméből kitiltja  a 6 évesnél fiatalabb gyermekeket, maga is meglepődött az óriási sajtóvisszhang láttán. Nemcsak a kontinensnyi méretű országban, hanem Ausztráliától Új-Zélandig a világ számos részén felkapták a hírt, s olyan tévétársaságok foglalkoztak vele, mint a CNBC, az MSNBC vagy a Fox News. Egyesek hősként méltatták Vuickot, mások szerencsétlen öregembernek titulálták, aki diszkriminációval sújtja a legkisebbeket. Pedig csupán annyi történt, hogy a vendéglősnek elege lett a panaszokból, miszerint egyes - nem kellő nevelésben részesített - kölykök nem hagyják nyugodtan étkezni a felnőtt vendégeket. Az étteremtulajdonos hiába próbált szót érteni a szülőkkel, süket fülekre talált, s noha ő is tudja, hogy a szabály nem disztingvál jó modorú és neveletlen gyerek között, valamit tennie kellett. „Sok szülő világában - s talán ez rendben is van - a gyermekük a középpont. Azonban nem akarják felfogni, hogy a világmindenségnek már nem a csemetéjük a centruma" - mondta a vendéglős a Pittsburgh Post Gazette-nek.

Vuick úr rendeletét több ezer e-maillel „jutalmazták" az érintettek, amelyekben - állítása szerint - a döntését helyeslők 11-szeres túlerőben vannak az ellenzőkkel szemben. Ráadásul a többgyermekes családok többsége is az ő pártján áll. A közvélemény-kutatások eredményei szintén őt látszanak igazolni: a pittsburghi KQV-AM rádió felmérése szerint a hallgatók 74 százaléka elfogadta, 26 százaléka ellenezte a tiltást. Egy tévécsatorna weboldalán pedig 10 ezer emberből 64 százalék helyeselte a korhatár bevezetését, 26 százalék elfogadhatatlannak tartotta, és 10 százalék tartózkodott.

Az óriási visszhang kirobbanásának egyik oka az lehet, hogy országszerte hasonló tapasztalatokkal találkoztak azok a felnőttek, akik tehetetlennek érezték magukat a neveletlen gyermekek „önkényuralmával" szemben. A karolinai Olde Salty étteremben azóta egy táblát függesztettek ki, miszerint „Az ordibáló gyermekeket NEM toleráljuk". Néhány felbőszült szülő számára ez a felirat lépte túl a tolerancia-küszöböt. Pedig a chicagói Taste of Heaven már 2005-ben figyelmeztette a gyermekeket a helyes viselkedésre, miután azok a finom sütemények láttán szüleik szeme láttára rohantak bele a süteményes vitrin üvegfalába.

Több New York-i étterem udvariasabb szövegezéssel ugyan, de szintén igyekszik a 12 éven aluli vendégeket távol tartani. Más államokban - mint például Charlotte - a problémát úgy kezelik, hogy elkülönített teremben fogadják a gyermekes szülőket, ahol a többi felnőttet nem zavarhatják. Kaliforniában pedig adott időpontokban még bébiszittert is biztosítanak, hogy így alkalmazkodjanak a vendéghez. És még hosszan lehetne sorolni az intézkedéseket az élet más területein is. A Malaysia Airline például nem engedi fel az első osztályra a kicsiket, egy tulsai keresztény megagyülekezetben pedig - amely országszerte híres a jó gyermekszolgálatáról - már évek óta korhatárhoz kötik az istentiszteleti helyszín (auditórium) látogatását, hogy a kisebbek ne zavarják az ott ülőket. A szülők csak arról dönthetnek, hogy a gyermekszolgálatba adják csemetéjüket; ha nem, akkor a folyosón elhelyezett monitorokon követik figyelemmel az eseményeket.

A vitát kirobbantó Mike Vuick vállalkozása semmilyen hátrányt nem szenved a vendégeket megosztó tiltástól: forgalma 20 százalékkal nőtt a házi rendelet meghozása óta.

Hazai viszonylatban nehéz elképzelni hasonló szabály bevezetését, sok szülő ugyanis már a kérdés felvetését is sértésnek veszi. Más vélemények szerint ugyanakkor a helyzet kialakulásáért azok a szülők a felelősek, akik majomszeretetük miatt nem korlátozzák elviselhetetlen gyermeküket.

Nickels Gábor, aki már húsz éve dolgozik a budapesti Aranyszarvas vendéglőben, és két és fél évet dolgozott az Egyesült Államokban, meglepőnek tartja, hogy épp a jól működő demokrácia őshazájában vetődött fel a kérdés. Ugyanakkor érthető számára, hogy senki sem szeretné, ha egy romantikus vacsora vagy egy komoly üzleti tárgyalás közben egy kölyök lerántaná az abroszt (mert - mint mondta - ilyen is megtörtént már). Úgy véli azonban, hogy a kicsik nem kívánatos jelenlétét finomabb eszközökkel is lehet szabályozni, mint például gyermekmenü hiányával vagy úgy, hogy a gyermekeket egy elkülönített helyiségben várják. Alföldy Tádé, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója kérdésünkre csak annyit felelt, hogy náluk elképzelhetetlennek tartja ilyen korlátozás bevezetését.

 

Olvasson tovább: