hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Big Brother 2005.

2005. 12. 13.
Az idei Nagy Testvér Díjat Lamperth Mónika belügyminiszter, valamint három fővárosi polgármester érdemelte ki a figyelőkamerák támogatása miatt, a Pannon GSM pedig a flottakövetés szolgáltatása miatt. A mobiltársaság ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkáltató – mobiltelefonjaik révén – követhesse alkalmazottainak mozgását, ismerje tartózkodási helyüket. 



A tavalyi év egyik díja Fotó: Barta Gábor

A citromdíjak átadását hazánkban a Technika az Emberért Alapítvány szervezi, internetes jelölések alapján. A díjat a londoni székhely? Privacy International alapította 1998-ban, s ítéli oda tagszervezetei révén bárkinek – intézményeknek, szervezeteknek, magánembereknek –, aki az állampolgárok magánélethez való jogát megsérti. A hazai jelöltek idei listája különösen széles volt, íme néhány példa: a Hajós Alfréd uszoda, ahol a fürdőzők megfigyelése folyik az épület kül- és belterületeinek bekamerázottsága révén; a BKV, mert legújabb buszait bekameráztatta; a szerzői jogokat védő ASVA alapítvány, amely a felhasználók jogait veszélyezteti; Gyurcsány Ferenc a nyári telefonos marketingkampánya miatt; négy miniszter a biometrikus azonosítók támogatása miatt. Színesíti a sort Zsálecz Géza, aki az általa működtetett pécsi egyetemi kollégium lakóit figyeli meg, vagy Bak Sándorné Erzsébet, aki notórius magánlevél-olvasó egy országos egészségügyi intézménynél. 

A hazai közállapotok ismeretében a zsűrinek nincs könny? dolga, bár Majtényi László volt adatvédelmi biztos véleménye szerint – aki legelsőként kapott a TEA-tól pozitív elismerést a magánélet védelméért – a többi díjosztó országban is hasonló problémák jellemzőek: személyes adatok jogsértő gyűjtése, dolgozók ellenőrzése, kamerás figyelés, lehallgatás stb. Beck Tamás, a hazai díjátadó szervezője kérdésünkre elmondta, világszerte megfigyelhető, hogy az emberek a biztonsági elvet egyre inkább a szabadságjogaik elé helyezik. Ez a legfőbb oka annak, hogy ugyanazok a jogsérelmek köszönnek
vissza minden szinten. Ma már inkább a cégek adatkezelésétől kell tartani, mintsem egyetlen nagy állami szervétől – a Nagy Testvérnek rengeteg kis testvére van tehát. A listára egyébként csak a valóságosnak bizonyuló visszaéléseket teszik fel. 

A Nagy Testvér díj figyelemfelkeltő kampánynak jó, de arról sehol sem tudni, hogy az inkriminált szervezetek bármi érdemit reagáltak volna valaha. Mint ahogy arról sem, hogy törvénysértés gyanúja esetén hivatalos eljárás indult volna bármelyik országban az akció nyomán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!