hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs a magyaroknak tartaléka, de kevesebben élnek létminimum alatt
Létküszöb

2019. 07. 26.
Tavaly 94 820 forint volt az egy főre jutó létminimum összege. A társadalom 26-28 százaléka élhet ma a létminimum alatt, ugyanakkor a magyarok kétharmadának nincs annyi megtakarítása, hogy 2-3 hónapot átvészeljen fizetés nélkül.

Korábban a KSH tette közzé évente a létminimumadatokat, de ezt 2015-ben felfüggesztette, mondván: a létminimum fogalma megtévesztő a hazai szegénységre nézve. A létminimumérték, amit azóta a Policy Agenda számol ki minden évben, valóban nem a szegénységet méri, bár nem áll messze tőle: egy „örömtelen”, egyik hónapról a másikra élő, megtakarítás nélküli, alapvető megélhetési minimumot jelöl. Értékét a mindenkori nélkülözhetetlen alapszükségletek, elsősorban egy élelmiszer-normatíva alapján számolják ki, a különböző összetételű háztartások szerint súlyozva. 

A most közzétett előzetes adatok szerint egyfős háztartás esetén a létminimumérték tavaly nettó 94 820 forint, két felnőttből és két gyerekből álló háztartás esetén pedig 274 978 forint volt. Ez a 2012-2018-as időszakot nézve jelentős, mintegy 4 százalékos emelkedést jelent, ami nagyjából megfelel az élelmiszerárak inflációjának – mondta lapunknak Kiss Ambrus vezető elemző.

Tekintve, hogy a KSH idén késlelteti a hazai háztartások 2018-ra vonatkozó jövedelmi és kiadási statisztikáinak közlését, így a Policy Agenda a létminimum alatt élők arányáról egyelőre csak becsléseket tud adni. 2017-ben a háztartások 25 százaléka élt a létminimum alatt, ami egy folyamatosan csökkenő trendbe illeszkedett, s a válság lecsengését tükrözte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!