hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó napot kívánok – mondta, és kitört a taps
Nyolcvanegy éves korában elhunyt Kabos László

2004. 10. 04.
Elment a Kiskabos. Üldöztetés, Mauthausen, tragédiák. Mindezek ellenére több mint hatvan éven át töretlen optimizmusával és elementáris humorával pumpált derűt, életkedvet az emberekbe. Sárváron született, s most a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik. 



A vastaps és a szeretet hatvan éven át kísérte őt Fotó: MTI

Koós János

Az ötvenes évek végén ment egy darab a Vidám Színpadon. Egyszer csak becsetlik-botlik egy alacsony, csúnyácska, lángvörös hajú, szeplős, elesett emberke. Egy olyan kis vihori, akinek pénze sincs, akit az élet is sodor. Egy kisember, egy olyan igazi szeretnivaló, akivel a nézők azonosulni tudnak. Azt mondta, "Jó napot kívánok", és a nézőtéren kitört a taps. Ez a vastaps és ez a szeretet hatvan éven át, haláláig elkísérte őt. A közönség kegyetlen és hűtlen, valakit megszeret egy évig, két évig, három évig, de hatvan évig? – ahhoz nagyon nagynak kell lenni. Bejártuk együtt a fél világot, felléptünk Ausztráliától New Yorkig, Kanadától Los Angelesig, Miskolctól Leninvárosig. Ugyanúgy játszott, ugyanúgy készült egy zalaszentgróti előadásra, mint egy torontóira. És nem csak a színpadon volt vidám és elementáris. Utazásaink során repülőgépen, kocsiban, ha ott volt, végignevettük az utat. Az éltette, hogy másokat a humorával éltet. Azt szoktam mondani, nem az az igazi elismerés, amikor az embernek Kossuth-díjat adnak, hanem az, hogy a tiszakécskei művelődési házban az emberek, a nézők hatvan éve töretlenül várják, töretlenül rajonganak érte, és töretlenül megtapsolják. Ha aztán még az állam is elismeri, az már csak hab a tortán. Ez egy külön kaszt volt, Kazal, Kibédi, Alfonzó, Kabos. Pótolhatatlanok. Mikor a szocializmusban kicsit enyhült a helyzet, és legelőször hazajöhettek az amerikás magyarok, mikor kiszálltak a repülőből, még meg se nézték, hogy néz ki a szent anyaföld, de már azt kérdezték, hogy este játszik-e a Kabos a Vidám Színpadon. Mert ha igen, jegyet kérnek rá. Aranyos, kedves pali volt. A színészek is tisztelték, soha senki nem engedett meg vele szemben egyetlenegy durva vagy sértő poént sem. Nem bántott senkit, se szemben, se a háta mögött. Bárhova belépett, legyen az szoba, színpad, társaság, ott – szokták mondani – kivirultak a virágok és nevetni kezdtek a tulipánok. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!