hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alapozó kalapozó

2002. 08. 25.
Néha egy jól megválasztott kalap nagymértékben megváltoztathatja a megjelenést, dekoratív és elegáns, felhívja a figyelmet viselőjére, és még a legegyszer?bb ruhát is "feldobja". Ugyanakkor az ezzel ellentétes hatást is kiválthatja, ha nem veszünk figyelembe néhány fontos szempontot. 



A kalap igen személyiségfüggő találmány. Jelentősen megváltoztatja viselője megjelenését: feldobhatja, ugyanakkor tönkre is teheti az összképet 

Elsődleges, hogy a kalap mindig harmonizáljon öltözékünkkel. 

A finom, áttetsző, "aranyló"-világos bőr? hölgyek, akiknek a tiszta, meleg, friss színek állnak jól, klasszikus és egyszer? vonalú kalapot hordjanak. Ez puha anyagból készüljön, és mindenképpen harmonizáljon a ruha színével. A többnyire szintén világos bőrű, különleges, klasszikusan visszafogott, nemesen hideg és finom hölgyek kalapjának tükröznie kell viselője romantikus stílusát. A kalap legyen puha, lágy esésű, díszítésként lehet rajta virág, szalag, tüll, muszlin, a színe pedig árnyalt és hideg, legelőnyösebbek a világos pasztellszínek.

A vörös, vörösesszőke vagy aranybarna hajú, aranyló vagy sárgás bézs bőrű, tüzesebb típusú hölgyek kalapjának a stílusa sportos vagy sportosan elegáns intenzív, meleg, árnyalt színekben. Készülhet plüssből, bőrből, bársonyból, lehet húzott, sildes, lágy esés? és formátlan, és mindenféle anyag felhasználható díszítésként. 

És végül a fehér vagy hideg alaptónusú, sötét bőr? hölgyek, akiknek haja rendszerint fekete vagy sötétbarna, bátran hordhatják a fekete kalapot, de választhatnak más hideg, tiszta, élénkebb színűt is. Ők azok, akik rendkívül jól mutatnak az elegáns kalapokban, mivel a ruhájuk is általában hasonló.

A különféle kalapok különféle alkalmakra szólnak. A fejfedő készülhet egyszerű, merev vagy fényes anyagból, lehet széles karimájú, de kicsi "tok-kalap" is – ilyenformán lehet egy alkalmi kosztüm vagy ruhaköltemény hatásos kiegészítője is. A szalmakalap nyári viselet, a nap ellen védi tulajdonosát, szabadban dolgozók vagy strandolók öltözetének kedvelt és praktikus eleme. 

A kalap fazonjának megválasztásánál figyelembe kell venni az arcvonások jellegzetességeit is! Ha vonásaink lágyak és finomak, válasszunk finomabb alapanyagokat, és a lekerekített formákat részesítsük előnyben. Határozott, keményebb vonások esetén viseljünk egyenes fazonú, laposabb tetej? kalapokat. 

Hajviseletünk szintén befolyásolja a kalap kiválasztását: elegáns és alkalmi kalapokhoz hajunkat, ha hosszú is, mindig tűzzük fel, jól mutat viszont a hosszú haj a kötött és szalmakalapok alatt. A kalapviseléshez a félhosszú frizura a legelőnyösebb. 

A kalap méreteit mindig viszonyítsuk testünk arányaihoz. Ha alacsonyabbak vagyunk, válasszunk kisebb fazonút, ha magasak és vékony termetűek, hordjunk nagyobb kalapot. A vásárláskor feltétlen nézzük meg magunkat "egész alakos" tükörben.

A hétköznap viselt kalap legyen stabil – a fejtető lehetőleg érintse a kalap belsejét –, és akkor hordjuk megfelelően, ha a szemöldökünkig lehúzzuk. 

A megfelelően hordott kalap javítja a testtartást, és viselőjének kellő eleganciát kölcsönöz, valamint a hiedelmekkel ellentétben nem alacsonyít, hanem növeli a termetet és az önbizalmat is. 

(Kondorosi Edit stílus- és divattanácsadó, Siker Stúdió)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!