Kereső toggle

Szabadság helyett kordon?

Szigorította a sajtó munkáját a házelnök

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hét elején kezdődött őszi ülésszakban a sajtó munkatársai már nem készíthetnek felvételeket a plenáris üléstermet körülvevő folyosókon, sem a büfében, sem az étteremben, a sajtópáholy pedig a képviselőktől távoli útvonalon lesz elérhető. Ezzel megszűnik a spontán interjúk készítésének eddigi lehetősége, mostantól nem lehet majd váratlanul megkérdezni a képviselőket. Szigorodik az újságírók szabályozása a képviselői irodaházban is, ahol mostantól egy kétszer kétméteres karámban várakozhatnak a sajtó munkatársai, és csak akkor készíthetnek interjút, ha a képviselő odamegy, előzetesen beleegyezik a beszélgetésbe, és a frakcióvezetője is engedélyezi azt. 

A független sajtómunkások szerint ezzel értelmetlenné válik a parlamenti jelenlétük, hiszen semmivel nem juthatnak több információhoz azoknál, akik a tévéközvetítésen keresztül figyelik az eseményeket. Az ellenzéki pártok értetlenkedve fogadták a változást, és készek továbbra is válaszolni az újságírói kérdésekre.

A fideszes Kövér László ugyanakkor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diákok előtt arról beszélt a napokban, hogy ma a kelleténél nagyobb a sajtószabadság, a fékek és ellensúlyok rendszerét pedig „hülyeségnek” nevezte, mert annak semmi köze nincs se a jogállamhoz, se a demokráciához: „az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot” – mondta a jövő közszolgáinak a házelnök.

Büfé, bécsi virsli, politikusok

A Hetek munkatársaként 1998 és 2012 között számtalan esetben tudósíthattam a Parlamentből, sok interjút készíthettem a parlamenti folyosón kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel egyaránt. Bárkit megszólíthattunk, és akkoriban a képviselők nagyobb része készségesen nyilatkozott is. Ha pedig ülés zajlott, az úgynevezett teremszolgák az újságíró kérésére bementek a parlamenti patkóba az adott képviselőhöz, és egy névjegy kíséretében tolmácsolták az újságíró interjúkérelmét. A megszólított politikus kijött és nyilatkozott, vagy visszaüzent, hogy várjak, mert pillanatnyilag nem ér rá, mert például hamarosan szavaznak, vagy éppen ő következik felszólalásra. Persze az is előfordult, hogy hosszú várakozás után ígérete ellenére sem került elő, vagy egyenesen megüzente, nem akar nyilatkozni. Mindenesetre akkoriban megérte bejárni a Parlamentbe, mert így vagy úgy, de sok információhoz hozzá lehetett jutni. Kitűnő helyszín volt a büfé is, ahol politikusok, köztük kormánytagok és újságírók nyüzsögtek, és ahol egy pár bécsi virsli felett könnyen szóba elegyedhettünk a képviselőkkel. Érdemes volt bizottsági ülésekre is eljárni, mert ezeken kisebb volt a létszám, és az esemény végeztével könnyen el tudtuk kapni a nyilatkoztatni kívánt politikust.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: