hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyi az annyi?
Befolyásolhatták a választásokat az itt élő külföldiek?

2019. 10. 24.
Az önkormányzati választások eredményének magyarázataként sokféle párhuzamos elmélet kering. Az egyik ilyen, hogy nem magyar (értsd: külföldi) állampolgárok szavazták meg Budapesten Karácsony Gergelyt. Utánajártunk, mennyi lehet igaz ebből.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a főpolgármesteri választást a Budapesten élő kilencven­ezer külföldi döntötte el, nem a magyar szavazók. Első kérdés ezzel az állítással kapcsolatban az, hogy mégis miért szavazhatnak nem magyar állampolgárok hazai választásokon.

Önkormányzati választásokon helyi településvezetőket választunk, akik elsősorban az ott élők életére gyakorolnak hatást. Ezért az önkormányzati szavazás lehetőségét az itt élő külföldi polgárokra is kiterjeszti a magyar jog. E mögött az az elv húzódik meg a lapunk által megkérdezett alkotmányjogászok szerint, hogy a város ügyeibe való beleszólás nem nemzeti, hanem lakóhelyi kérdés: aki az adott településen él, dolgozik, fizet adót, az joggal szeretne polgármestert is választani.

Éppen ezért az önkormányzati választásokon szavazhat minden magyar és nem magyar (külföldi) állampolgár, aki legalább 18 éves, és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon. Erről maga az Alaptörvény rendelkezik. A külföldiek között megkülönböztetünk európai polgárokat és bevándorolt külföldieket. Az európai polgárok az uniós tagságunk óta szabadon választhatnak a helyi szavazásokon (és az európai parlamenti választásokon is).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!