hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őszi színpompa a Füvészkertben
Óriáskígyó és vadnyugati kaktusz

2001. 10. 07.
A budapesti Füvészkert festői kirándulóhely a nagyváros közepén, különösen most érdemes kilátogatni ide, az őszi lombszíneződés november közepéig eltart. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas felfedezőhelyeket tartogat a kacskaringós utak által behálózott vadregényes arborétum.

A magyar botanika nagy múltú létesítménye 1847 óta működik jelenlegi helyén, a valamikori Festetics-birtokon. Az eredetileg angolpark stílusban létrehozott kert igen változatos növényvilága, vízmedencéi, műemlékszámba menő épületei hangulatos összképet nyújtanak a pihenni vágyóknak. A Füvészkertben a látogatókat összességében mintegy hétezerféle hazai és távoli növényfaj fogadja. Kérdésünkre dr. Isépy István igazgató számos különleges látnivalót sorol fel, köztük a most még zöld szín? kínai páfrányfenyőt vagy a kínai vadszőlőt, amely befutja a kertben álló vadászkastélyt. Az igazgató a kert büszkeségeként mutatja meg az óriási kenderpálmát: nem kis munkájukba került elérni a most terebélyesedő változatot, amely képes áttelelni, s amelynek csemetéi is megvásárolhatók. A kert további ékességei az örökzöldek, melyek közül a legnagyobb a himalájai fenyő. 

A Füvészkertnek figyelemreméltó az állatvilága is. A természetes madárállomány mellett különféle egzotikus állatok is laknak itt, melyeket a tél közeledtével beköltöztetnek a pálmaházba: találunk köztük agámát, leguánt, óriáskígyót, csincsillát és teknőst is. 

A 22 méter magas kupolájú pálmaház a maga nemében a legnagyobbak közé számít Európában. Olyan ritkaságok csodálhatók meg benne, mint a királypálma, ami lassan kinövi (!) a patinás épületet. A trópusi haszonnövények házában gyakran terem a banán, virágot hoz a kávé és a kakaó. 

Az üvegházak mindegyike egy-egy külön világot rejt. Az egyikben a vadnyugati sivatagok kaktuszai, kavicsutánzó növényei, a másikban a fülledt trópusi őserdők színpompás levelei közt vágja át magát az utazó. A színben és alakban rendkívül változatos virágú orchideák többsége a trópusok lakója, mintegy 250 faj él az itteni üvegházban. 1893-ban épült, és máig fennáll az országban egyetlen Viktóriaház, melynek nagy vízmedencéjében amazonasi tündérrózsák tekinthetők meg. A gyönyör? vízinövény sokszor méteres átmérőj? levelei még egy kisgyermeket is elbírnak. 

Most virágoznak a broméliák, október végétől pedig az orchideák virágba borulása várható. 

A Füvészkertben szaporított ritkább növényfajokból kedvükre vásárolhatnak az odalátogatók, és tanácsokat is kérhetnek. A különböző diákcsoportok részére szakmai vezetést biztosítanak.

(ELTE Botanikus Kertje; Budapest VIII., Illés u. 25. Tel.: 314-0535. Nyitva tartás: naponta 9–16 óráig, pénteken 12 óráig)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!