Kereső toggle

Rugalmatlan iskolakezdés?

Tankötelezettség vs. iskolaérettség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megváltoztatná a kormány az iskolakötelezettségi korhatárt, de erről sem a szakmát, sem a szülőket nem kérdezték meg előzetesen.

 

Pár hete egy közoktatási módosító csomagot nyújtott be a kormány, ami a 2015-ben átalakított rendszeren csavarna még egyet. Többek között (magántanulói státusz eltörlése, igazgatóválasztás átalakítása) a rugalmas iskolakezdés lehetőségét főszabályként megszüntetnék, és csak kivételes esetben, állami szerv döntése alapján lehetne ettől eltérni.

A javaslat szerint  2020. január 1-jétől a tankötelezettségi korhatárt központilag egységesen hatéves korra szállítanák le (annak kell kötelezően szeptembertől iskolába mennie, aki az adott év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét). A mostani rugalmas iskolakezdés ettől annyiban tér el, hogy hat és hét éves kor között az óvodapedagógusok a szülőkkel egyeztetve döntik el a beiskolázás időpontját, igazodva a gyermek érdekeihez és egyéni fejlődéséhez. Állami szervhez (pedagógiai szakszolgálat) abban az esetben fordultak, ha a szülő és az óvoda nem értett egyet a gyermek iskolaérettsége tekintetében.A módosításokat a héten fogadta volna el a parlament, de vitatottsága miatt a kormány halasztást kért.

Minisztériumi álláspont

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: