Kereső toggle

Állatemancipáció

Szigorúbban büntetné az állatkínzást a nép, mint a törvényhozók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Le kellene az ilyet lőni”, „Megérdemelné, hogy megkínozzák” – ilyen és ehhez hasonló kommentek olvashatóak a kutyáját brutálisan bántalmazó balotaszállási nő esetében. Az ügy kapcsán országos tüntetést is szerveznek szombaton, ahol az állati jogok elismerését is követelik. Ősszel jön az állatemancipáció?

 

Több mint 190000 ember írta alá a kutyáját megkínzó nő lehető legszigorúbb büntetését követelő petíciót. A szám nagyságának érzékeltetése érdekében érdemes megnézni, hogy például a hajléktalanok kriminalizációja elleni petíciót csak 3100-an írták alá.

Az ügy népszerűségén felbuzdulva szombatra országos tüntetést szerveznek, amelynek célja a már említett petíció megerősítése és a lehető legszigorúbb büntetés kikényszerítése. Állatkínzásért a kiszabható maximális büntetés 3 év (amennyiben a súlyos bántalmazást gerinces állattal szemben különös kegyetlenséggel követték el), ezt követeli a nép a bíróságtól.

Attól eltekintve, hogy rég volt olyan eset, amelyben ekkora társadalmi konszenzus lett volna, a tömeges reakciók számos kérdést felvetnek – kezdve azzal, hogy a független bíróságnak akarnak irányt szabni. A demonstráció nem áll meg itt, felhívásában az állatok melletti erőteljes kiállásra szólítja fel a jogalkotót:

„– Követeljük a Btk. állatkínzásra vonatkozó paragrafusának a szigorítását!

 – Követeljük, hogy a települési jegyzőket részesítsék állatvédelmi továbbképzésben!

– Követeljük, hogy az állatvédelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része!

– Ne engedjük, hogy gyerekeink állatkínzók között nőjenek fel!

– Az élet érték. Óvni, védeni kell!”

Miért sajnálják jobban az állatot?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: