Kereső toggle

Kezelésre várva

Egyre nő a magánszektor az egészségügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amikor egymással párhuzamosan két minisztérium és a jegybank szakértői is reformértékű javaslatokkal állnak elő az egészségügy rendbetétele érdekében, kevés kétségünk maradhat afelől, hogy komoly problémák vannak.

 

Az Országos Onkológiai Intézetben számos daganatos beteg hajnal óta vár a folyosón a váróterem hét órai nyitására. A kemoterápiás kezelésre érkező betegek egymás között sorszámot osztanak, hogy amikor majd bejutnak, a saját sorszám alapján kérjenek valódi sorszámot.

A Hetek munkatársa többnyire negatív híreket erősítő információkat kapott betegektől, nyugdíjas onkológustól, gyakorló orvostól. Természetesen vannak olyan egészségügyi intézmények is, ahol nem vagy alig kell várakozni, ugyanakkor vannak olyanok is, ahol hajnalban még az épületet sem nyitják ki, így a betegek hóban-fagyban álldogálnak az utcán. (Augusztustól egyébként a Kék golyó utcai onkológiai intézetbe is csak reggel hat órától lehet belépni, aki hamarabb jön, az utcán várhat.) Az egyéni tapasztalatokat hallgatva mindenre és mindennek az ellentétére is akad példa, ezért a daganatos betegek valós helyzetének megértéséhez – megint csak – a nagy számokat érdemes alapul venni.    

Halálozási arány

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: