Kereső toggle

A gépezet áldozata

Egy igazságtalan büntetés történte

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatóságok szerint Roszkos Károly 2016 februárjában díjfizetés nélkül parkolt autójával. Mivel utólag sem rendezte a tartozást, a gépezet beindult: a végrehajtó a napokban emelt le 73 ezer forintot a számlájáról, hogy aztán majd néhány hónap alatt lenullázza a mostanra 180 ezer forintra duzzadt hátralékot. A férfi azonban sosem parkolt az adott helyen, ugyanis abban az időszakban éppen haldoklott.

 

Botrányos parkolási visszaélésektől hangos a közélet hetek óta. Átláthatatlan hátterű cégek tesznek zsebre milliárdokat bizonyos fővárosi kerületekben, miközben a lakosság semmit nem lát viszont az órákba bedobott pénzből. Van ahol veszteséges a parkolás, van ahol nyereséges – csak éppen nem az önkormányzat, hanem „nélkülözhetetlen” magánvállalkozások számára. Ebben a helyzetben keresett meg Roszkos Károly, a 70 éves verőcei nyugdíjas, hogy történetének nyilvánosságot adva próbáljak meg segíteni. Roszkos Károly egy dossziényi okiratot is elküldött – diagnózis, műtéti zárójelentések, önkormányzati, végrehajtói levélváltások stb. – melyek lépésről lépésre alátámasztják állításait.   

A férfi 2014 júliusa óta Verőcén él. 2015 januárjában emésztési panaszokat észlelt, ezért orvoshoz fordult. A vizsgálatok gyomorszáj és nyelőcső daganatot állapítottak meg apróbb áttétekkel. A kemoterápiás kezelésekre eleinte még saját autójával ment, ám egy rendőri igazoltatásnál kiderült, hogy lejárt a jogosítványa, vezetése egyébként is bizonytalan (ezért állította meg a rendőr), a jármű forgalmija pedig napok múlva szintén érvényét veszti.

A férfi ezek után úgy döntött, nem vezet tovább. Jogosítványát nem hosszabbította meg, de hogy továbbra is eljusson a kezelésekre, megkérte egy barátját, hadd költözzön hozzá Dunakeszire. Az autóját nem akarta őrizetlenül hagyni, ezért elvitte egy másik – fóti – barátjához, és beparkolt annak garázsába. A jármű kulcsai és iratai végig Roszkos Károlynál voltak az elkövetkezendő nehéz időszakban is, amikor a férfi több műtéten és helyreállító kezeléseken esett át. Úgy gondolta, nem éli túl a betegséget, az élet azonban rácáfolt. 2015 decemberében végezték el a hétórás operációt, 2016. január végén hagyhatta el a klinikát, majd rögtön rehabilitációs intézményekbe szállították. Másfél évvel elköltözése után, 2016 nyarán tért vissza saját otthonába, Verőcére. „Iszonyatos mennyiségű levélhalom fogadott. Feltűntek értesítések, felszólítások közjegyzői irodáktól” – mondja Roszkos Károly. Mivel számláit banki beszedési megbízással rendezte, másfél éves távolléte – valójában élet-halál küzdelme – alatt sem tartozott semmilyen szolgáltatónak. Kivéve egyet: „Meglepve olvastam az egyik felszólítást, hogy 2016. február 22-én jegy nélküli parkolásért megbüntettek, mivel azonban utólag sem fizettem, az ügy már megjárta a közjegyzőt, és végrehajtó fogja érvényesíteni.”

A férfi minden levélre válaszolt, elküldte azokat a kórházi dokumentumokat, melyek egyértelműen igazolják, fizikai képtelenség, hogy akár ő, akár a gépkocsija a 9. kerületi Albert Flórián úton tartózkodott volna a parkoló cég által jelzett időpontban. Roszkos Károly és az autója hollétét azok a barátai is igazolják, akik szállással, garázzsal, illetve a férfi kórházba szállításával segítették abban a másfél évben. Mindez nem volt elég. Amikor visszatért ereje, egyik barátja elvitte az önkormányzat parkolási cégének irodájába, tisztázandó a félreértést.

Roszkos Károly kérte, mutassák meg a felvételt, ami igazolná a szabálytalan parkolást. „Közölték, már meg lett semmisítve elévülés miatt.” Ez azért érthetetlen, mert a felvételek voltak – lehettek volna – a folyamatban lévő ügy bizonyítékai. A nyugdíjas férfi háromszor nyújtott be kérelmet a Váci Járásbíróságra. Mindannyiszor visszautasították.

Roszkos Károly a napokban küldött egy újabb dokumentumot: egy SMS-t, amit a számlavezető bankjától kapott, és amiből kiderül, hogy a zakatoló gépezet az utolsó fejezethez ért: a „szabálytalan parkolás” időpontjában éppen haldokló nyugdíjastól 73 069 forintot vont le a Dr. Várady és Társai Végrehajtó Iroda.

 

 

Olvasson tovább: