hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minőségi pihenés Bajorországban

2010. 08. 13.
Ha a nyári forróságban egy kis enyhülésre vágyunk, kellemes pihenést ígér Bajorország, amely lélegzetelállító szépségű tájakkal, kulturális és gasztronómiai élményekkel kecsegteti az odalátogatókat. Aki nem a tengerparti „heringparti” híve, igényes és aktív nyaralásban lesz része, ha autójával Hegyeshalom irányába indul.

Németország igencsak gyermekbarát ország; ha kicsikkel érkezünk, ők sem fognak unatkozni: úton-útfélen kitűnő játszóterekbe, bababarát éttermekbe, számukra berendezett múzeumokba botlunk. Természetesen az idősebb korosztály is megtalálja a szája íze szerinti programokat, legyen az múzeumlátogatás, hajókázás vagy alpesi túra.
Akár esős-hűvösen, akár napsütéssel fogad minket Bajorhon, számos lehetőségünk van az aktív időtöltésre. Napos időben érdemes ellátogatni a szebbnél szebb kirándulóhelyekre. Az Alpok vonulatához tartozó Zug­spitze 2962 méteres hófödte hegycsúcsával Németország legmagasabb pontja. Lábánál Garmisch-Partenkirchen település található, ahol a házak homlokzatán található díszes festmények, a háttérben a hegycsúcs hatalmas sziklafalai és a hamisítatlanul kék-fehér bajor égbolt fogadja az érkező vendégeket. A Zugspitze tetejére lanovkával is fellibeghetünk, hogy hódoljunk az augusztusi hógolyózás örömeinek. Ha éppen nem áll szándékunkban erre családonként 25 ezer forintot szánni, a hegycsúcs tövében található türkizkék Eibseen vízibiciklizhetünk, vagy sétálhatunk az illatos fenyőerdőben.
A környéken több nagyobb tó is található, amelyek vízi programokat kínálnak. Az osztrák határ közelében fekvő Chiemsee Németország harmadik legnagyobb tava. Három jelentősebb sziget található rajta, ahol versailles-i mintára épült kastélyok és szép kertek látogathatók. Az egyik a Herreninsel (Urak szigete), a másik a Fraueninsel (Hölgysziget), a harmadik pedig a Krautinsel, melyeket a rendszeresen induló hajójáratokkal lehet megközelíteni. Itt fürdésre és vitorlázásra is van lehetőség. A tavat a színvonalasan kiépített bicikliúton két keréken is megkerülhetjük.
A 127 méter mély Starnbergi-tó, mely Münchenből gyorsvasúttal is megközelíthető, szintén sok látnivalóval szolgál. A tó partján található possenhofeni kastélyban töltötte boldog gyermekkorát Sissi királyné, a szemközt található Bergben pedig II. Lajos bajor király nyaralt, aki később rejtélyes halálát a tóban lelte. Ma Starnberg kedvelt üdülőhely, gyönyörű kastélyokkal, villákkal, éttermekkel, fagyizókkal és ápolt parkokkal tarkítva. A luxusautók kedvelői is kedvükre szemlélhetik az utcákon parkoló, illetve száguldó Porsche, BMW és Mercedes csodamodelleket, melyek a helyi autópark túlnyomó többségét teszik ki, és jóval az európai átlag felett képviseltetik magukat.
A fentebb említett II. Lajos, a Wittelsbach-dinasztia sarja elmeproblémái mellett monumentális építkezéseivel írta be magát a történelembe. A neuschwansteini kastély is az ő tervei alapján épült, légies könnyedségével, hatalmas tornyaival a Disney tündérmesék palotáinak ihletőjévé vált. A kastély sziklák uralta, festői hegyvidéki környezetben épült, ahogy azt a király kedvenc zeneszerzőjének, Richard Wagnernek írta: „a régi német lovagi várak eredeti stílusában”.
Bajorország fővárosa München, mely szépsége és pezsgő kulturális élete mellett olyan világcégek központja, mint a BMW, a Hypo Real Estate, az Infineon, a Linde, a MAN, a Münchener Rück és a Siemens. Itt székel a világ egyik legnagyobb biztosítótársasága, az Allianz is.
Ha felfedező útra indulunk a városban, legegyszerűbb, ha autónkat a város szélén leparkoljuk, és gyorsvasúttal utazunk a központba. Itt biciklit bérelve keresztül-kasul kerekezhetjük a belvárost, nem leszünk egyedül, hiszen a müncheniek nagy része a mindent behálózó kerékpárutakon közlekedik. Ha sétálni szeretnénk, a Marienplatzról indulva számtalan múzeumot, építészeti remekművet látogathatunk meg. Elsőként érdemes megtekinteni a Residenzet, mely a Wittelsbach-
dinasztia királyi rezindenciája volt hosszú évszázadokig. Aki szereti a pompát, itt biztosan jól fogja érezni magát: órákig csodálhatja a különféle színben, stílusban berendezett, káprázatos vagyont tükröző szobákat, márványtermeket, kincses kamarákat.
A városban a természettudományok iránt érdeklődők is megtalálják számításaikat. A Paleontológiai Múzeum, az Antropológiai Gyűjtemény, a Geológiai Múzeum, a Botanikai és Zoológiai Gyűjtemény, valamint a Német Vadászati és Halászati Múzeum egész napos programot ígér. Az Angolkertben – mely a város hatalmas zöld tüdeje – szebbnél szebb virágokban és fákban gyönyörködhetünk. Tőle nyugatra a nymphenburgi kastély található, parkját francia stílusban építették. Északon a Müncheni Botanikus Kert található, amely 22 hektáros területével és évi 400 ezer látogatóval Németország legjelentősebb botanikus kertje. Nymphenburgtól délkeletre pedig a Hirschgarten, azaz vadászkert fekszik.
München leghíresebb múzeuma a Deutsches Museum (Német Múzeum), amely évi több mint egymillió fős forgalmával Európa leglátogatottabb múzeumai közé tartozik. Ez a világ legnagyobb technikai-természettudományi gyűjteménye. Itt többek közt planetárium, csillagvizsgáló, fizikai kísérletek központja, hajó- és repülőgépkiállítás, valamint gyerekbirodalom található. A kicsik játékos módon ismerkedhetnek meg a különféle fizikai törvényszerűségekkel, óriás legókkal, ház nagyságú gitárral és igazi vizes zsiliprendszerrel játszadozva. A Játékmúzeum pedig a főtéren álló Öreg toronyban fogadja a gyerekeket, a játékok történetét a kezdetektől napjainkig bemutatva.
A város nemzetközileg is ismert művészeti gyűjteményeiről. A világ legfontosabb galériái közé tartozik az Alte Pinakothek (magyarul Régi Képtár) és a Neue Pinakothek (Új Képtár), csakúgy, mint a Pinakothek der Moderne (Modern Képtár) és a Lenbachhaus. Nyaranta számos színvonalas szabadtéri zenei program, színházi előadás kínál ínyencfalatokat a kulturális csemegékre vágyóknak.
És ha már az ínyencfalatoknál tartunk, essen pár szó a gasztronómiáról is! München és az egész bajor régió telis-tele van biergartenekkel, azaz sörkertekkel, ahol nemcsak sört, hanem mindenféle helyi specialitást fogyaszthat a kedves vendég. A bajor grillkolbász, a Leberkase (sült húspástétom) mustárral és pereccel, a csülök párolt káposztával csupa olyan étel, amit eredetileg sörkorcsolyának találtak ki, hiszen a bajorok a világ legnagyobb sörfogyasztóinak számítanak. Aki nem híve a habzó nedűnek, próbálja ki a szénsavas almaüdítőt, mely minden élelmiszerboltban és vendéglátó egységnél kapható helyi specialitás.
Az utazásnál érdemes bekalkulálni, hogy míg a magyar és osztrák autópálya matricaköteles, Németországban nem kell fizetni a sztrádahasználatért. Ahogy távolodunk kis hazánktól, a benzin ára egyre csökken, a sebességhatár pedig egyre nő: Németországban általában nincs sebességkorlátozás az autópályákon, ahol azonban mégis, a fénykép németes precizitással elcsattan a meggondolatlanul száguldóról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!