hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kiadás, hanem befektetés
-mondja a családtámogatásról Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

2019. 02. 14.
A miniszterelnök által meghirdetett családtámogatás nemzetközi visszhangjáról, a demográfiai növekedést célzó kormányzati intézkedésekről, valamint a hazai abortuszhelyzetről beszélt a Heteknek az EMMI államtitkára.

 

Előttem volt itt az El Mundo spanyol lap újságírója. A családtámogatásokkal is felkerült a kormány a nemzetközi közvélemény térképére?

– Ha Magyarországon összeütünk két cintányért, abból ma gyakorlatilag már nemzetközi főcímek születnek. Így van ez a kormány családpolitikájával is – bár az elsődleges feladatunk az, hogy a magyar embereknek megfeleljünk. A de­mográfiai kihívásokra nem csak egyféle választ lehet adni, és megítélésünk szerint a migráció nem jó válasz. Egy felelősen gondolkodó, hosszú távra tervező kormánynak támogatnia kell a fiatalokat abban, hogy bátran meg tudják valósítani a gyermekvállalásra vonatkozó elképzeléseiket. Kétségtelen, hogy egyre több ország figyel ránk ebben, és nemcsak az általánosságok iránt érdeklődnek, hanem a konkrét lépések iránt is. Ez téma volt az Egyesült Államokban is, ahol a múlt héten jártam, de éppen ma délelőtt volt nálunk a demográfiai ügyekért felelős bolgár miniszterelnök-helyettes is, konzultáltunk a cseh kormányfővel, és a lengyelekkel is szoros kapcsolatban állunk. Elkezdtünk a norvég kormánnyal is egy ilyen típusú együttműködést: ott is ráébredtek arra, hogy bizony szól a vészharang. A norvég miniszterelnök asszony az újévi beszédét teljesen arra építette fel, hogy súlyos demográfiai probléma van Norvégiá­ban, és ezért támogatni kellene a fiatalok gyermekvállalását. Támadták is őt beszéde miatt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!