hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diploma, sült krumpli
Álláskeresés nem középiskolás fokon

2005. 10. 18.
"Egy sajtburgert kérek" – fordultam a minap egy gyorsétterem huszonéves eladójához. "Máris… Adhatok még valamit?" "Nem, köszönöm… Diákmunkán vagy?" – kérdeztem tőle, amíg a tálcámat rendezgette. "Nem, főállás. Amúgy magyar–töri szakos diplomám van." "Viccelsz? És itt dolgozol?" "Mindjárt lejár a műszakom. Ha érdekel, elmesélem. Egyébként Kriszti vagyok."



"Mit mond a friss diplomás bölcsész a bölcsész hallgatónak? »Adhatom nagyobb krumplival?«" Fotó: Somorjai L.

Az egész nap mosolyogni kénytelen lány most nyúzott arccal, fáradtan roskadt le mellém. "Ez igazi rabszolgamunka. Nincs megállás. És már rá sem bírok nézni a sült krumplira." Ezen nem is csodálkozom, azon viszont annál inkább, hogy egy huszonhárom éves lánynak ilyen sötét karikák vannak a szemei alatt. "Ha bölcsész diplomád van, akár ki is dobhatod a kukába. Pedig becsületesen tanultam az egyetemen, a tanítási gyakorlat is jól ment. Azt hittem, abban a suliban kapok állást, aztán nemhogy oda nem vettek fel, de beadtam hat másik iskolába is az önéletrajzomat. Három helyről még vissza sem jeleztek, a másik háromhoz pedig behívtak ugyan interjúra, de aztán semmitmondó indokokkal elutasítottak. Ha nincs többéves szakmai tapasztalatod, a legtöbb helyen szóba sem állnak veled. A pénz viszont kell, krumplit sütni pedig egy pályakezdő is tud. Most már időm sincs más állás után szaladgálni." Leplezni sem tudná az arcára kiülő elkeseredést és csalódottságot. Feladta. 

"Bocsánat, csak hallottam, hogy miről beszélgettek. Csatlakozhatok? – ül az asztalunkhoz egy vagány, tüsi frizurás lány. – Én jogász vagyok, de nálunk se jobb a helyzet. A klasszikus jogi pályára bekerülni már csak úgy lehet, ha van ismeretséged. Van olyan évfolyamtársam, aki épphogy átcsúszott az államvizsgán, az öt évet végigbulizta, és most jó állása van Pesten egy hivatalban. Elintézték neki. Az egyik barátnőm egész Borsod megyében nem talált munkát, egy másik srác pedig egy ügyvédi irodában dolgozik Egerben, hatvanezer forintért. Azt mondta, semmit nem fejlődik, és sokat kiabál vele az ügyvéd. Van olyan fiú, aki kiment egy hajóra dolgozni."

Gárdus Zsuzsa, az Adecco Személyzeti Közvetítő Kft. magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója kérdésünkre kifejtette: legkelendőbbek a gazdasági, műszaki, gépész, villamosmérnöki, pénzügyi területen végzett friss diplomások, illetve a különböző nyelvszakok. "Az sem mindegy persze, hogy hol tanult az illető, és az ország mely régiójában keres munkát. Sajnos még mindig befolyásolja a munkáltatókat, hogy melyik egyetemen végzett a fiatal. A nevesebb intézményekből már negyed-, ötödéven elkelnek a jobbak – mondja. – A bölcsészek körében pedig egyre népszerűbb a humán erőforrás területe." Na igen… A bűvös HR – mindenki hallott már róla, de senki sem tudja igazán, mit jelent. Gárdus Zsuzsa szerint egy "háeres" személyüggyel, munkaerő-toborzással, tehetségmenedzsmenttel, munkaerő-ellenőrzéssel foglalkozik. Sok cég kifejezetten pályakezdőket keres ezekre a területre, mert ők még tanulékonyabbak, viszonylag rövid tréningszakasz után munkába tudnak állni, és akár a több műszakot is jól bírják.

A pályakezdő sorsa sokszor már az első állásinterjún megpecsételődik. Elég egy rosszul elkészített önéletrajz, és máris a lista végére kerül a pályázó. "Engem ízekre szedtek – meséli Kriszti a tapasztalatait. – Olyan kérdéseket tettek fel, hogy közben azon gondolkodtam: ez meg miért fontos egy töritanárnál? Rendesen látszott, hogy ki akarnak hozni a sodromból." 

Gárdus Zsuzsa szerint az ilyen helyzeteket elkerülhetjük, ha otthon tükör előtt vagy családtagokkal gyakorlunk. És ne felejtsük el, hogy profikkal ülünk szemben, akik a testbeszédből is értenek. "Arra is számítanunk kell, hogy helyzetbe hoznak minket. Ha az önéletrajzunkban például kitűnő Excel-tudásunkra hivatkozunk, ne lepődjünk meg, ha beültetnek minket egy számítógép elé. De az is bevett gyakorlat, hogy az interjú közepén egyszer csak átváltanak idegen nyelvre" – teszi hozzá Gárdus. A kezdeti nehézségeken átsegíthet, ha az egyetemista már harmad-, negyedévesen elkezd járni állásbörzékre, ahol próbainterjúkon vehet részt, segítenek elkészíteni az önéletrajzát, és hasznos tanácsokkal is ellátják.

"Az álláskeresésben két kulcsfontosságú dolog van – magyarázza a szakember. – Az első a nyelvtudás, a másik a konkrétan kitűzött, határozott cél."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!