Kereső toggle

Stadionstoptól a feltételes támogatásig

Baji Balázs szerint az atlétikai stadionnal mindenki nyer

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar atlétika az ötödik legeredményesebb sportág Magyarországon, mégsincs olyan központja, amely segíthetné a továbblépést. Pedig egy ilyen stadion nemcsak az élsportnak, hanem a tömegsportnak is lökést adhatna – mondta a Heteknek Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó.

A helyszínen kísérte figyelemmel az atlétikai stadion támogatásáról szóló vitát a Fővárosi Közgyűlésben. Lehet azt mondani, hogy elhárult minden akadály a stadionépítés és az atlétikai világbajnokság elől? 

– Nem tudom pontosan megítélni, egyelőre elhárulni tűnnek az akadályok, de nyilván még a fővárosi önkormányzat, illetve a kormány között szükség van egy végleges megegyezésre, és ezt hivatalos formába kell önteni, hogy mindenki győztesen jöjjön ki ebből a szituációból. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a fővárosi közgyűlés egyhangú döntése az atlétikai stadion támogatása kapcsán nagyon jó lépés abba az irányba, hogy ez meg is valósuljon. Örültem, hogy végül egy pártpolitikán átívelő egyetértést eredményezett ez a nagyon kulturált és sok érdeket felvonultató vita. Összességében bizakodó vagyok.

Nagy utat járt be Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere attól kezdve, hogy „luxus megépíteni egy olyan stadiont, amelyet szinte senki nem látogat majd a világverseny után”. Mit gondol, hogy jutottunk el a stadionstoptól a közgyűlési támogatásig?

– A politikai egyeztetések kulisszái mögé én nem láttam be, az atlétikai pályán csinálom a dolgomat, illetve a közösségi médiában próbáltam felkarolni egy kicsit ezt a kezdeményezést. Ugyanakkor vélhetően az eddigi ellenzők is megtapasztalták, hogy mekkora a támogatottsága ennek a világbajnokságnak, illetve elindult egy olyanfajta párbeszéd, amelyben elmondhatjuk, hogy nem egy olyan stadionépítésről van itt szó, ami a politikai életben szitokszóvá vált, és sokakban negatív érzéseket szül. Valóban egy olyan sportkomplexum valósulhat meg, ami fenntartható, és nemcsak az élsport, hanem a tömegsport számára is elérhető.

Bízom abban, hogy a közvéleménnyel és a politikusokkal is sikerült megismertetnünk a magyar atlétika tervét és azt, hogy a világbajnokságnak milyen pozitív hozadékai lehetnek. Egy ilyen világesemény nagy fejlődést hozhat a hazai atlétikában, hiszen hatalmas motivációt jelent a mostani élsportolóink számára, másrészt rengeteg fiatalt csábíthat le az atlétikai pályára, akikből aztán vagy élsportoló lesz, vagy nem, de az biztos, hogy olyan értékekkel gyarapodnak, amelyek egész későbbi életük során fontos és hasznos lesz számukra. Emellett az országnak és Budapestnek is további népszerűséget hozhat az esemény, hiszen több mint egymilliárd ember nézi az atlétikai világbajnokságot, és sokan eljönnek turistaként is a helyszínre.

A labdarúgás esetében a kritikusok azzal érvelnek, hogy nem működött az a stratégia, hogy először infrastruktúrát kell építeni, és majd utána jönnek az eredmények. Így a többnyire kihasználatlan stadionok fenntartása jelentős teher, miközben például az egészségügyben is lenne helye a pluszforrásoknak. Ez a veszély nem merül fel az atlétikai stadion esetében?     

– A magyar atlétika az ötödik legeredményesebb sportág Magyarországon a nemzetközi versenyeken elért helyezések és érmek alapján. Egy olyan sportágban érünk el jó eredményeket, amely az egyik legkompetitívebb és legnépszerűbb a világon, a vb-n 200 fölötti a részt vevő országok száma. Nagyon sokat jelentene a továbblépéshez egy otthon, egy atlétikai központ, amely az élvonalbeli szakmai követelményeknek is megfelel, illetve ahol nemzetközi szintű versenyeket is méltó környezetben, sok néző befogadásával lehet megrendezni – ilyen létesítmény ugyanis még nincs Magyarországon. Ráadásul egy olyan stadionterv született, amely visszabontható, ésszerű befogadóképességű, illetve amelynek a környezete egyfajta szabadidőparkként a teljes közönségnek nyitva lenne, kiszolgálva a tömegsport igényeit.

A Puskás Arénába nem lett volna logikus beépíteni az atlétikai pályát?

– Ezt nem az én tisztem volt eldönteni, de az egyértelmű, hogy ma egyre inkább az a tendencia, hogy a nagy futballstadionok nem atlétikai pályával épülnek – kivéve, ha olimpiai létesítményről van szó. A futball érdekei azt diktálják, hogy a pálya minél közelebb legyen a lelátóhoz. Egy 70 ezres stadiont egy vb erejéig meg tudna ugyan tölteni az atlétika, de az azt követő években nagyon kevés olyan esemény lenne, ahol ténylegesen ki tudnánk használni a Puskás Aréna adottságait, illetve a magyar atlétika továbbra sem rendelkezne egy állandóan használható otthonnal. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a tervezett létesítmény nem csupán a világbajnokságra lesz építve, hanem hosszú, általános célokat lesz hivatott kiszolgálni. 

A lobbizás során milyen véleményekkel találkozott? Az atlétika is kivált olyan erős indulatokat mint a foci?

– Kaptunk hideget és meleget is bőven, annak ellenére, hogy én nem valami vagy valaki ellen érveltem, hanem egy ügy mellett. A nyitott kommunikáció jegyében az atléták érdekeit igyekeztem képviselni. Mégis nagyon sok személyeskedő, ízléstelen támadás ért – persze legalább ennyien, ha nem többen támogatásukról is biztosítottak. Nem az ellenvélemény esett rosszul, mert azt elfogadom, hogy valaki másként gondolkozik – például az igaz, hogy az egészségügy nincs jó állapotban –, hanem a durva, alaptalan támadások. Nem valamiféle hátsó szándék vagy a politikai érdek vezérelt: én tényleg hiszek abban, hogy a magyar atlétikának rengeteget jelentene egy stadion, illetve egy budapesti rendezésű világbajnokság. 

Ha a budapesti stadion nem épülhetne fel, attól a vb még megvalósulhatna egy másik magyar városban?

– Úgy tudom, ilyen opció nincsen. A nemzetközi pályázati rendszerben adott a helyszín, a létesítmény, ezt nem lehet csak úgy hirtelen egyik helyről a másikra áttelepíteni még Budapesten belül sem. Ráadásul az építkezés nem rövid ideig tart, tehát minél hamarabb el kell kezdeni, idő sem lenne a módosításokra. De szerencsére most nem kell ebben gondolkozni, mert mindenki pozitívan áll hozzá a világbajnoksághoz. Nagyon bízok benne, hogy ez így is marad, és megvalósul a budapesti atlétikai világbajnokság, amelyen minél sikeresebben fognak szerepelni a magyar sportolók

Közreműködött: Kulifai Máté

Olvasson tovább: