hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy csepp figyelem az életünkre

2011. 05. 20.
Magyarországon évente csaknem ezren vakulnak meg, és mintegy kétezer-ötszáz páciensnél kell lábamputációt végrehajtani a cukorbetegség miatt. Hétszázötvenezer diagnosztizált diabéteszes él hazánkban, és legalább ennyire becsülik azok számát is, akik betegek ugyan, de mit sem sejtenek állapotukról. Ezen az áldatlan helyzeten szeretne változtatni az Erős Antónia által létrehozott alapítvány.

A szénhidrátanyagcsere-zavarokat többféleképpen csoportosíthatjuk, de a legismertebb felosztás az 1-es és a 2-es típusú diabétesz megkülönböztetése (nevezik még fiatalkori és időskori, illetve inzulinos és tablettás cukorbetegségnek is). Mindkettőre jellemző a magas vércukorszint, de kialakulásukban alapvető különbségek vannak. A fiatalkori vagy 1-es típusú diabétesznél a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei károsodtak, ezért nincs, vagy nem elég az inzulin a szervezetben. Az idősebb kori vagy 2-es típus esetén viszont van inzulintermelés, de az nem tudja betölteni a szerepét, mert a szövetek úgynevezett inzulinrezisztens állapotban vannak. Ez egy komplex folyamat eredménye, amelyben óriási szerepe van az elhízásnak és az egészségtelen életmódnak. A betegség legtöbbször a metabolikus szindróma talaján alakul ki, ami a jóléti államok járványszerű méreteket öltő betegsége. A cukoranyagcsere zavarán kívül jellemző még a törzsre lokalizálódó elhízás (azaz a pocak), a magas koleszterin- és trigliceridszint, valamint a magas vérnyomás.

A kialakulás mechanizmusából következik, hogy az 1-es típusban szenvedők kezdettől inzulinra szorulnak, míg a 2-es típusnál eleinte tablettás kezeléssel igyekeznek a páciens saját inzulintermelését, illetve az inzulinra való érzékenységét fokozni. Ha azonban végleg kimerül a a hasnyálmirigy, ezek a betegek is inzulinos kezelést igényelnek.

További különbség, hogy az 1-es típusú cukorbetegség rendszerint elég markáns tünetekkel jelentkezik ahhoz, hogy hamar észleljük, a 2-es típusú diabétesz azonban lassan, észrevétlenül alakul ki, és gyakran csak más okból végzett rutinvizsgálatok során, mintegy „mellékesen" derül rá fény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!