Kereső toggle

A baloldal kiállt az alapvető emberi jogok mögül

Interjú Járóka Lívia európai parlamenti képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Látok esélyt egy olyan fordulatra, hogy az EP-képviselők valóban az embereket képviseljék, és ne egy fals PC-ideológiának akarjanak megfelelni, ami a végén senkinek sem fog semmilyen hasznot hozni” – mondta lapunknak adott interjújában Járóka Lívia, az EP első roma képviselője és jelenlegi alelnöke.

                                           

2004-ben az ígéretes szakmai munkáját cserélte fel politikusi pályára, nem bánta meg?

– Most is benne vagyok a civil munka sűrűjében, férjem és gyerekeim már hozzáedződtek ahhoz, hogy a nyarakat is cigánytelepeken töltjük. 2004-ben azért fékeztem le a civilkedést és az akadémiai munkát, mivel hosszú évek után is csak egy helyben topogtunk, vagy másnak a szekerét toltuk, nem a romákét. Akkor  azt gondoltam, majd döntéshozóként többre megyek. Nem vagyok egyik pártnak sem a tagja, alapvetően szakértői és nem pártpolitikai álláspontot igyekszek érvényesíteni.

 

Pedig a személyét eléggé a Fidesszel azonosítják.

– Ezt én nem bánom, mert az eltelt 15 év azt bizonyítja, hogy jó kimenetele lett az együttműködésnek, nem korlátoztak szakmailag sem, Orbán politikájával pedig ritka kivétellel ’89 óta egyetértek.

 

Kétségtelenül nagy húzása volt a Fidesznek, hogy Önt 2004-ben feltette az EP-listájára, és Ön az Európai Parlament (EP) egyetlen roma származású alelnöke ma. Még mindig fehér holló a maga területén? 

– Romaügyhöz értő szakemberből nincs sok, az Európai Bizottságban konkrétan meghatározó poszton egy sincs. A parlamentben tízen lehetünk romák, de érdekes, hogy csak a jobboldaliak akarnak komoly szakmai számonkérést és javaslatokat. Nekem régi vesszőparipám, hogy a helyi roma vezetőket és civil szervezeteket teljes mértékig be kell vonni az integrációs programok kidolgozásba, a szegénység felszámolását ugyanis nem lehet kívülről, Brüsszelből megoldani.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: