hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divatos fejedelmi étkek
Szarvasgomba-vadászok a borfesztiválon

2005. 09. 27.
A bor készítésének, sőt fogyasztásának több évezredes tudománya van, a klasszis borokat magas árfolyamon jegyzik a világ tőzsdéin – nem csoda tehát, hogy idén a budai Borfesztiválon az ötvenezer látogató körében kiugróan magas volt a felsőfokú végzettségűek száma. A neves esemény olyan gasztronómiai kuriózumokat is felvonultatott, mint a szarvasgomba, amiből hazánkban is szép számmal terem, s kilójának ára elérheti akár az egymillió forintot is.



Szarvasgomba 

Immár rangos hagyományként tartják számon nemcsak hazánkban, hanem külföldön is a Budai Várban évente megrendezésre kerülő Borfesztivált. Idén Magyarország legszínvonalasabb borszakmai eseményén nemcsak a hazai és nemzetközi borászat java mutatta be legkiválóbb borait, hanem a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai programok tették még élvezetesebbé a kóstolókat. 

A rendezvény során az eddigiektől egészen eltérő bemutatkozásra is sor került: a Magyar Szarvasgombász Szövetség ez alkalommal jelentette be a Szarvasgomba Lovagrend megalakítását. Lapunknak Szakács József, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület alelnöke elmondta, hogy a fesztivál újdonságaként több neves étterem is részt vett a "fűszerek királyának" népszerűsítésében – sokhelyütt spanyol, olasz és francia séfek közreműködésével. József eredeti foglalkozását tekintve egyébként testnevelés – biológia szakos tanár, akinek gombagyűjtési ismeretei kolozsvári gyermekkorára nyúlnak vissza. A gombavadász elmondása szerint még sok érdeklődő nem ismeri a gombák fejedelmét, és szeretné, ha végre elfoglalhatná méltó helyét a magyar gasztronómiában, amiként Mátyás király asztalán is kedvenc csemegének számított egykoron. "Ismert olyan londoni eset – meséli az alelnök –, amikor egy neves londoni étterem egy egész szarvasgombagumót megvett egymillió forintnak megfelelő összegért, majd a főszakácsot kirúgta, mert az elfeledkezett az ínyencségről, ami így megpenészedett a konyhaszekrényben. 



Szakács József gombavadászaton 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!