hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Shoppingolók paradicsoma

2010. 10. 01.
A londoni Oxford Street a világ legjobb bevásárló utcája – derül ki egy friss felmérésből. Európa legforgalmasabb fő utcája olyan „nagy neveket” utasított maga mögé, mint a Fifth Avenue New Yorkban, a párizsi Champs-Elysées, a Via Torino Milánóban, valamint a tokiói Omotesando.

A Drapers magazin 50 ezer divat szakmaibelit kérdezett meg, és meglepő módon 89 százalékuk az Oxford Streetet tartotta a legjobb bevásárlóutcának. Szakértők szerint a londoni utca egyedisége leginkább annak köszönhető, hogy egyszerre megtalálhatók az olcsó tömegáruk és a luxustermékek. A közel 2,5 kilométeres utcában jelenleg 548 üzlet közül válogathatunk, amelyek között gyakorlatilag a világ összes nagy divatmárkáját megtaláljuk. Az Oxford Streeten hetente 2,6 millióan vásárolnak, ami évi 10 milliárd dolláros forgalmat jelent.
Ezekből az adatokból úgy tűnik, megtérült az a mintegy egy évtizede folyó kampány, amellyel a korábbi, lepusztult bevásárlói negyed képét felváltotta az összes nagy nemzetközi céget, ismert kávézókat, éttermeket felvonultató elegáns körzet. Az utca egyébként egy ősi római út mentén halad: a via Trinobantina mentén, amely Hampshire-t kötötte össze Colchesterrel, és a város egyik legfontosabb be-, illetve kivezető útjaként tartották számon. A 12. század és 1782 között több elnevezéssel is illették: viselte a Tyburn út nevet, a Tyburn folyó után, amely most alatta folyik át, de hívták még Uxbridge, Worcester, valamint Oxford útnak. Arról vált leginkább hírhedtté, hogy az elítélteket ezen az úton szállították a Newgate börtönből a Tyburni akasztófához, ami akkoriban a Marble Arch közelében állt. 1729 körül vált az út Oxford Streetként ismertté.
A 18. század második felében Oxford grófja vásárolta fel a környező mezőket. A környék ezt követően fejlődni kezdett és népszerű lett a cirkuszi mutatványosok, zsonglőrök és álarcosok körében. A 19. században pedig boltjairól kezdett elhíresülni. 1909-ben ide települt a híres Selfridges üzletház, és szép lassan az utca teljesen átalakult.
A kitűnő vásárlási lehetőségek ellenére azonban nem London a világ legdrágább városa: ezzel a címmel idén a francia főváros büszkélkedhet. A The Economist egyik leányvállalata által készített felmérés a világ 132 városában vizsgálta az alapvető fogyasztási cikkek, az ingatlanok, a szolgáltatások (például az étkezés és a közlekedés), valamint a ruházkodás árait, és arra a következtetésre jutott, hogy Párizsban az árak kétszeresek például a New York-i árakhoz képest. A második legdrágább város a világon Tokió, ami egyébként egy évvel ezelőtt „csak” a hatodik helyre futott be. Az idei rangsorban harmadik helyen a norvég főváros, Oslo szerepel, ezt követi Frankfurt, Milano és Sydney. London a hetedik helyet foglalja el, megelőzve Dublint, Chicagót és Sanghajt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!