Kereső toggle

Gasztrocsoda karácsonyra

Ötfogásos menü két óra alatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hazánkban egy decemberi menülap megtervezése igazi nagy kihívás. Nemcsak nekünk, háziasszonyoknak, hanem a séfeknek is. Kinek és mit főzzünk? Mennyiből hozzuk ki? Mi történik, ha véletlenül váratlan vendég érkezik az asztalunkhoz, ráadásul külföldről? Csak magyar terméket vásároljunk, vagy a déli és keleti kontinens ízvilágából is válogassunk? Tengernyi kérdés az ünnepek előtt, és évről-évre újabb és újabb megoldások.

Úgy gondoljuk, ragaszkodnunk kellene a klasszikus trióhoz, halászlé, töltött pulyka, bejgli, és mégis jó lenne valami egészen más! Jó lenne valami új, trendi. Valami „Gasztrocsoda”.
És itt van még az Életmód és a Tudatos táplálkozás kérdése is, és egy rakás megoldásra váró feladat: úgymint a férj, a gyerekek, a nagyi, na meg, hogy ki szereti a mákot, és ki nem? Az időbeosztásunkról már nem is beszélve.
Na és persze itt van a szeretet, ami nélkül a krém és a mártás csak egy fakó masszaként hever az asztalon. Fénytelen ételhalmaz, amit bárki elkészíthet. Nagyjából talán ezek a gondolatok futnak végig mindannyiunkban, mielőtt nekilátunk a megvalósításnak.
A következő menülap egy kicsit hagyománybontó lesz. Három fogás helyett öt fogást készítünk. Ez a magyar étkezési kultúrában egyáltalán nem megszokott. Általában egy leves, főétel és némi desszert vagy gyümölcs, ami helyet kap a család asztalán.
Ha lehet, ne készítsünk ilyenkor rántott ételeket, és félkész termékeket se használjunk. Nem illik az ünnep hangulatához. És a minőség ilyenkor nagyon fontos!
Úgy tapasztaltam, hogy érdemes ilyen alkalmakkor valami újdonsággal előrukkolni, mert az mindig jó kedvet, jó hangulatot, izgalmas várakozást hoz a szeretteink és a vendégeink körében. Mi szurkolunk magunknak a sikeres alkotásért, a család pedig izgalommal várja a meglepetésételeket. A fogások közötti időben pedig többet beszélgethetünk, és az emésztésünknek sem hátrány, ha tartunk némi szünetet. Meghittebbé tehetjük a hangulatot a kisebb tányérokon való ételkülönlegességek felszolgálásával.
A nyersanyagok beszerzésénél és az ételek elkészítésénél igyekeztünk mindenki számára elérhető és gazdaságos megoldást találni.

TREND
Bolgársaláta bazsalikomos kacsamájjal.
Hozzávalók: 1-2 kacsamáj a főfogásra használt pecsenyekacsából, vöröshagyma, két fej lilahagyma, 3 fej retek (lehet 1 db jégcsapretek is), 3 db főtt tojás, olívaolaj, bazsalikom, petrezselyem, só.
A hozzávalókat megmosom, megtisztítom. 4 evőkanál olívaolajon megpirítom a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, és beleteszem a májat, megszórom bazsalikommal. Tovább pirítom alacsony hőmérsékleten egészen addig, amíg a máj puha és omlós lesz (sózni nem szabad, mert a máj megkeményedik). Max. 10 perc. Addig a lilahagymát, retket, főtt tojásokat apró kockára vágom, és összekeverem egy tálban. A kész májat is feldarabolom, és a salátához adom. Az apróra vágott petrezselymet belekeverem, és 2 evőkanál olívaolajjal az egész salátát megöntözöm, sózom ízlés szerint. Kisméretű tányéron szervírozom.

ÉLETMÓD
Halleves egy krétai fazekából.
Hozzávalók: 500 g tengeri halfilé, 3 nagy fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 3 db paradicsom, 1 nagy fej zeller, 4 sárgarépa, víz, só, bors, olívaolaj, petrezselyem.
A vöröshagymát karikára vágom, és megfonnyasztom 1 dl vízzel az olívaolajon. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, karikára vágott, meghámozott paradicsomszeleteket, karikára vágott zellert, karikára vágott sárgarépát, és tovább párolom. Sózom, borsozom. Ha megpuhult, felöntöm 3 l vízzel, és a haldarabokat (a filéket egyben) belehelyezem. Forrástól számított 5 perc múlva kész. Frissen vágott petrezselyemmel tálalom.

GASZTRO
Aszalt szilvával és almával töltött pecsenyekacsa gersli-
ágyon, fokhagymás-petrezsely-mes sárgarépacsíkokkal.
Hozzávalók: 1 db vagy 2 db pecsenyekacsa a személyek számától függően, 4 evőkanál kacsa- vagy libazsír, 5-6 db alma, 10 dkg aszalt szilva, 1 fej fokhagyma, bors, só, a körethez 500 g hántolt árpa (gersli), 6 db szép, vékony sárgarépa, fél fej fokhagyma, olívaolaj.
A kacsát előző nap megtisztítom, és hideg vízben áztatom egy fél órát. Az almát megtisztítom, és a fokhagymát is. A fokhagymát fokhagymaprésen áttöröm, és a borssal, sóval a kacsa belsejét alaposan bedörzsölöm. A megtisztított almákat félbevágom, és az aszalt szilvával együtt a kacsa belsejébe helyezem. Sózom kívülről, és fóliázott vagy fedett kacsasütő tepsiben 160 fokon párolom. A fóliát 1,5 óra múlva eltávolítom, és további 240 fokon pecsenyepirosra sütöm a húst. Kitűnő íze lesz a benne lévő gyümölcsöktől. A gerslit egy evőkanál libazsíron halványan megpirítom, és kétszer annyi vízzel felengedem. Sóval ízesítem, és forrástól számított 10 perc főzés után lefedem. A lábas tetejére én egy konyharuhát is szoktam tenni, és félreállítom. Tálalás előtt veszem le a fedőt. A sárgarépát hosszúkás hasábokra vágom. Az olívaolajon a fokhagymával, sóval, petrezselyemmel készre párolom. Egy tálcára rendezem a gerslit és a tetejére a kész kacsát vagy kacsákat. A répacsíkokat pedig mint egy koszorút, körbe helyezem.

ÚJ
Mákos „könyvtekercs” jókívánságokkal.
Hozzávalók: 
1 cso mag réteslap, 300 g darált mák, 15 dkg méz vagy 20 dkg cukor, ciromhéj, vaníliás cukor, olaj, 2 dl víz, 1 dl tej, aranyszínű dekorfonal, aranybarna csomagolópapír.
A máktölteléket elkészítem pont úgy, mint egy bejgli töltelékét (a vizet a tejjel és a mézzel felforralom, hozzáadom a reszelt citromhéjat és az előre beáztatott mazsolát meg a vaníliás cukrot), és az egyenként olajjal meglocsolt réteslapra keskeny csíkban felhalmozom. A két szélét a töltelékre hajtom és szorosan feltekerem, mintha egy könyvtekercs lenne. A tetejét is megkenem olajjal. Elég egy tekercshez 2 db réteslap, mert a rétegek a keskeny átmérő miatt így is megsokszorozódnak. Előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütöm. Ha kihűlt, mindegyik tekercs felét behengergetem a csomagolópapírba, mint egy papirusztekercset, és átkötöm az aranyszínű zsinórral. A zsinór alá kedves üzenetet és jókívánságokat, idézeteket, rajzokat helyezek. Igazi meglepetés: dekoratív és nagyon finom. A mákot nem kedvelőknek lehet almával vagy meggyel is készíteni.

HAGYOMÁNY
Fahéjtea narancskarikával és almaszeletekkel.
Hozzávalók: 2 evőkanál cukor, fahéjrúd, 2 db narancs, 1 db alma.
Levezetésnek egy kitűnő izraeli tearecept, ami segíti az emésztést a lakoma után. A cukrot karamellizálom, és felöntöm 2 l vízzel. 4 rúd fahéjat teszek bele, és főzőm 5 percig. A csészékbe a megmosott narancskarikákra és almaszeletekre öntöm a forró teát, és fahéjrudat használok szívószálként az elfogyasztásához is.
Az ételek elkészítéséhez elegendő egy-egy napból 1-2 óra ráfordítás, mégis az új ízek garantálják az ünnepi asztal hangulatát. A hozzávalók és a receptek újabb inspirációkat fognak adni egy új menülap elkészítéséhez.
Az ünnepi hangulathoz hozzátartozik a szép, tiszta öltözet és a mosolygós felszolgálás.

Olvasson tovább: