Kereső toggle

„Veszélyes” családvédő konferencia

Össztűz a veronai rendezvényre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A múlt hétvégén rendezték Veronában a XIII. Családok Világkongresszusát, ahol a résztvevők egyöntetűen álltak ki az élet és családpártiság mellett. Több sajtóorgánum eközben felhördült, fasizmusról, szélsőjobboldaliságról írt csak azért, mert a konferencia előadói közül többen felszólaltak az abortusz és a melegházasság ellen.

 

Homofób, fasiszta, oroszbarát, szélsőjobboldali – többek között ezeket a jelzőket aggatták rá arra a kongresszusra, melyet a hétvégén rendeztek az olaszországi Veronában. Az esemény központi témája a házasság szépsége volt, emellett olyan témákról esett szó, mint a gyerekek jogai, vagy épp a nők méltósága és egészsége.

 A program nem most kapta meg először ezeket a stigmákat. 2017-ben, amikor Budapestre érkezett a rendezvény, a liberális újságírók ekkor is farkast kiáltottak, mondván, olyan előadók jönnek, akik kiállnak a hagyományos családmodell mellett, és nem támogatják az abortuszt.

Idén sem volt másként, a hazai szélsőségesen kritikus média már azelőtt ítéletet mondott, hogy a programsorozat egyáltalán elkezdődött volna. Voltak, akik „virtigli szélsőjobbos dzsemborinak” minősítették a programot, azzal érvelve, hogy az abortusz, a melegházasság, a nőjogok és a mesterséges megtermékenyítés ellenfelei gyűlnek össze Veronában. Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet egyesület vezetője is ott volt a rendezvényen. A Facebookon azt írta, soha nem gondolta volna, hogy megéli, hogy rohamrendőrök százai, több méteres vaskordonok, harckocsi, teljes átvizsgálás és tüntetés várja a helyszínen. Az az egyszerű tény, hogy néhány száz ember összejön és kifejezi a véleményét, hogy szerintünk a család egy férfi, egy nő és a gyerekek közössége, elég ahhoz, hogy a szervezőket és a résztvevőket súlyosan megfélemlítsék, fenyegessék, kigúnyolják, szélsőjobboldali lúzernek, gyűlölködőnek bélyegezzék a médiában – olvasható a beszámolóban.

A résztvevő politikusokat pedig még a sajátjaik is óvták attól, hogy a rendezvényen felszólaljanak, nehogy ezzel tönkretegyék a politikai karrierjüket.

A félelmek nem voltak alaptalanok: az épületet rohamrendőrök gyűrűje védte a tüntetőktől, míg bent a családügy komoly kihívásairól volt szó.

A demográfiai válságról, a család és a születés előtti élet jogi védelméről, az iskolai és otthoni nevelésről, a közoktatásba beilleszthető párkapcsolati nevelésről, a nők méltóságáról és a gyermekek jogairól tartottak előadásokat szakemberek. A különböző kontinensekről és kultúrákból érkező előadók perspektívájából, friss felmérésekkel és statisztikákkal alátámasztva tágíthatták látókörüket a kongresszus résztvevői.

A kritikusok táborát erősíti a svéd IKEA, olaszországi részlege ugyanis keményen nekiment a programnak.A bútorgyártó cég ezúttal nem a kihúzható ágy összeszereléséről értekezett hivatalos oldalán, hanem a következőket közölték: „nem kell ahhoz konferencia, hogy tudjuk, mi a család”. „A család az, akivel megosztod az ágyadat, az asztalodat, a fogkefetartódat. A család az, aki ismeri a wifi-jelszót, aki nem csinál problémát abból, hogy a vécédet használja, és a vécékefédet is. A család, aki megjön, anélkül, hogy előtte szólna, aki azt mondja, ma este én főzök, a család, akitől otthon érzed magad” – szerepel a videóban. Egy képkockán még egy azonos nemű párt is mutatnak. Felmerül, hogy egy multicég miért érzi teljesen természetesnek, hogy állást foglaljon a családkérdésben. Míg a mainstream média üdvözli az ilyen típusú kiállásokat, addig a konzervatív oldaltól folyamatosan el akarják vitatni a véleménynyilvánítást ugyanebben az ügyben.

A rendezvény alatt tüntetők között olyan vélemények keringtek, hogy a kongresszuson részt vevők „megpróbálják bántalmazó börtönbe visszahelyezni a nőket, a gyerekeket pedig tárgyként kezelni emberek helyett”.

Listázás balról

Frivaldszky Edit, a CitizenGO magyarországi munkatársa a Heteknek elmondta, hogy a városban feketelisták készültek. A balliberális tüntetők bekérték a fordítók névsorát, és azoknak a szállodáknak a listáját is, akik szállást adtak a konferencia résztvevőinek. Az embereket aztán felszólították, hogy bojkottálják ezeket a szállásadókat. Az aktivista hangsúlyozta, nem vadállat csőcselékek hordái találkoztak, hanem olyan elhívatott szakemberek, akik fontos családügyi kérdéseket vitattak meg egymással. „Ma Európában botránynak számít, mikor azt mondjuk, hogy a demográfiai válságra a családok megerősítésével kell válaszolni” – foglalta össze a CitizenGO munkatársa.

A program során szó esett demográfiai statisztikákról és tendenciákról, az otthonoktatás, a béranyaság, a hagyományos családmodell és az abortusz kérdéséről is. A résztvevők szerint ezek nem radikális gondolatok, hanem az élet felé nyitó gondolatok, melyek a jövőbe tekintő hosszú távú stratégiaalkotást jelölik meg célként. Az viszont mindenképp megdöbbentő, hogy a résztvevőknek a rohamrendőrök pajzsán kellett átfurakodniuk magukat, hogy bejussanak a rendezvényre. „A veronai eset is bizonyítja, hogy ma rohamrendőröknek kell védeniük azokat, akik kiállnak a család intézménye mellett” – mondta a Heteknek Frivaldszky Edit, hozzátéve, hogy Olaszországban a békétlen politikai helyzetet is felhasználták arra, hogy mindenféle szlogennel dobálózzanak és középkori lúzereknek nevezzék azokat, akik szerint a család a társadalom alapja. A szervezet egyébként szintén megkapta, hogy szélsőségesen fundamentalista, abortuszellenes, és az alapítót még azzal is megvádolták, hogy „putyini oligarchakörök” finanszírozzák. Ezzel kapcsolatban a magyarországi képviselők úgy fogalmaztak, hogy nem szabad személyeskedni. Putyinnak van számos megkérdőjelezhető tevékenysége, többek között az emberi jogok területén, ami ellen mi magunk is felemeljük a szavunkat. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, azt azonban nem szabad elvitatni, hogy számos erkölcsi kérdésben kiáll a konzervatív értékek mellett – vélekedtek.

 A rendezvényt komoly bírálat érte egy orosz ortodox pópa részvétele miatt is, aki korábban kemény szavakkal kritizálta az abortuszt, többek között az életet kioltó édesanyákat kannibálnak nevezte. Frivaldszky Edit szerint az egyházi vezetők nem mindig a modern nyelvezetet használják, nem biztos, hogy a fiatalok megértik, ráadásul felmerül a kérdés, miért kell elvárni egy egyházi vezető esetében a politikai korrektséget? „A toleranciához az is hozzátartozik, hogy megtűrjük azokat, akik nem úgy gondolkoznak, ahogy mi” – hangzott el. Érdekesség, hogy a konferencián felszólalt egy olasz rádió főszerkesztője is, aki homoszexuális kapcsolatban él, de mégis úgy érezte, hogy a hagyományos családmodell támadás alatt áll. Beszédes volt egy egykori hercegnő előadása is, aki Hillary Clinton jó barátja, mégis arról beszélt, hogy olyan csoportnyomás van a világban, amelyek miatt az emberek beállnak diktált ideológiák mögé, miközben a szívük mélyén nem is biztos, hogy egyetértenek vele.

Reakciók itthon

Hazánkban több médium is foglalkozott a témával. A rendezvény egyik szónoka Novák Katalin családügyi államtitkár volt. Ő a Facebookon közölte, hogy azelőtt elemezte ki a hazai sajtó a beszédét, hogy egyáltalán elmondta volna. A 444.hu már kommentárt is fűzött az el sem mondott felszólaláshoz, miszerint Novák Katalin migránsozása még az olasz konzervatívoknak is sok. A hírt aztán több más orgánum is átvette mindenfajta ellenőrzés nélkül. „a Családok Világkongresszusán Veronában ma délután fogok csak felszólalni, Matteo Salvinivel egy panelben. Innentől érdekes, hogy mi hangzott el tegnap az előadáson, amit meg sem tartottam, és hogy reagált az el nem hangzott előadásra a közönség. Így higgyenek el bármit ezeknek a médiumoknak!” – írta Novák Katalin a Facebookon. Hozzátette, a bejegyzése után rögtön „helyesbítettek”, elnézést kértek, és átírták a cikket teljesen. „Fura módon kikerült belőle a hangulatos, részletes beszámoló arról, hogy miket mondtam, arra, hogyan reagált a közönség... eddig nem is jártam a kongresszus épületében, csak ma délután megyek.”

A konferencián kiemelték a Fidesz családpolitikáját. Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes a záró szekcióban arról beszélt, hogy „Magyarország megmutatta, hogy a családnak kell a kormányok politikai és gazdasági döntései középpontjában állnia.” – Salvini hozzátette, tanulni kell Magyarország családügyi politikájából. Az olasz politikus szerint az az ország, ahol nem születnek gyerekek, halálra van ítélve.

A többi résztvevőt sem kímélték, Lucy Akkelo ugandai politikus például azért került a célkeresztbe, mert hazájában egy homoszexualitást tiltó törvényjavaslatot támogatott. Őt korábban még azzal is meggyanúsították, hogy a homoszexuálisok meggyilkolását támogatta volna, később kiderült, hogy ez persze nem igaz. Az üldözött keresztények és az élet védelméért rendszeresen kiálló CitizenGO kuratóriumi tagját, Brian Brownt egyszerűen csak szélsőségesnek minősítették. Verona római katolikus püspökét pedig azt követően támadták, hogy a konferencián kijelentette, semmi baja a homoszexualitással, de az egyszerűen összeegyeztethetetlen a család fogalmával.

A család és a házasság meghatározása évszázadokon át természetes volt, ma már viszont csak heves indulatok között lehet beszélni róla. A jelenség viszont jól mutatja, hogy kell beszélni róla.

 

Olvasson tovább: