Kereső toggle

Mennyi az annyi?

Befolyásolhatták a választásokat az itt élő külföldiek?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az önkormányzati választások eredményének magyarázataként sokféle párhuzamos elmélet kering. Az egyik ilyen, hogy nem magyar (értsd: külföldi) állampolgárok szavazták meg Budapesten Karácsony Gergelyt. Utánajártunk, mennyi lehet igaz ebből.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a főpolgármesteri választást a Budapesten élő kilencvenezer külföldi döntötte el, nem a magyar szavazók. Első kérdés ezzel az állítással kapcsolatban az, hogy mégis miért szavazhatnak nem magyar állampolgárok hazai választásokon.

Önkormányzati választásokon helyi településvezetőket választunk, akik elsősorban az ott élők életére gyakorolnak hatást. Ezért az önkormányzati szavazás lehetőségét az itt élő külföldi polgárokra is kiterjeszti a magyar jog. E mögött az az elv húzódik meg a lapunk által megkérdezett alkotmányjogászok szerint, hogy a város ügyeibe való beleszólás nem nemzeti, hanem lakóhelyi kérdés: aki az adott településen él, dolgozik, fizet adót, az joggal szeretne polgármestert is választani.

Éppen ezért az önkormányzati választásokon szavazhat minden magyar és nem magyar (külföldi) állampolgár, aki legalább 18 éves, és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon. Erről maga az Alaptörvény rendelkezik. A külföldiek között megkülönböztetünk európai polgárokat és bevándorolt külföldieket. Az európai polgárok az uniós tagságunk óta szabadon választhatnak a helyi szavazásokon (és az európai parlamenti választásokon is).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: