Kereső toggle

„Veszélyes” családvédő konferencia

Össztűz a veronai rendezvényre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A múlt hétvégén rendezték Veronában a XIII. Családok Világkongresszusát, ahol a résztvevők egyöntetűen álltak ki az élet és családpártiság mellett. Több sajtóorgánum eközben felhördült, fasizmusról, szélsőjobboldaliságról írt csak azért, mert a konferencia előadói közül többen felszólaltak az abortusz és a melegházasság ellen.

 

Homofób, fasiszta, oroszbarát, szélsőjobboldali – többek között ezeket a jelzőket aggatták rá arra a kongresszusra, melyet a hétvégén rendeztek az olaszországi Veronában. Az esemény központi témája a házasság szépsége volt, emellett olyan témákról esett szó, mint a gyerekek jogai, vagy épp a nők méltósága és egészsége.

 A program nem most kapta meg először ezeket a stigmákat. 2017-ben, amikor Budapestre érkezett a rendezvény, a liberális újságírók ekkor is farkast kiáltottak, mondván, olyan előadók jönnek, akik kiállnak a hagyományos családmodell mellett, és nem támogatják az abortuszt.

Idén sem volt másként, a hazai szélsőségesen kritikus média már azelőtt ítéletet mondott, hogy a programsorozat egyáltalán elkezdődött volna. Voltak, akik „virtigli szélsőjobbos dzsemborinak” minősítették a programot, azzal érvelve, hogy az abortusz, a melegházasság, a nőjogok és a mesterséges megtermékenyítés ellenfelei gyűlnek össze Veronában. Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet egyesület vezetője is ott volt a rendezvényen. A Facebookon azt írta, soha nem gondolta volna, hogy megéli, hogy rohamrendőrök százai, több méteres vaskordonok, harckocsi, teljes átvizsgálás és tüntetés várja a helyszínen. Az az egyszerű tény, hogy néhány száz ember összejön és kifejezi a véleményét, hogy szerintünk a család egy férfi, egy nő és a gyerekek közössége, elég ahhoz, hogy a szervezőket és a résztvevőket súlyosan megfélemlítsék, fenyegessék, kigúnyolják, szélsőjobboldali lúzernek, gyűlölködőnek bélyegezzék a médiában – olvasható a beszámolóban.

A résztvevő politikusokat pedig még a sajátjaik is óvták attól, hogy a rendezvényen felszólaljanak, nehogy ezzel tönkretegyék a politikai karrierjüket.

A félelmek nem voltak alaptalanok: az épületet rohamrendőrök gyűrűje védte a tüntetőktől, míg bent a családügy komoly kihívásairól volt szó.

A demográfiai válságról, a család és a születés előtti élet jogi védelméről, az iskolai és otthoni nevelésről, a közoktatásba beilleszthető párkapcsolati nevelésről, a nők méltóságáról és a gyermekek jogairól tartottak előadásokat szakemberek. A különböző kontinensekről és kultúrákból érkező előadók perspektívájából, friss felmérésekkel és statisztikákkal alátámasztva tágíthatták látókörüket a kongresszus résztvevői.

A kritikusok táborát erősíti a svéd IKEA, olaszországi részlege ugyanis keményen nekiment a programnak.A bútorgyártó cég ezúttal nem a kihúzható ágy összeszereléséről értekezett hivatalos oldalán, hanem a következőket közölték: „nem kell ahhoz konferencia, hogy tudjuk, mi a család”. „A család az, akivel megosztod az ágyadat, az asztalodat, a fogkefetartódat. A család az, aki ismeri a wifi-jelszót, aki nem csinál problémát abból, hogy a vécédet használja, és a vécékefédet is. A család, aki megjön, anélkül, hogy előtte szólna, aki azt mondja, ma este én főzök, a család, akitől otthon érzed magad” – szerepel a videóban. Egy képkockán még egy azonos nemű párt is mutatnak. Felmerül, hogy egy multicég miért érzi teljesen természetesnek, hogy állást foglaljon a családkérdésben. Míg a mainstream média üdvözli az ilyen típusú kiállásokat, addig a konzervatív oldaltól folyamatosan el akarják vitatni a véleménynyilvánítást ugyanebben az ügyben.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: