Kereső toggle

Iskolapadból az utcára?

Gigatüntetést szerveznek a pedagógusok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tiltakozások hatására nemrég lépett vissza a kormány az egyetemi, főiskolai felvételinél előírt középfokú nyelvvizsga követelményétől. Vélhetően ezért is bizakodók azok a szervezetek, melyek szombatra tüntetést hirdettek a közoktatás jövője miatt.

Nyár óta szervez tiltakozó akciókat a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), mivel a minisztériummal folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre – nincs előrelépés a bér- és óraszám, a munkaterhelés, a szakképzési törvény és a kötelező beiskolázás kérdésében sem. Mindezek miatt a PSZ úgy döntött, hogy november 30-ára demonstrációt szervez, 2020 januárjában pedig országos sztrájkot hirdet.

A tüntetést azután jelentették be a szakszervezetek, hogy a parlament elfogadta a szakképzési törvényjavaslatot. Ezután kisebb nyilatkozatháború jött: az Emmi és az ITM közös közleménye szerint „a tüntetés ismét az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja”. A PSZ ezt közleményben utasította vissza, mondván: kizárólag tagjai befizetéséből tartja fenn magát, és nem pártpolitikai célok vezérlik – ellenkező esetben az önkormányzati választások elé szervezték volna a demonstrációt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: