Kereső toggle

Államapparátus a gyerekszobában

Szülői jogokat korlátoz az új köznevelési törvény

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szombaton diákok, szülők és pedagógusok tüntetnek a köznevelési törvény módosításával szemben. Az új szabályozás – többek között a kötelező óvodáztatási és iskoláztatási kor, vagy épp a magántanulói státusz megszüntetése – korlátozza a szülők AlapTörvényben rögzített, neveléshez való jogát.

 

A jelenlegi kormány igen nagy hangsúlyt tesz a hagyományos, konzervatív értékek védelmére, és kiemelt figyelmet fordít a családokra. A családok védelméről szóló 2011-es (CCXI.) törvény kimondja, hogy a „család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása, és a családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más lehetőséghez képest…”. Az Alaptörvény XVI. cikke pedig deklarálja, hogy a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést, valamint a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni, beleértve a taníttatást is. A szülői jogok akkor korlátozhatóak az Alaptörvény értelmében, ha a gyerek érdeke úgy kívánja, például ha a szülők nem biztosítják a megfelelő anyagi, érzelmi biztonságot, vagy kifejezetten bántalmazzák a gyereket.

Szülői jogok korlátozása

 

A 2019. július 1-je óta hatályos köznevelési törvény – mértékadó vélemények szerint is – az Alaptörvényt (is) sértő módon korlátozza a szülői jogokat, és komoly akadályokat gördít a családban történő nevelés elé. Az új törvény abból indul ki, hogy az óvoda alkalmasabb a gyermek nevelésére, mint a saját otthona, és a szülőnek kell bizonyítania ennek ellenkezőjét. Külön engedéllyel, eddig ismeretlen összetételű bizottságok döntése alapján négyéves korig nevelkedhet kizárólagosan a családjában a gyerek, ezután kötelezően óvodába kell járnia, függetlenül attól, hogy szülei milyen körülményeket tudnak biztosítani a számára. A minél korábbi életkorban történő óvodakezdés a hátrányos helyzetű gyerekek számára valóban előnyös lehet, hiszen ők azok, akik sajnálatos módon saját otthonukban nem kapják meg a kellő figyelmet, vagy akár a napi többszöri étkezést sem.

Az átlagos, rendezett hátterű családokban azonban minden tényező adott ahhoz, hogy a gyerekek a megfelelő képességeket elsajátítsák. Több idő jut egy gyerekre még egy nagyobb családban is, mint egy 20-25 fős óvodai csoportban, sokkal inkább egyénre szabható az együtt eltöltött idő, erősödik a szülő-gyerek kapcsolat, és a család értékrendje dominál a kortárshatások helyett.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: