Kereső toggle

Visszaszámlálás

Így látják a Fideszben és az ellenzéknél a vasárnapi esélyeket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Honnan indulnak az idei önkormányzati választás szereplői? Mi tekinthető sikernek a Fidesz és mi az ellenzék szempontjából? És hogyan hatnak az esélyekre az egymás után robbanó közéleti botrányok? Kampányvégi elemzés.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz óriásit nyert az önkormányzati választásokon. A választás eredményeként ők adtak a 23 kerületi polgármester közül 17-et, a 23 megyei jogú város közül 20-at, valamint mind a 19 megyei közgyűlés többségét, és Tarlós Istvánnak sikerült megtartania a főpolgármesteri címet.

A főpolgármesteri székért folytatott küzdelmet 2014-ben Tarlós István nyerte 49 százalékos szavazati aránnyal a 36 százalékot kapott Bokros Lajossal szemben (a jobbikos Staudt Gábor 7, az LMP-s Csárdi Antal 6, a liberális Bodnár Zoltán 2 százalékot kapott).

A fővárosi kerületek közül az első 12-ben, a XVI., XVII., XVIII.-ban, valamint a XXI. és XXII.-ben győztek a fideszes jelöltek. A baloldal legerősebb budapesti bástyájában, a XIII. kerületben öt éve is Tóth József nyert (közel 70 százalékos eredménnyel). Rajta kívül a fővárosi kerületekben az Együtt-PM jelöltjeként Karácsony Gergely nyert Zuglóban (42,5 százalékkal), a DK-s Hajdú László Rákospalotán (44 százalékkal), az MSZP-s Gajda Péter Kispesten (60,5 százalékkal), az MSZP-s Szabados Ákos (54 százalékkal) Pesterzsébeten, valamint a független Geiger Ferenc Soroksáron (37 százalékkal).

Így állnak a fővárosban

A kormánypárt mérései szerint a fővárosért zajló küzdelem a kampány utolsó napjaiban nagyjából úgy áll, mint augusztusban – a kormánypártban Karácsony Gergelyt körülbelül Bokros Lajos öt évvel ezelőtti szintjére várják, szerintük Tarlós előnye nehezen behozható. Puzsér Róbertet 7 százalék körülre mérik. Az ellenzéki várakozások Puzsérnak gyengébb eredményt jósolnak, a Tarlós–Karácsony-meccset pedig szorosabbnak látják.

Ami a kerületeket illeti: bár az ellenzék még egyes budai kerületekben is elképzelhetőnek tartja a győzelmet, a Fideszben nem látnak esélyt komoly budapesti ellenzéki áttörésre. Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök egy szeptember eleji háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az ellenzék azt reméli, a budapesti ellenzéki polgármesterjelöltek „döntő többsége” győzni fog. Ezzel szemben a Fideszben nemigen látnak olyan kerületet, amely eddig kormánypárti irányítás alatt lett volna és most ellenzéki győzelem lenne várható.

A Fideszben egyetlen budai kerületben sem várnak ellenzéki győzelmet, de a pesti Belvárosban sem tartanak ellenzéki áttöréstől. Az első tizenkét kerületből mindössze a VI.-ban és a IX.-ben értékelték nehéznek a kampányt, de úgy látják, itt is jó esélye van a fideszes jelölteknek, hogy hozzák a kerületeket. A VI. kerületben Soproni Tamásnak és a IX. kerületben Baranyi Krisztinának érdemi esélyt adnak a Fideszben, ám ezekben a kerületekben is a kormánypárti jelölteket látják előnyben a véghajrá előtt.

Szintén nem tartják szorosnak a Fideszben a XI. kerületet – ennek fényében végképp érthetetlen a László Imrével szembeni, mindeddig nem bizonyított zaklatási vád felépítése. A XII. kerületet biztos fideszes, a XIII.-at biztos MSZP-s fellegvárnak tekintik, és valószínűbbnek tartják az ellenzék, mint a kormánypártok sikerét a XIV. és XV. kerületben is, míg a XVI., XVII. és XVIII. kerületi eredményeket illetően optimisták.

Botrány ide vagy oda, minden általunk megkérdezett szereplő biztos benne, hogy Kispest október 13-a után is szocialista vezetés alatt marad – itt a kérdés főként az, hogy lesznek-e büntetőjogi következményei a fehér por szívása közben tíz- és százmilliós lenyúlásokról értekező, a helyi szocialisták vezetőinek egyikére feltűnően hasonlító férfiról készült videófelvételnek.

A XX., XXI. és XXII. kerületet illetően korábban is optimisták voltak a Fideszben, mostanra ehhez felzárkózott a korábban szorosnak érzékelt XXIII. kerület is.

Korábban már írtunk arról, hogy Ferencvárosban mindkét oldal szoros versenyre számít, a XIII. és XIX. kerületet viszont mindkét oldal elkönyvelte baloldali fellegvárnak.

A szocialisták ezenfelül Zuglóval kapcsolatban is optimisták, szerintük a XIV. kerületben akár az összes egyéni képviselői helyet megszerezhetik a Karácsony Gergely helyett polgármesternek jelölt Horváth Csaba vezetésével. A Fideszben a maguk szempontjából stabil bástyának, az MSZP-ben baloldali szemszögből nehéz terepnek nevezték Kőbányát, és bár a szocialisták arra számítanak, hogy az V. és X. kerületben az önállóan induló jobbikos jelöltek a Fidesztől visznek el szavazókat, komolyan nem számolnak azzal, hogy sikerül polgármestert adniuk a X. kerületben.

A VIII. és a X. kerületet minden érdekelt fél fideszes bástyaként tartja számon, ám a baloldali pártok akár az I. és II. kerületben is érdemi ellenzéki esélyt látnak (a Fideszben nem számolnak e kerületek elvesztésével).

 

Vidéki csaták Vásárhelytől Egerig

Ami a vidéki esélyeket illeti, Hódmezővásárhellyel kapcsolatban mind Márki-Zay Péter csapata, mind a Fidesz optimista. Utóbbi gyakorlatilag teljesen mellőzte a kampányból Márki-Zay támadását, és figyeltek arra, hogy Grezsa István polgármesterjelölt távolságot tartson az előző fideszes városvezetéstől. Szegeden minden párt szerint vezet Botka László, ám a Fidesz szerint a szocialista polgármester előnye egyszámjegyű, és úgy látják: az exfideszes polgármesterjelölt, Bartha László visszalépése Nemesi Pál Fidesz-támogatású jelöltnek kedvezhet – a Botka-stáb ugyanakkor ennél jóval komolyabb előnyt mért.

Szombathely megítélésében élesen eltér egymástól a két politikai oldal – a Fidesz a helyi szervezetben dúló belháború ellenére sima győzelmet vár, míg az ellenzék szerint Nemény András összellenzéki jelöltnek van esélye a győzelemre. Miskolcon Kriza Ákos betegsége miatt kényszerült jelöltcserére a Fidesz; itt az ellenzék lehetségesnek tartja, hogy átvegye az irányítást, a Fideszből ugyanakkor „kemény kampányról”, de „tetemes Fidesz-előnyről” hallani – az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a miniszterelnök épp itt kezdte meg a billegő települések elhódításáért indított minikampányát.

Egerben az ellenzék sokat vár Mirkóczki Ádám jelölésétől, de a Fideszben itt is magabiztos győzelmet remélnek. Pécsen annak ellenére optimista a Fidesz, hogy a várost 2009 óta vezető Páva Zsolt regnálását a pártban sem tartják egy sikertörténetnek. „Beárazták” az érdekeltek a hivatalban lévő fideszes polgármester győzelmét Székesfehérváron, és a szocialista városvezetés sikerét Salgótarjánban. A Fideszben ugyanakkor látnak arra esélyt, hogy közel harminc év után Gémesi György elveszítheti Gödöllőt.

 

Győr, Kispest: a botrányok hatásai inkább a választás után jelentkezhetnek

Egyik pártban sem várnak érdemi rövid távú hatást az elmúlt időszak botrányaitól. Konkrétan: nagyon úgy tűnik, hogy a nemi aktust ábrázoló videójával országos hírnévre szert tevő egykori SZDSZ-es Wittinghoff Tamás, a szintén pornográf képeken és videókon szexpartnerekkel szereplő fideszes Borkai Zsolt győri polgármester, és a kispesti kokainos-korrupciós témájú felvételen megnevezett Gajda Péter kispesti szocialista polgármester is újrázni fog 13-án.

Arról már írtunk, hogy két hete budaörsi postaládákba szórólapokat dobtak be, amelyen egy link szerepelt. Ez egy pornóvideó-megosztó oldalra visz. A 12 perces, titokban rögzített videó címe arra utal, hogy azon egy magyar politikus és egy prostituált együttléte látható. Wittinghoff Tamás a 24.hu kérdésére azt mondta, tudott a felvételről, és annak közzétételét zsarolások előzték meg.

Ezt követte Győr polgármesterének botránya. A Wittinghoff Tamáshoz hasonlóan családos Borkai Zsoltról a múlt pénteki partifotók és a szombati pornókép után vasárnap két szexvideó került nyilvánosságra. A felvételeket nyilvánosságra hozó blogon ugyanakkor súlyos korrupciós vádak is elhangoznak, amelyekre ugyanakkor nem kerültek elő bizonyítékok – de érdemi válaszok sem születtek. Ahogy összevissza beszélnek a HírTV által nyilvánosságra hozott, a csatorna szerint kispesti szocialistákat ábrázoló felvételekkel kapcsolatban az MSZP vezetői is, pedig a fehér por jelenlétén kívül itt is a korrupcióval kapcsolatos szemérmetlen dicsekvés tűnik a legnagyobb problémának.

A Borkait támadó blogon megfogalmazott állítások dióhéjban: Kínán keresztül tisztára mosott korrupciós pénz, fejenként másfélmillióért „kibérelt” prostituáltak és kokain. Ezenkívül pedig a félreérthetetlen helyzetben készült fotók és videók két férfiról, akik közül az egyik kísértetiesen hasonlít Borkai Zsoltra, a másik pedig Rákosfalvy Zoltán ügyvédre, aki győri érdekeltségein kívül azzal szerepelt az elmúlt időszakban a nyilvánosságban, hogy elnyerte a miskolci kaszinókoncessziót, ezzel pedig a második legnagyobb kaszinótulajdonossá vált az országban. Az Mfor ezzel kapcsolatban idén márciusban azt írta: a Rákosfalvy által elnyert koncessziók a cégek ügyvezetőjén, Kruppa Zsolt Andráson keresztül kapcsolódnak Seszták Miklóshoz. A szintén kisvárdai Kruppa Zsolt András felesége ugyanis Seszták Miklós feleségével közös vállalkozásban volt érdekelt.

A győri polgármester pénteken „kampánycirkusznak” minősítette az első, akkor még felöltözött szereplőket ábrázoló fotók nyilvánosságra hozatalát, szombaton pedig egy családi fotót posztolt Facebook-oldalára, de érdemben nem válaszolt a vádakra. Aztán hétfőn elismerte, hogy a felvételek egy részén ő szerepel, és a nyilvánosság előtt bocsánatot kért családjától, ám kijelentette, nem lép vissza a jelöltségtől – a korrupciós és kábítószerrel kapcsolatos vádakat tagadta. Csodálkoznánk ugyanakkor, ha a történteknek október 13-a után ne lenne folytatása. Nincs érdemi válasz a HírTV által pénteken robbantott botrányra sem.

A csatorna által kiszivárogtatott felvételen a HírTV állítása szerint a kispesti MSZP-s képviselő, Lackner Csaba hallható, amint fehér porral teli zacskót tart, és arról értekezik, hogy hogyan lehet munka nélkül havi 1,5 millió forintot összeszedni.

„Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Az is igaz, hogy aki jól csinálja, az igazából nem büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza” – hallható a felvételen.

Ezzel kapcsolatban Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy úgymond nem ismerte fel Lackner Csabának sem a hangját, sem a képét. A felvételekkel kapcsolatban megfogalmazott – meglehetősen súlyos – állításokkal kapcsolatban azonban egyelőre Győrben és Kispesten sincs érdemi válasz.

Pedig a politikusok kábítószerfogyasztási szokásait, illetve a prostitúcióval történő kapcsolatba kerülésüket övező tabu ledőlt a magyar közéletben. Függetlenül attól, hogy kik és milyen motivációtól hajtva hozták nyilvánosságra a felvételeket, a fejlemény mindenképp üdvözlendő. A választóknak ugyanis joguk van tudni, hogy egy-egy közszereplő betartja-e a házastársának tett ígéretét, azt pedig végképp, hogy prostituáltakkal vagy kábítószerrel kapcsolatba lépve nem szolgáltatja-e ki magát a szervezett bűnözésnek.

Olvasson tovább: