hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekhatárok

2011. 05. 20.
Mi a gyermeknevelés célja? Hogyan lehet sikeres, boldog embereket nevelni a mai világban? Egyensúlyban lehet-e tartani a szabadságot, a fegyelmezést és a szeretetet? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolnak a magyarul is megjelent Gyerekhatárok című könyv szerzői, Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend, akiknek világszerte eddig több mint 20 könyvük jelent meg többmilliós példányszámban.

A pszichológus és családterapeuta szerzőpáros szerint a gyermeknevelés egyik legfontosabb célja a sikeres jövőhöz nélkülözhetetlen jellem kialakítása, hiszen az ember jelleme nagyban befolyásolja a sorsát. A mai társadalom számos mentséget kínál az emberek viselkedésére, ezért sokan nem értik, hogy miért nem boldogulnak az élet különböző területein. Az emberek hajlamosak lerázni magukról a sorsukkal és önmagukkal kapcsolatos felelősséget, és inkább másokat vagy a körülményeiket hibáztatják. Problémáink jelentős része azonban saját jellemünk hiányosságaiból fakad. A jellem magában foglalja például, hogy egy személy mire képes és mire nem, milyen az erkölcsi felfogása, milyenek a kapcsolatai, és hogyan végzi el a feladatát. Ha azonban ilyen sok múlik a jellemen, akkor vajon nem ennek  a kialakítására kellene a hangsúlyt tenni a gyermeknevelés során? - teszik fel a kérdést a szerzők.

A könyv foglalkozik olyan konkrét problémák kezelésével is, mint például az indulatosság, a szülői utasítások figyelmen kívül hagyása, a tekintéllyel való szembeszegülés és a hisztizés, hiszen minden szülő találkozik olyan nehézségekkel, melyek a felelősségérzet és az önuralom hiányával kapcsolatosak. Középpontjában azonban nem annyira a problémák állnak, hanem azok az alapelvek, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy gyermekeinket a saját életükért való felelősségvállalásra ösztönözzük, és hogy szülőként (nagyszülőként, tanárként stb.) megfelelően viselkedjünk a velük való kapcsolatunkban.

A szerzők humoros, életből vett példákkal tanítanak meg minket arra, hogy panaszkodó, kifogásokat kereső, másokra mutogató kultúránkban hogyan lehet elérni az önmagunkért felelősséget vállaló érettséget. „A szülőknek segíteniük kell a gyermekeiket abban, hogy kifejlődjön bennük a felelősségérzet, az önuralom és a szabadság, amelyet kezdetben a család kívülről biztosít a számukra" - állítják a szerzők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!