Kereső toggle

Utcai harc

Online tarol a Momentum, a Fidesz-hálózat öregedőben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a Fidesz–KDNP ismét fölényes győzelmet aratott az Európai Uniós választásokon, jelentős hatalmi átrendeződésekre lehet felfigyelni az ellenzék háza táján. Számos tanulsága van a mostani eredményeknek, köztük olyanok is, melyekkel ha a Fidesz nem kezd valamit, már 2022-ben komoly veszélybe kerülhet a mostani stabilitása.

Az első és legfontosabb tanulság, hogy a „kifelé szóló” közvélemény-kutatások többsége nem volt képes értékelni a valós helyzetet. Jól látható, hogy vannak olyan intézetek, amelyek valójában kampánycélra, tábormozgósításra használják a logójukat, és a valóságot  egyáltalán nem tudják felmérni. A fals adatok mögött persze nemcsak politikai számítás áll, sokkal inkább az ellenzéki oldal széttöredezettsége. Talán egyedül a Fidesz táborát lehetett reálisan megbecsülni, a másik térfélen viszont szinte lehetetlen pontos adatokat szerezni, lévén, hogy jelenleg is zajlanak a politikai térhódítások. A kutatásos mérkőzésből értelemszerűen a Fidesz jött ki győztesen. Olyan stabil háttérrel rendelkeznek, melynek köszönhetően ha az ellenzéki pártszimpátiákat nem is tudják pontosan belőni, a választói attitűdöket, az embereket leginkább foglalkoztató témákat mégis ők tudják a legjobban felmérni.

Népszavazási modell

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: