hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Triázs-rendszer visszhangja
Beválhat a betegosztályozás?

2019. 02. 22.
Hatékonyabbá válhat a sürgősségi ellátás, ám nem feltétlenül rövidül a várakozási idő, mivel vészes a szakemberhiány – így foglalható össze mentősök ápolók, betegek véleménye a sürgősségi ellátásban bevezetett változásokról.

„Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje, amely a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek (MSTR) köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lesz” – harangozta be az EMMI közleménye december 21-én, miután a Magyar Közlönyben megjelent a jogszabály-módosítás.

Az intézkedést megelőzte a hazai sürgősségi ellátás körül tavaly nyár óta állandósult botránysorozat, ami leginkább az SBO-k (Sürgősségi Betegellátó Osztályok) túlterheltségére volt visszavezethető. Ennek oka egyrészt a szakemberhiány, másrészt az, hogy a sürgősségi ellátásban megjelenő betegáradat kétharmada valójában nem igényel sürgős ellátást. Ők leginkább az egészségügyi alap- és szakellátás hiányosságai miatt – mondhatni a magánegészségügy alternatívájaként – kötnek ki a sürgősségin, hogy ott végeztessék el esedékes vizsgálataikat. Az SBO-k pedig, melyeknek elsődleges feladata az akut életveszélyben lévők ellátása lenne, alanyi jogon és beutaló nélkül is kötelesek ellátni minden hozzájuk fordulót.

A halálesetek miatt kipattant botrányok után komoly politikai nyomás nehezedett az egészségügyi kormányzatra, hogy a kialakult helyzetre sürgősen megoldást találjon. Eközben szakállamtitkár-váltás is zajlott – aminek a hátterében állítólag a sürgősségi ellátás koncepciója körüli nézeteltérések is meghúzódtak –, így nem tudni, végül is ki dolgozta ki a rendeletmódosítást. Tény, hogy a december 19-én megjelent jogszabály alig két hét múlva, január 1-jén lépett életbe, s a miniszter a sajtótájékoztatóján már arról értekezett, hogy „évtizedek óta torlódó problémákat igyekeztek nemcsak tűzoltás jelleggel, hanem véglegesen is kezelni az elmúlt hónapokban”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!