Kereső toggle

A „21. századi pártok” veresége

Budapesten a baloldali blokk maga alá gyűrte Orbán teljes ellenzékét

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eseménydús napja volt Budapestnek a keddi. Megalakult az új Fővárosi Közgyűlés, felálltak a bizottságok, és megválasztották Karácsony Gergely helyetteseit.  És megalakult a fővárosi cégek új vezérkara is, nagyon is ismerős névsorral.

Nagyvonalúság kifelé és a táboron belül

Már a bizottsági helyek elosztásánál látszott, hogy az október 13-ai budapesti győztesek táborában komoly átrendeződés történt az elmúlt hetekben, méghozzá a „régi baloldal” javára. Nem kapott bizottsági tisztséget Ferencváros (egyébként közel 20 százalékos fölénnyel megválasztott) polgármestere, Baranyi Krisztina, viszont a költségvetési bizottság elnöke lett a IX. kerületből épp Baranyi előválasztási győzelme nyomán kiszorult, kritikusai szerint a Fidesz helyi vezetésével remek viszonyt ápoló Pál Tibor ferencvárosi szocialista vezető, a kerület egykori alpolgármestere. Baranyi mindezt a következő kommenttel osztotta meg Facebook-oldalán: „A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort, akit Ferencváros polgárai közel harminc év után kiszavaztak a város vezetéséből. A képen épp esküt tesz, miszerint a Költségvetési Bizottság tagjaként benneteket fog szolgálni. Mindezt természetesen tudomásul vettem, de a pozíciókról szóló előterjesztéseket nem tudtam megszavazni, hiszen tíz perccel ezek tárgyalása előtt kaptam kézhez őket, és ily módon szembesültem ezzel a helyzettel. Van, ami nem változik.”

A bizottsági helyek elosztásával más gond is akadt, például az, hogy a fővárosban ellenzékbe került Fidesz véleményét tolmácsoló Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a helyek elosztása nem tükrözte a közgyűlési arányokat – magyarul a helyben hatalomra került ellenzéki pártok semmibe vették a kisebbségbe szorult Fidesz szempontjait, vagyis éppen olyan magatartást tanúsítottak ellenfeleikkel szemben, mint amivel a Fideszt szokták vádolni rendszeresen. Ezért aztán a Fidesz egyetlen bizottságba sem jelölt senkit, és képviselői a tagok megválasztása előtt elhagyták a közgyűlést.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: