Kereső toggle

Visszaszámlálás

Így látják a Fideszben és az ellenzéknél a vasárnapi esélyeket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Honnan indulnak az idei önkormányzati választás szereplői? Mi tekinthető sikernek a Fidesz és mi az ellenzék szempontjából? És hogyan hatnak az esélyekre az egymás után robbanó közéleti botrányok? Kampányvégi elemzés.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz óriásit nyert az önkormányzati választásokon. A választás eredményeként ők adtak a 23 kerületi polgármester közül 17-et, a 23 megyei jogú város közül 20-at, valamint mind a 19 megyei közgyűlés többségét, és Tarlós Istvánnak sikerült megtartania a főpolgármesteri címet.

A főpolgármesteri székért folytatott küzdelmet 2014-ben Tarlós István nyerte 49 százalékos szavazati aránnyal a 36 százalékot kapott Bokros Lajossal szemben (a jobbikos Staudt Gábor 7, az LMP-s Csárdi Antal 6, a liberális Bodnár Zoltán 2 százalékot kapott).

A fővárosi kerületek közül az első 12-ben, a XVI., XVII., XVIII.-ban, valamint a XXI. és XXII.-ben győztek a fideszes jelöltek. A baloldal legerősebb budapesti bástyájában, a XIII. kerületben öt éve is Tóth József nyert (közel 70 százalékos eredménnyel). Rajta kívül a fővárosi kerületekben az Együtt-PM jelöltjeként Karácsony Gergely nyert Zuglóban (42,5 százalékkal), a DK-s Hajdú László Rákospalotán (44 százalékkal), az MSZP-s Gajda Péter Kispesten (60,5 százalékkal), az MSZP-s Szabados Ákos (54 százalékkal) Pesterzsébeten, valamint a független Geiger Ferenc Soroksáron (37 százalékkal).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: