hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Facebook története
Magányos milliárdosfiú a világ tetején

2010. 12. 03.
A világ legifjabb milliárdosának eddigi életét hálás téma filmre vinni. A Facebook alkotója, korunk aranypolgára, Mark Zuckerberg egyetemi diákhonlapból fejlesztette ki mára félmilliárd aktív tagot begyűjtő közösségi hálózatát. Így lett jókora pénzhalom gazdája, egyben a modern kommunikáció guruja.

Szakértők és laikusok egybehangzó véleménye szerint az antiszociális zsenigyerek nagy húzása átformálta az emberi kapcsolatokat. Mindebben a magyar fiatalok is érintettek, hiszen a nemzetközi átlagnál jóval többen bolyonganak a Zuckerberg-galaxisban. Sokuk számára a Facebook előtti idők ma már a barbár múlt homályába vesznek.

Harminc-negyvenen túl csak bámulunk, és próbáljuk megérteni, mi történik itt az utóbbi 3-4 évben. Mintha egy új faj alakulna ki a Hálózat világában. Az iskolákból, a munkahelyekről már napközben is, de esténként még több terabájtnyi információ indul útjára. A Facebook nevű világfalu lakóinak fő célja felkeresni ismerőseit, velük csoportokat alkotni, képeket cserélni, együtt „lájkolni" (példa a Facebook-szókészletből) a világ dolgait. Mintha egy gigászi, láthatatlan kávéházba csöppenne az ember, ahol szintúgy fogyaszt: menő stílust, dumákat, életfelfogásokat. Írhat és olvashat, blogolhat, terméket hirdethet és rendelhet, juthat hírhez... és szexpartnerhez egyaránt.

Ez utóbbit nem mi, hanem A Közösségi hálóban mondják ki (szó szerint), mely sokak szerint az év legerősebb filmje és Oscarra esélyes. Az alkotók e virtuális kapcsolati hálót mozgató „pók" jellemét akarták bemutatni meg persze egész mai világunk néhány kulcsmotívumát. A film alig nézhető, és mégis telitalálat. A pörgős harvardi kölykök és különösen (a briliáns Császárok Klubjában még kamaszszínész) Jesse Eisenberg, Zuckerberg alakítója oly gyorsan hadar, hogy alig győzzük a szöveget olvasni - vagy a tartalomról, vagy a mozgó­képekről (filmben az sem utolsó) maradunk le. Aztán agyunk felveszi a tempót, érteni kezdjük, hogy ez maga a 21. század, s próbálunk a plüsskarfába kapaszkodni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!