Kereső toggle

Rettegés lett a turistalátványosságból

Az öldöklő medve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Veszett volt az a medve, amelyik hétvégén két embert széttépett, tizenegyet pedig megsebesített Erdélyben. A fertőzés gyanúja miatt keddre virradóra harmadfokú egészségügyi vesztegzár alá helyezték Brassót és környékét. 

A Déli-Kárpátokban, a Keresztényhavas részének számító Cenk-hegy alján fekvő városban évről évre ismétlődő jelenség, hogy a medvék kijönnek az erdőből, leereszkednek a városszéli lakónegyedekbe, és a kukákból csemegéznek. Ezt olyan rendszerességgel tették, hogy a nyáron a brassói taxisok számukra jól jövedelmező turistalátványosságnak tekintették a kukázó medvéket, s tucatszámra fuvarozták a helyszínre a kül- és belföldi turistákat. "Az eddigi turistalátványosság azonban hirtelen tragédiává vált a városban" – fogalmazott az egyik városházi illetékes Brassóban. 

"Eddig is voltak gondok néha a medvékkel, de az ijedségen kívül semmi más nem történt. Volt, hogy a medvék bemásztak a lépcsőházakba, és se ki, se be nem tudtunk közlekedni, de aztán elijesztették őket, és visszatakarodtak az erdőbe" – mesélte egy brassói polgár, aki a cenki erdő mellett lakik a lakótelepen. Persze a hatóságok eddig sem nézték jó szemmel a hívatlan állatokat; két éve kitelepítették őket más környékre. Azonban mára újra ide, a telepre szoktak. "Esténként hallottuk a morgásukat, és nem mentünk a közelükbe, csak az autókból lestük őket" – mesélte a férfi. Bár a bukaresti járványtani intézet vizsgálatainak végleges eredményére legalább egy hétig várni kell, az első tesztek azt igazolják, hogy a fiatal medve fertőzött volt. A helyi hatóságok ennek ellenére azonnali hatállyal harmadfokú egészségügyi vesztegzár bevezetését rendelték el a városban és a környék 30 kilométeres körzetében. A brassói lakosok számára megtiltották a kukázó medvék etetését, a környező Tömös- és Prahova-völgyi üdülőhelyeken vendégeskedő turistákat pedig eltiltották az erdőjárástól. 

Az áldozatok gombát szedtek az erdőben, amikor a medve rájuk támadt szombaton. A megvadult állat a város közepére benyúló Cenk-hegy alján valóságos vérfürdőt rendezett az elkergetésére érkezett civilek, rendőrök és mentősök között. Áldozatai közül heten súlyos sérülésekkel a megyei kórház intenzív osztályára kerültek, egyikük ott, egy másikuk pedig a helyszínen halt bele sérüléseibe. Négyen még most is élet-halál között vannak az intenzív ápolás ellenére. A garázdálkodó gyilkos medvét a hivatásos vadászok bevonásával sikerült lelőni. 

A veszettséget a medve csak egy másik állattól kaphatta meg – mondta a lapunk kérdésére egy állatorvos. Dr. Nagy János hozzátette: a medvét valószínűleg korábban vagy megharapta, vagy megmarta egy másik állat, de elképzelhető, hogy a medve harapott vagy evett meg egy másik állatot, ami fertőzött volt. Valószínűleg így kerülhetett át a veszettség a medvére. 

A brassói válságstáb úgy döntött, hogy a medvével érintkezésbe került mintegy száz embert beoltják, és városban harmadfokú vesztegzárat vezetnek be. A gazdátlan kutyákat és macskákat megölik és elégetik – tájékoztatott a válságparancsnokság egyik illetékese. A hasonló helyzetekben ez a szokás, így most is e szerint a gyakorlat szerint járnak el. A Keresztényhavas által elválasztott két városnegyed peremerdejét három hónapig nem szabad megközelíteni. Brassóban mostantól tilos a városba látogató barnamedvék etetése és filmezése, s a polgármester valószínűleg megszerzi az engedélyeket a kilövetésükre.

Olvasson tovább: