hetilap

Hetek hetilap vásárlás
High-tech – azaz a technika ragyogása
Ki a profibb: az ember vagy a gép?

2004. 10. 11.
Az összes építészeti stílus közül talán a high-tech az, amelyik rendületlenül tartja magát a közkedveltségi rangsorban. Eddig soha nem volt vezető stílustrend, mindig másodlagos, szélsőségesebb változata szubkulturális jelleg? maradt, viszont foszlányokban minden mai enteriőrben megtalálható. Ahol a televíziót, hi-fi berendezést nem rejtik szekrényekbe, hanem nyíltan része a térnek, ott máris beszélhetünk a technikai-műszaki szépség esztétikai élményként való szerepéről. 



Milánói irodaház 

A high-tech stílus a többi stílussal ellentétben nem forma- és mintaalkotásával vált elkülöníthető stílussá, hanem leginkább anyaghasználatáról és szerkezeti megoldásairól lehet felismerni.

Funkcionalista szemléletéből fakadóan valóban minden tárgya profi, azaz a célnak tökéletesen megfelel, a lelkét viszont gyökerestől kitépték. Minél távolabb az emberi érzelmektől, gyengeségektől, romlandóságtól és halandóságtól! Cél a változhatatlan, személytelen, teljes mértékben gépies világ megalkotása, amelyben az ember minden természetességét ordító tökéletlenségnek érzi, és akaratlanul is, zavarba ejtően profinak szeretne hatni. 

A szélsőségesen high-tech stílusú emberek zenéje a techno, az elektronikus dübörgés, szórakozóhelyük a diszkó, és az ehhez kapcsolódó életvitel, melyet a földi valóságtól minél inkább elrugaszkodott öltözék fejez ki. 

Igaz, hogy e szubkulturális jelenség alkotta a high-tech stílust, amely töményen a többség számára emészthetetlen és taszító, de erényeit mégis átültetik majdnem minden modern belső téralkotásnál. 



Körkonyha 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!