hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi lehet gyorsabb a fénynél?
Megdőlni látszik a relativitáselmélet

2011. 09. 29.
A modern fizika egyik alapkövét döntheti meg egy nemzetközi kutatócsoport bejelentése, mely szerint a fénynél gyorsabban terjedő részecskéket sikerült megfigyelniük. A kutatók a CERN nevű részecskegyorsítóból kilépő neutrínók utazását mérve jutottak erre az eredményre, amely, ha igaz, alapjaiban írja át a világ­egyetem­ről alkotott képünket.

A CERN-ből (Európai Részecskefizikai Laboratórium) „kilőtt" neutrínók 730 kilométer megtétele után Gran Sassonál, egy Róma melletti laboratóriumban léptek ki újra a föld alól; az egész utazáshoz a másodpercnek az ötszázad részére volt szükségük. Ha a fény teszi meg ugyanezt az utat, akkor alig valamivel, mindössze 60 nanoszekundummal több időre van szükség. Ez nem egy jelentős szám, tekintve, hogy a nanoszekundum a másodperc egy milliárdod része, és ez okozza a problémákat. Míg ugyanis a neutrínók akadály nélkül haladtak a föld alatt, a fényre ez már nem igaz, így nem volt mód a fény és a neutrínók sebességének közvetlen összehasonlítására. A kutatóknak így viszont nagyon nagy pontossággal kellett meghatározniuk azt a távolságot, amit a neutrínók a CERN-től a Gran Sassoig megtettek, és ezután számolták ki, hogy ezt a távolságot a fény mennyi idő alatt teszi meg.

Az eredmény magukat a kutatókat is meglepte, akik arra kérték kollégáikat világszerte, hogy segítsenek ellenőrizni a kapott eredményeket. „Amikor egy ilyen eredményre jutsz, biztos akarsz lenni benne, hogy nem követtél el semmilyen hibát, nincs semmilyen szarvas­hiba, amiről megfeledkeztél. Hónapokon keresztül ellenőriztük az eredményt, és semmi hibát nem találtunk. Ha mégis probléma merül fel, akkor annak nagyon bonyolultnak kell lennie, mert a triviális problémákat magunk is észre tudjuk venni" - nyilatkozta a Guardiannek Dr. Antonio Ereditato, az OPERA vezetője.

Tekintettel arra, hogy még maguk a kísérletben részt vevő kutatók sem tudják igazán elhinni méréseik igazát, nem csoda, hogy a fizikus világ csodálkozva és kétkedve fogadta a hírt, amely alapjaiban rengetheti meg a fizika jelenlegi építményét. Ez persze nem lenne éppen az első eset, de az utolsó ilyen nagy rengésre mintegy 100 éve került sor, amikor a kvantummechanika és a relativitáselmélet segítségével „földrengésbiztos" épületet sikerült felépíteni. Ha a neutrínók 60 nanoszekundummal valóban hamarabb érkeznek meg Gran Sassoba, mint a fény, akkor ez egy olyan repedés a falon, amely hamar továbbterjed. „Ha ez igaz, akkor ez egy hatalmas, ismétlem, hatalmas esemény, olyasmi, amire senki nem számított.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!